Amit a munkáltatóknak tudniuk kell
Fontos higiéniai intézkedések a vállalatoknál
Nagyrészt rajtunk múlik, hogy meg tudjuk-e akadályozni a betegségek vállalaton belüli terjedését. Ennek előfeltételét a megfelelő higiéniai intézkedések jelentik – ha a munkavállalók betartják őket.
Ebben a cikkben megtudhatja, hogy milyen higiéniai szabályokat érdemes bevezetni, és hogyan lehet motiválni a munkavállalókat ezek betartására. Először azonban szeretnénk felhívni a figyelmét a megfelelő vállalati higiénia előnyeire.
Milyen előnyei vannak a megfelelő higiéniának?
- egészséges és produktív munkavállalók
- kevesebb betegnap
- nagyobb termelékenység
- nagyobb árbevétel és kevesebb költség
Az optimális védelem érdekében
Mi a különbség a vállalati és a személyi higiénia között?
Vállalati higiénia
A vállalati higiénia az üzemi helyiségek, a munkahelyek és a munkaeszközök tisztaságát jelenti, amiről a vállalatvezetésnek kell gondoskodnia. A sok ember által használt helyiségekben, például a gyártócsarnokban vagy az irodában, fennáll a baktériumok és vírusok terjedésének, illetve a helyiségben tartózkodók megbetegedésének veszélye. Ennek megelőzése érdekében érdemes bevezetni a következő három higiéniai irányelvet, amelyeknek a kezdeményezéséről és következetes végrehajtásáról a vállalatvezetésnek kell gondoskodnia a megfelelő vállalati higiénia érdekében.
Szervezett takarítás
A megfelelő vállalati higiénia legfontosabb eleme a vállalati helyiségek rendszeres és alapos takarítása. Ennek során kiemelt figyelmet kell fordítani a sokak által használt helyiségekre, például a mosdókra és irodai konyhákra.
Praktikus ellenőrzőlistánk segítségével könnyen összeállíthat egy optimális tervet az iroda kitakarításához. A gyártóüzemek tisztán tartására is ügyelni kell.
Rendszeres szellőztetés
A helyiség levegőjének egészségre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni. A rosszul szellőző helyiségekben a kórokozók gyorsabban tudnak elszaporodni. Ezért azt javasoljuk, hogy az irodákban naponta többször, tágra nyitott ablakok mellett szellőztessen 3–10 percig.
Ivóvíz-higiénia
Van ivóvízrendszer az épületben? A víz romlandó élelmiszer, amely például a legionella és a kólibaktériumok révén többféle betegséget okozhat. Ön felelős azért, hogy az ivóvíz minősége mindig kifogástalan legyen.
Személyi higiénia
A személyi higiénia minden olyan intézkedést magában foglal, amely a munkavállalók és a munkaruházat tisztaságát szolgálja. A tiszta munkakörnyezet csak akkor biztosítható, ha mindkét szempontot komolyan veszik. A következő négy szabályt minden munkavállalónak be kell tartania. Ebben a vállalatvezetés nyújthat segítséget, például vizuális jelzések és képzések formájában.
Ne felejtsünk el kezet mosni
A betegségeket okozó baktériumok és vírusok terjedésének megelőzése szempontjából a rendszeres szappanos kézmosást tartják a leghatékonyabb módszernek. A legfontosabb a kézmosás módja.
Az is fontos, hogy a munkavállalók megfelelő időben mossanak kezet, például:
- étkezés előtt
- WC-használat után
- tüsszentés, köhögés vagy orrfújás után
- veszélyes anyaggal vagy hulladékkal való érintkezés után
- potenciálisan szennyezett felületekkel (pl. ajtókilinccsel és lépcsőkorláttal) való érintkezés után
A köhögés és tüsszögés helyes módja
Bár már gyerekkorban megtanuljuk, a munkavállalókat érdemes rendszeresen emlékeztetni a megfelelő szabályokra.
- Tüsszentéskor vagy köhögéskor forduljunk el.
- Ha van rá lehetőség, használjunk egyszer használatos zsebkendőt, amelyet utána dobjunk el.
- Soha ne a tenyerünkbe tüsszentsünk vagy köhögjünk, hanem a könyökhajlatunkba.
- Utána mindig mossunk kezet szappannal, vagy használjunk fertőtlenítőszert.
Rendszeres zuhanyzás és átöltözés
A tiszta ruha, a kellemes testszag, az ápolt köröm és a frissen mosott haj nemcsak jó benyomást kelt, hanem higiéniai szempontból is fontos. A testhigiénia különösen az olyan szakmákban alapvető követelmény, mint a vendéglátás vagy az élelmiszer-feldolgozó ipar.
A legtöbb munkavállaló számára mindez valószínűleg magától értetődő dolog, de azért vannak kivételek. Ilyenkor a vezetőknek barátságosan, de határozottan fel kell hívniuk a munkavállalók figyelmét arra, hogy ügyeljenek a személyes higiéniára.
Ha betegek vagyunk, maradjunk otthon
Aki beteg, maradjon otthon. Sajnos sokan ilyenkor is elmennek dolgozni, mert nem akarják cserbenhagyni a kollégáikat, és lustának sem szeretnének tűnni. Ha azonban másokat is megfertőznek, azzal senki nem jár jól.
A vállalatvezetés feladata, hogy olyan megfelelő vállalati kultúrát és szabályozási keretet alakítson ki, amelyben a munkavállalók lelkiismeret-furdalás tudnak kipihenni egy betegséget. Például lehetővé kell tenni számukra, hogy orvosi igazolás nélkül is otthon tölthessenek néhány napot.
Hogyan motiválhatja a munkavállalókat a higiéniai előírások betartására?
Magyarázza el a „Miért“-et
A munkavállalók nagyobb valószínűséggel hajtják végre a higiéniai előírásokat, ha tisztában vannak az okokkal. Ezért mindig magyarázza el, hogy a nem megfelelő higiénia milyen hatással van a vállalatra és a munkavállalókra, és hogy hogyan járulhat hozzá mindenki a betegségek megelőzéséhez.
2. Minél egyszerűbb, annál jobb
Az új szabályok, például a rendszeres kézmosás, csak akkor válnak rutinná, ha könnyen kivitelezhetők. Például a mosdóban mindig legyen elegendő szappan és papírtörlő, hogy mindenki rendesen meg tudja mosni és törölni a kezét. Ha túl messze van a mosdó, kézfertőtlenítő állomásokkal lehet biztosítani a megfelelő kézhigiéniát.
3. Folyamatos tudatosítás
Fontos, hogy a munkavállalók ne felejtsék el a higiéniai előírásokat. Azt, hogy a legfontosabb utasítások mindig szem előtt legyenek, különféle vizuális jelzésekkel, például stratégiailag elhelyezett plakátokkal és táblákkal lehet biztosítani. Ezenkívül érdemes rendszeresen e-mailt küldeni a témával kapcsolatban és speciális képzéseket tartani.
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
További kérdés esetén díjmentesen állunk rendelkezésére.