Vissza
Üzemi terméktanácsadó

8 kérdés a vállalati elsősegéllyel kapcsolatban

Megjegyzés: Az elsősegély témájával kapcsolatos alábbi kiegészítő információk a német törvényeken és rendeleteken alapulnak. Kérjük, vegye figyelembe az országspecifikus előírásokat és követelményeket. További információért forduljon a helyileg illetékes hatósághoz.

Hiába minden törekvés a balesetmegelőzés területén, hirtelen történt a baj: az egyik munkatárs munkája végzése során megsérült, és elsősegélyre van szüksége. Mit is értünk ugyanakkor az „elsősegély“ kifejezésen? És milyen feltételeket kell teremtenie a vállalatnak, hogy elsősegélyt tudjon nyújtani?


Ebben a cikkben megmutatjuk Önnek, mire kell ügyelnie az elsősegély témájában, milyen törvényi előírások vannak, és milyen termékekre van szüksége ahhoz, hogy megfelelő elsősegélyt nyújthasson a vállalatánál.

Elsősegély-útmutató wt$

Milyen törvényi szabályozások vannak?

A német BGV A1 Grundsätze der Prävention (A megelőzés alapelvei) című balesetmegelőzési előírás meghatározza az elsősegély-felszerelésekre és az elsősegély-berendezésekre vonatkozó vállalati követelményeket. A balesetmegelőzési előírással kapcsolatban magyarázatokat és részleteket a BGR A1 Grundsätze der Prävention című irányelvben talál.


Alapvetően a munkaadó a BGV A1 2. §-a értelmében köteles gondoskodni a munkahelyi balesetek elkerüléséhez és a hatékony elsősegélyhez szükséges intézkedésekről. A vállalati elsősegély megszervezése a BGV A1 24. §-a alapján a vállalkozó felelőssége. Meg kell teremtenie az előfeltételeket ahhoz, hogy vészhelyzetben elsősegélyt lehessen nyújtani.

Mit is jelent ez pontosan a munkaadó számára? A vállalati elsősegély megszervezéséhez elsősegély-felszerelésre, mentési szállítóeszközökre, egészségügyi szobákra és adott esetben mentőberendezésekre van szükség. Emellett a személyzetnek, például a segítségnyújtóknak vagy az üzemorvosoknak rendelkezniük kell az elsősegélyhez szükséges szakismeretekkel. Az alábbiakban részletesen megismerheti ezeket a témákat.

Mire kell ügyelni az elsősegély-felszereléseknél?

Elsősegély-útmutató ler

Az elsősegély-felszerelésekhez kötszerdobozok, kötszerszekrények és elsősegélytáskák tartoznak. Azt, hogy a három közül melyik jön szóba a vállalatánál, a vállalati körülmények határozzák meg. Míg egy kötszerdoboz gyorsan elrakható egy szekrénybe, a kötszerszekrényt falra kell felszerelni. Az elsősegélytáska az előző kettőt egyesíti: a fogantyú révén kényelmesen szállítható, emellett a rögzítési anyagokkal a falra is felszerelhető.

Az elsősegély-felszereléseket gyorsan és könnyen hozzáférhetően kell tárolni, meg kell védeni a káros behatások ellen, valamint megfelelő mennyiségben rendelkezésre kell állniuk. Rendszeres időközönként ellenőrizni kell a felszerelések teljességét és aktualitását.

A BGV A1 24. § 6. bek. alapján minden segítségnyújtást dokumentálni kell egy elsősegélykönyvben, és öt évig elérhetővé kell tenni. Ez a dokumentáció fontos alapvetéseket biztosít az elsősegély megtervezéséhez és megszervezéséhez. Elemezhetők a főbb balesetek, és biztonsági óvintézkedéseket lehet tenni. Munkahelyi baleset esetén az elsősegélykönyv bizonyítékként szolgálhat a biztosítótársaságnak benyújtott kártérítési igényekben.

Mennyi elsősegély-felszerelésre van szükség?

A kötszerdobozok, a kötszerszekrények vagy az elsősegélytáskák tartalmának mennyiségét különböző DIN-szabványok szabályozzák. A DIN 13157 alapján egy kis méretű kötszerdoboz 65 részes, és többek között különböző kötszereket, nyomókötéseket, háromszögletű kendőket, egy ollót, ragtapaszokat, egyszer használatos kesztyűket és egy mentőponyvát tartalmaz. A DIN 13169 alapján egy nagy méretű kötszerdoboz 127 részes. Fontos tudni, hogy a két kötszerdoboz a felszerelés típusában nem, csak a mennyiségben különbözik.

A vállalat méretétől és a fennálló veszélyektől függően különböző mennyiségű kötszerdoboz szükséges:

Adminisztratív és kereskedelmi részlegek

1 – 50 alkalmazott esetén: 1 kis méretű kötszerdoboz

51 – 300 alkalmazott esetén: 1 nagy méretű kötszerdoboz

további 300 alkalmazottanként: 1 nagy méretű kötszerdoboz

Gyártó- és feldolgozóüzemek

1 – 20 alkalmazott esetén: 1 kis méretű kötszerdoboz

21 – 100 alkalmazott esetén: 1 nagy méretű kötszerdoboz

további 100 alkalmazottanként: 1 nagy méretű kötszerdoboz

Építkezések

1 – 10 alkalmazott esetén: 1 kis méretű kötszerdoboz

11 – 50 alkalmazott esetén: 1 nagy méretű kötszerdoboz

további 50 alkalmazottanként: 1 nagy méretű kötszerdoboz

A DIN 13169-es nagy méretű kötszerdoboz helyettesíthető két kisebb DIN 13157-es kötszerdobozzal.

Vannak szabályok az elsősegély-felszerelések eltarthatóságára vonatkozóan?

A kötszerdobozok, a kötszerszekrények vagy az elsősegélytáskák különböző eltarthatósággal rendelkeznek. A sterilen csomagolt anyagok (pl. nyomókötések vagy kötszerek) szavatossági idővel rendelkeznek. Ez gyártótól függően akár 20 év is lehet. A német gyógyszerekre és gyógyászati segédeszközökre vonatkozó törvény értelmében a kötszerek a lejáratuk után nem használhatók tovább. A szigorú szabályozás hátterében az áll, hogy például a kötszerek elveszítik a sterilitásukat, a ragtapaszok pedig a tapadásukat. A nem sterilen csomagolt anyagok (pl. háromszögletű kendők vagy a mentőponyva) nem rendelkeznek szavatossági idővel, és az első használat után cserélni kell őket.

Elsősegély-útmutató wt$

Hogy néz ki az elsősegély speciális szakmák esetében?

Szakmától függően a balesetek kockázata eltérő. Az irodában gyorsan megvághatjuk magunkat egy ollóval vagy egy késsel, és ragtapaszra lehet szükségünk. Az iparban ezzel szemben, ahol nagy gépekkel dolgoznak, általában nagyobbak a sérülések – becsípődés, nagy vágási sebek vagy marási sérülések a magas szintű biztonsági óvintézkedések ellenére is előfordulhatnak.

Az ilyen különféle sérülések megfelelő kezelése érdekében a gépgyártás, a fémfeldolgozás, az adminisztráció és a műhelyek számára speciális elsősegélytáska született. Ez a DIN 13157 szabványnak megfelelő alapfelszereltséggel rendelkezik, emellett szakmaspecifikus kiegészítők is megtalálhatók benne, például azonnali szemöblítők, lélegeztetőmaszkok, hűsítősprék vagy levált testrészek visszavarrásához való tasakok. Igény esetén más szakmai csoportoknak is biztosítunk elsősegélytáskákat. Egyszerűen vegye fel velünk a kapcsolatot.

Mire kell ügyelni egy sérült szállításánál?

A BGV A1 24. § 3. bek. alapján szakszerűen és kíméletesen kell szállítani a sérültet az orvosi ellátás biztosításához egy vállalati baleset után. Ez az ún. mentési szállítóeszközökkel történik. Ide tartozik a hagyományos hordágy. Egymástól messze található vállalati épületek esetében több könnyen elérhető helyen kell hordágynak lennie.

Más a helyzet olyan szakmákban, ahol speciális feltételek között dolgoznak, pl. a bányászat vagy a nagy magasságokban történő mentés esetében. Egy hagyományos hordágy itt a körülmények miatt nem használható. Gerinchordágyak, hordágykosarak vagy más szállítóeszközök javasoltak.

Minden vállalat köteles egészségügyi szobát biztosítani?

A vállalat méretétől és a lehetséges veszélyektől függően a BGV A1 25. § 4. bek. alapján be kell rendezni egy egészségügyi szobát. Egy ilyen elsősegélyhelyiségnek elsősorban az elsősegély hatékonyságához kell hozzájárulnia, és a sebesült és a segítségnyújtó számára a zavaró behatásoktól elszeparált helyet kell biztosítania. A német munkahelyekre vonatkozó rendelet (ArbStättV), a munkahelyekre vonatkozó irányelvek (ASR) és az anyák védelméről szóló törvény követelményei alapján megfelelő fekvőhelyeket kell biztosítani.

Egyébként az elsősegély-berendezéseket meg lehet jelölni, így vészhelyzetben gyorsan megtalálhatók. Az ilyen megjelölések előírásaival kapcsolatban a felismerési távolságokról szóló tanácsadónkban talál részleteket.

Vannak további eszközök, amelyek szóba kerülhetnek az elsősegélynél?

Számos balesetnél, például tűzesetnél vagy lúg okozta marásnál kiegészítő mentőfelszerelések szükségesek. Ide tartoznak például a testzuhanyok, a szemöblítő flakonok, a mentőponyvák vagy a vágókészülékek. A tűzoltó berendezések is ennek a kategóriának a részét képezik.

A szemöblítő flakonokról szóló vásárlási tanácsadónkban további részleteket tudhat meg az öblítőflakonok elsősegély keretében való használatáról.

Top kategóriáink ebből az útmutatóból