Vissza
Üzemi terméktanácsadó

Hitelesíthető mérlegek

Információ mérlegek hitelesítéséhez

Hitelesítés

A mérleg hitelesítése tulajdonképpen a mérőkészüléknek a törvényhozó által előírt, valamennyi hitelesítésre vonatkozó előírás alapján történő ellenőrzése, különös tekintettel a hitelesítési határidőre és hitelesítési hibahatárokra. A hitelesítési törvény általános fogyasztóvédelmi eszközként szolgál, és főként az „üzleti forgalom”, valamint az orvoslás területére van hatással.

Első hitelesítés

A hitelesítendő mérlegeken az első használatba vétel előtt első hitelesítést (megfelelőségértékelési eljárást) kell végrehajtani. A hitelesítéshez szükségünk van a mérleg alkalmazásának pontos helyére. Utólag nem lehet hitelesítést kérni.

Utólagos hitelesítés

A hitelesített mérlegeket a hitelesítés érvényességi idejének lejárta után újra hitelesíteni kell. A < 3000 kg-os mérlegek hitelesítési határideje rendszerint 2 év (I., II., III. hitelesítési osztály).

A 2009/23 EC uniós irányelv értelmében a mérlegeket hivatalosan kell hitelesíteni, amennyiben a következő célokra használják őket:

  • üzleti forgalomban (ha egy áru árát a mérés határozza meg)
  • gyógyszerek előállításánál (például gyógyszertárakban), valamint orvosi és gyógyszerészeti laborokban való elemzéseknél
  • késztermékek előállításánál
  • hivatalos célokra (díjak, vámok, büntetések meghatározására, szakértők által, valamint bírósági szakvéleményeknél)


Minden alkalommal, ha a mérleg megfelel a hitelesítésnek, a készüléket hitelesítő pecséttel látják el. Ez által igazolják, hogy a pontosság a megengedett hitelesítési tolerancián belül van.

Top kategóriáink ebből az útmutatóból