Vissza
Környezeti terméktanácsadó

Mi az a sterilszoba?

Választékunkból számos sterilszoba-terméket kínálunk, mely segít Önnek a részecskekoncentráció tekintetében egyéni irányelvei betartásában, pl. állványokat, szállító- és eszköztartó kocsikat, asztalokat, szekrényeket, öltözőfelszereléseket, hulladéktárolókat, munkaszékeket stb.

Tervezési segítség a sterilszobához wt$

Sok gyártási területen szükséges ma a levegő részecskekoncentrációjának felügyelete és szabályozása. Mindenféle szennyeződést hatékonyan meg kell tudni akadályozni. Példaként nevezhető a félvezetőgyártás, az orvosi berendezések, vagy a gyógyászati és gyógyszeripar.

Pusztán a szokásos karmozdulataival egy ember ülő helyzetben akár 10 mio. részecskét ad le egy percben. A sterilszoba-technika feladata, hogy hatékonyan lépjen fel az ember és a munkahelye által a munkafolyamat számára okozott veszélyekkel szemben.

Lehetőség szerint minden termékhez adunk Önnek egy ajánlást arról, mely sterilszoba-csoportokban használható a termék. A termék kiválasztásánál és jellegénél döntőek az Ön sterilszobája nyújtotta "keretfeltételek" (pl. fellépő részecskék, alkalmazott anyagok stb.), valamint cégének egyéni irányelvei. Szívesen adunk tanácsot, melyik az alkalmas termékkivitel az Ön esetében.

A sterilszoba egy olyan meghatározott terület, ahol "tiszta" körülmények között lehet dolgozni. Ezekre a feltételekre egyre több területen van szükség: az orvostudományban, kutató laboratóriumokban, az élelmiszer-, gyógyszer-, elektronikai vagy félvezetőiparban.

A gyártási környezetben a por vagy részecskék okozta szennyeződések csökkentenék vagy teljesen megkérdőjeleznék a termékek minőségét. A "tiszta" munkahelyhez nem elég, hogy a termet tiszta levegővel látjuk el. Meg kell akadályozni azt is, hogy a keletkező kontaminációk lerakódjanak a térben. Ugyanakkor aligha van két ugyanolyan sterilszoba, hiszen a térbeli adottságok, az adott folyamatok, a kívánt sterilszoba-osztály és természetesen a beruházási és üzemeltetési költségek is egyéni megoldásokat kívánnak.

Tervezési segítség a sterilszobához wt$

A sterilszoba-technika feladatai

A sterilszoba-technika megvédi a termékeket, folyamatokat és a dolgozókat a szennyeződések káros hatásaitól. A sterilszoba-technika tulajdonképpeni feladata az, hogy a munkaszobában biztosítsa a levegő előre meghatározott tisztaságát a levegőben található részecskeformájú idegen anyagok tekintetében, és ezáltal megakadályozza, hogy ezek az idegen anyagok károsítsák a folyamatokat és az embereket!

Ebből tágabb értelemben a következő feladatok adódnak:

 • A munkaterület környékén a levegőben található részecskék távol tartása
 • Légszűrés és az áramlatok vezetése
 • Alulnyomás és túlnyomás fokozatainak beállítása a termek és a teremtípusok között
 • Bizonyos légállapotok betartása, pl. levegő hőmérséklete és nedvessége
 • A folyamat tökéletesen tiszta anyagokkal való ellátása
 • Sterilszoba­kompatibilis gyártási technika és folyamatvezetés
 • A személyzet megfelelő magatartása és az ehhez szükséges képzettség és motiváció
 • A termékek, munkafelületek és csomagoló anyagok felületi tisztaságának biztosítása
 • A folyamat során keletkező szennyezett levegő elvezetése és eltávolítása


Termékvédelem:

 • A hatóanyagok védelme az azonos üzemben keletkező, aktív alapanyagokkal való beszennyeződés ellen
 • A gyógyszergyártás köztes- és végtermékeinek védelme a mikroorganizmusok és összetevőik (pirogének) általi szennyeződéstől
 • A biotechnológia munkafolyamatainak védelme a folyamatidegen mikroorganizmusokkal való szennyeződéstől
 • A parenterális készítmények sterilitásának biztosítása


Személyvédelem:

 • A személyzet védelme a folyamatok veszélyei ellen
 • A nagyon aktív hatóanyagokkal való érintkezés elleni védelem
 • A környezet védelme a veszélyes anyagok ellen


Ezzel a feladatspektrummal a sterilszoba-technika a gyógyszerek, élelmiszerek, félvezetők stb. előállításánál a higiéniai intézkedések kulcsfontosságú eleme.

Top termékeink ebből az útmutatóból
Relevancia szerint
Modell száma: 75
Top kategóriáink ebből az útmutatóból