+36 (23) 513 823 

Tisztaság és rend a vállalatnál

Rend a lelke mindennek

Egy gondnok munkanapja

7:45

Odakint még sötét van, enyhe eső esik, kellemetlen az idő. József a gondnok már megérkezett. Elsőként érkezve rögtön észreveszi, hogy a vállalat bejárati területén hiányzik a szennyfogó szőnyeg. „Ha valaki itt megcsúszik, biztosan nyakát töri. Ez így nincs rendben, valamit gyorsan oda kell rakni.“

8:05

A szennyfogó szőnyeg már a helyére is került a bejárati területen, mire a munkatársak elkezdtek sorban megérkezni. József büszke magára. Ám ez nem tart sokáig. Semmi sem kerülheti el ugyanis a figyelmét: a kollégákkal együtt számos falevél is érkezik a vállalathoz. „Ezeknek menniük kell. Szükségem lesz egy seprűre, de egy seprőgép még jobb lenne.“

10:22

A bejárati terület csillog-villog, már nyoma sincs az őszi leveleknek sem az ajtón belül, sem azon kívül. Tökéletes… leszámítva… igen, leszámítva a pocsolyát. Az is lehet, hogy a pénzügyes kutyája volt a másodikról. „Jaj, Lola, te, hatalmas állat! Ennek mennie kell. Ráadásul azonnal.“ A gondnok közben felállít két esernyőtartót.

12:01

Hulladék a földön. Csúszásveszély. A gondnok el is csúszott. És most? Gyakornoka, Feri megszólal: „Ennek mennie kell, mármint Józsefnek.“ Az igazgatótanács nem láthatja, ahogy itt ül. És a főnöknek biztosan feltűnik a konyhában felejtett banán! És hol van egyáltalán a szemetesvödör?

13:08

József még sántikál egy kicsit, de szerencsére semmi komoly baj nem történt. Baj viszont van máshol. A gondnok felfigyel az újabb problémára: szemét, szemét és még több szemét. A külső terület az ebéd után úgy néz ki, mint egy disznóól. „Feri – szól gyakornokának –, ennek mennie kell. Méghozzá gyorsan.“ És már fel is ragadja a harapófogót, és nekilát összeszedni a cigarettacsikkeket, az ételmaradékokat és a zsebkendőket.

14:57

Rendes gyerek ez a Feri. A gondnok elégedett a gyakornokkal. Minden hulladék már ott van, ahol lenne kell, a szemeteszsákokban, amelyek már be is kerültek a szelektív hulladékgyűjtőkbe. „De… A fiú ugye nem… Vagy mégis? De bizony…“ A gondnok végül segédje el nem fogyasztott ebédjét is kidobta. Annak nem kellett volna mennie.

15:02

Korgó gyomorral és a másodikról a pénzügyes morgó Lola kutyájának társaságában a gondnokra újabb feladat vár. Fel is kerekedik, és mikroszálas kendőjével alaposan megtisztítja az ajtótáblákat, a figyelmeztető táblákat és a vészkijáratjelző világításokat a portól és a szennyeződésektől. „A szennyeződésrétegnek mennie kell, de gyorsan! Gyerünk, Lola, segíts be te is“ – mondja saját viccén nevetve, miközben egy kis nasifalatot ad Lolának.

15:34

Feri könnyű léptekkel megérkezik a sarokról, maga mögött egy takarítókocsit húzva, kezében pedig egy kis harapnivalóval a főnöke számára, akinek a gyomra már hangosabban korog, mint ahogy a másodikról a pénzügyes Lola kutyája morgott. „Pizza… a kedvencem“ – örömködik az éhező gondnok, és gyorsan bele is harap. Hoppá, meg is történik a baj: a zsíros, olajos és csíkot húzó finom sajt egy csipetnyi mártással a konyhakövön landol. Lola rögtön meg is jelenik, és beleveti magát a takarításba. „Ennek mennie kell“ – közli maga Feri, és elviszi Lolát.

15:35

„És ez itt marad?“ – mondja József a gondnok, miközben a paradicsom-sajt-mancsnyomok nyomvonalát figyeli, amely úgy néz ki, mintha hangyák vonulnának ebéd utáni pihenésre egy nagy lakoma után. „Ennek mennie kell – szükségem lesz egy porszívóra.“ A recepciós Marietta kételkedve néz rá: „Porszívóra? Ilyen szennyeződésnél? Az nem lesz elég.“ Probléma egy szál sem, a gondnoknak ugyanis van a tarsolyában egy nedves/száraz porszívó: „Itt éppen erre van szükség.“

16:47

Hamarosan vége a munkanapnak. Még gyorsan az ablaktisztító készlettel meg kell tisztítani az ablakokat a másodikon a pénzügyesnél, neki van a Lola kutyája: „Rendes pasi, de a kutya… hatalmas, mint egy ló.“ És már meg is jelenik a sarkon Lola, még mindig nem túl tiszta mancsokkal. „Nem, ennek mennie kell, vagyis neki mennie kell.“ A gondnok megragadja a nagynyomású tisztítót, és fenyegetően a pénzügyeshez fordul. „Ő vagy én?“ – kérdezi tréfásan.

17:07

Kész, vége. Ennyi volt, legalábbis mára. Még gyorsan fel kell frissíteni a csizmát a csizmamosóban, és lehet is menni haza: „Feri, gyere csak ide, mert annak ott a cipődön mennie kell, fiatalember!“ A hosszú nap után kissé fáradtan, de tiszta cipővel mindketten útnak indulnak. Mindenki a saját otthona irányába. Holnap új nap lesz, viszlát addig!
 

MOBILRA OPTIMALIZÁLT NÉZETET SZERETNE?

A KAISER+KRAFT webáruháza mostantól új mobil változatban is elérhető, amelynek továbbfejlesztésén folyamatosan dolgozunk.
Mobil nézet tesztelése