Munkahelyi követelmények

A levegő mint egészségügyi tényező.

2021/01/22

Ön is azok közé a fagyosszentek közé tartozik, akik télen titokban feljebb kapcsolják a fűtést az irodában? Vagy az a fajta, aki rövid ujjú ingben ül a megbeszélésen, még akkor is, ha fagypont alatt van a hőmérséklet? A különböző emberek különbözőképpen érzékelik, hogy egy helyiségben mennyire van hideg vagy meleg.

Az egészséges munkakörnyezet kialakítása, amelyben minden munkavállaló produktívan tud dolgozni, színes szakirodalommal rendelkezik. A beltéri klíma a munkahelyi ergonómia fontos területe. A világítás, zaj, vibrálás, sugárzás és elektromágneses mezők mellett a klíma is a munkakörnyezet egyik fizikai tényezője.

Ebben a cikkben a munkahelyi levegővel kapcsolatos legfontosabb információkat foglaltuk össze:

 • A beltéri klíma komponensei
 • Munkahelyi szabályozás: levegő
 • Egészség és rossz levegő
 • Beteg épület szindróma
 • A beltéri klíma értékelése
 • A beltéri klíma javítása

Munkahelyek kialakítása: Milyen tényezők határozzák meg a légállapotokat?

A beltéri klímát mint környezeti tényezőt a következő változók határozzák meg:

Munkahelyi szabályozás: az optimális irodai beltéri klíma.

A beltéri klíma paramétereit különböző emberek többé-kevésbé stresszesnek érzékelik. A következő értékek áttekintést nyújtanak:

Szobahőmérséklet

Az optimális szobahőmérséklet a tevékenység intenzitásától függ; az ülő helyzetben végzett könnyű tevékenység (pl. számítógépes munka) esetén ajánlott +20 °C-tól az álló helyzetben vagy járás közben végzett nehéz tevékenység (pl. teherhordás) esetén javasolt +12 °C-ig terjed.

Ha a kültéri hőmérséklet meghaladja a +26 °C-ot, további intézkedéseket kell tenni. Ezek közé tartozik például a megfelelő italok biztosítása vagy a napvédelmi- és szellőztető berendezések használata.

További információkért olvassa el a vásárlási tanácsadó ventilátorokhoz kiadványunkat.

Levegőminőség a munkahelyen wt$
Levegőminőség a munkahelyen wt$

Páratartalom

A szobahőmérséklettől függően a relatív páratartalomnak +26 °C-on 55% és +20 °C-on 80% között kell lennie.

Minden a megfelelő hőmérsékletért az irodában és a termelésben

Levegősebesség

Az közösen használt helyiségekben nem lehet káros huzat. A huzat kialakulása a levegő hőmérsékletétől, a levegő sebességétől, a turbulencia mértékétől és a tevékenység típusától függ.

A következő feltételek teljesülése esetén kellemes levegőellátásról beszélhetünk: +20 °C-os levegő-hőmérséklet, 40 %-os turbulencia és 0,15 m/s alatti átlagos légsebesség, könnyű munkaterhelés mellett.

Levegőminőség a munkahelyen wt$
Levegőminőség a munkahelyen wt$

A levegő minősége

 • A CO2 terhelés nem haladhatja meg az 1000 ppm-et.
 • A nemdohányzók védelméről szóló törvény szerint a nemdohányzó munkavállalók számára nem jelenthet egészségügyi kockázatot a dohányfüst.
 • A jó levegőminőség fenntartása érdekében elegendő levegőellátást kell biztosítani. Ez történhet beltéri légkondicionáló rendszerekkel (levegőszűrők, klímaberendezések) vagy természetes szellőztetéssel (kintről érkező levegő).
 • Az irodai helyiségekben 60 percenként, a tárgyalókban 20 percenként ajánlott az intenzív szellőztetés. A szellőztetési idő télen 3 perc, nyáron akár 10 perc is lehet.

Hősugárzás

A hőterhelést szellőztetéssel és az ablakokon elhelyezett napvédelmi felszerelésekkel ajánlott csökkenteni. A referenciaértéket a szobahőmérséklet határozza meg.
Figyelem: Az ipari és termelési célú steril helyiségekre speciális előírások vonatkozhatnak.

Levegőminőség a munkahelyen wt$

A rossz levegő egészségügyi következményei.

Azokat az értékeket, amelyek alatt az emberek többsége jól érzi magát egy zárt térben, „komforttartománynak“ nevezik. A következőkben felsorolt rossz körülmények között különféle tünetek jelentkezhetnek.

Mi az a „beteg épület szindróma“?

A „beteg épület szindróma“ (SBS/sick building syndrome) olyan betegségtünetek sorozata, amelyek olyan embereknél jelentkeznek, akik ugyanabban az épületben dolgoznak. A munkavállalók gyakran nagyon különböző tünetektől szenvednek, például fejfájástól, szem- vagy bőrviszketéstől. Miután az érintettek elhagyják a munkahelyüket, a panaszok általában megszűnnek. 

Az SBS tüneteinek okát nem lehet pontosan meghatározni. A kialakulásában pszichológiai és szociális stresszfaktorok is szerepet játszhatnak.

Az SBS-t meg kell különböztetni az „épületekkel kapcsolatos betegségtől“ (BRI/building related illness), amely esetén az érintett személy betegsége egyértelműen az épületben található allergénekre, mikrobiális vagy kémiai szennyeződésekre vezethető vissza.

Attól tart, hogy munkatársai SBS-ben szenvednek? Ilyenkor érdemes elvégezni egy beltéri klímaelemzést.

Hogyan végezzen beltéri klímafelmérést?

Javasoljuk, hogy két lépésben végezze el a helyiség klímájának vizsgálatát.

Beltéri klímafigyelés

Első lépésben az alapvető és könnyen mérhető paraméterekről van szó.


Itt megtalálja az összes KAISER+KRAFT mérőeszközt.

Beltéri klímaelemzés

A különböző befolyásoló tényezők kölcsönhatásának mélyreható elemzéséhez különleges szakértelemre van szükség. A szakértő által végzett részletes értékelés hasznos például olyan munkahelyeken, ahol sok különböző hőforrás, magas páratartalom vagy nagyon nagy légsebesség van jelen.

Vigyázat: A beltéri klímának vannak olyan összetevői, amelyeket nem vesznek figyelembe az ilyen értékelések során. Ezek közé tartozik például a levegő minősége veszélyes anyagok vagy biológiai anyagok használata mellett. Ezeket a tényezőket a kockázatértékelés részeként kell ellenőrizni.

Hogyan teremthetjük meg az optimális levegőkörülményeket?

A következő tippekkel szabályozhatja a munkahelyi beltéri klímát:

 • A hőterhelés csökkenthető ventilátorok és napvédelmi felszerelések segítségével.
 • A hideg időjárást fűtőkészülékek vagy fűthető lábszőnyegek használatával tudja ellensúlyozni.
 • A szobanövények és a párásítókészülékek növelik a levegő páratartalmát.
 • A párátlanítók csökkentik a nedvesség okozta terhelést.
 • Győződjön meg arról, hogy minden munkatársa megfelelően szellőztet.
 • A légmosók vagy levegőszűrők biztosítják a tiszta és szagmentes levegőt.
Levegőminőség a munkahelyen mg$

Lépjen kapcsolatba velünk!

További kérdéseivel bármikor elérhet minket!