Biztonsági jelek és táblák

Miért fekete-sárga a méh, miért piros a légyölő galóca, és miért kék némelyik nyílméregbéka? Mert veszélyesek. A figyelmeztető színek azonnal feltűnnek: a piros fehérrel, valamint a narancssárga és a sárga feketével való kombinációja az európai konvenciók szerint a biztonsági jelek és táblák általánosan elfogadott színe.

Használjon biztonsági jeleket!Az ASR A1.3 és az EN ISO 7010 szabvány előírja, hogy a józan ész többet nem elegendő, biztonsági jelekre és táblákra is szükség van. A munkavédelmi előírások és szabványok fontosak, mivel egységes jelzésrendszert biztosítanak, amely a szabványnak köszönhetően egész Európában érvényes. Az egészségvédelmi és biztonsági jeleket mindenki minden vállalati területen ugyanúgy érti. A táblák segítenek megtalálni a védelmi és segítő lehetőségeket, valamint a figyelmeztető és rendelkező jellel ellátott munkaeszközök, veszélyes területek és közlekedési utak használata figyelmesebbé válhat. Mégis milyen biztonsági jelekre van szüksége a vállalatának?Kategóriákra bontva: biztonsági jeleinkTegye a kezét a szívére: ismeri az összes létező biztonsági táblát? Szerencsére erre nincs is szükség, mivel egyértelműen felosztottuk őket kategóriák és témák szerint. Attól függően, milyen területen van szüksége biztonsági jelekre, külön kínálatot találhat a megfelelő táblákkal.1. E kategória: menekülési jelek


A zöld táblák négyzet alakúak, a rajtuk lévő jel és felirat jelzőfehér színű. Segítségükkel gyorsan megtalálhatja az elsősegély-felszerelést, a vészkijáratokat és a menekülési útvonalakat. A menekülési jeleknek sötétben is világítaniuk kell, ezért normál üzemben folyamatosan meg vannak világítva, ha pedig az általános világítás kiesik, a feltöltöttség révén a táblák hosszan utánvilágítanak.


2. P kategória: tiltó jelek


Itt a vörös szín áll a középpontban – méghozzá az élénk vörös. Az, amit nem szabad tenni vagy használni, általában nagyvonalúan át van húzva.


3. W kategória: figyelmeztető jelek


Üzemekben, falakon és gépeken: háromszög alakú figyelmeztető jelek, amelyek a fekete piktogramokkal a lehetséges veszélyeket jelzik, a vastag jelzősárga színnel pedig felkeltik a figyelmet. A táblák hatására az emberek jobban ügyelnek a környezetükre.


4. M kategória: rendelkező jelek


A kerek rendelkező jelek megelőzik a baleseteket a munkahelyen. A munkavédelmi termékek használatát egyértelműen szabályozzák a kék táblák: fehér piktogramok szólítják fel az embereket egy adott magatartásra.


5. F kategória: tűzvédelmi jelek


Fehér piktogramok piros háttéren: ha valami ég, a négyzet alakú tűzvédelmi táblák jelzik Önnek, hol találja a legközelebbi tűzjelzőt, tűzlétrát és tűzoltó készüléket. Ahhoz, hogy a jelek az általános világítás kiesésekor is láthatók maradjanak, a tábláknak sötétben is világítaniuk kell.Közvetlen közelről


A biztonsági jelek elhelyezésekor ügyelnie kell arra, hogy ne legyenek túlságosan távol a táblát figyelő személytől. Ez különösen fontos menekülési útvonalaknál. Vásárlási tanácsadónk bemutatja, milyen felismerési távolságokkal kell terveznie a biztonsági táblák elhelyezésekor. Ha további kérdései lennének, egyszerűen vegye fel velünk a kapcsolatot.Még egy dolog:


Tiszta felületen az öntapadó táblák nagyszerű lehetőséget jelenthetnek, és a többi biztonsági jel kiegészítéseként szolgálhatnak. Ez azonban azt is jelenti, hogy a tapéták, a szekrények és az állványfalak felületét először meg kell szabadítani a zsírmaradványoktól és a szennyeződésektől, mielőtt az öntapadó fóliák felragaszthatók lennének.