Gázpalackok tárolása

Kiváló minőségű termékek a gázpalackok biztonságos munkahelyi tárolásához: Csak letesszük valahová, ahol hely van? Sajnos ez nem ilyen egyszerű. A biztonságos tárolási megoldások kiválasztása viszont igen. Itt gázpalacktároló szekrényeket, gázpalacktároló konténereket és a veszélyes anyagok tárolásához szükséges tartozékokat éppúgy talál, mint további információkat a témában.

A Gázpalackok tárolása kategóriában a következő márkák termékeit kínáljuk: eurokraft pro, eurokraft basic, asecos.

Az Ön szűrőjének beállítása
Márka
Terméktípus
Magasság [mm]
2070
2070
2295
2295
-
Relevancia szerint
Modell száma: 33

Gázpalackok tárolása: be a szekrénybe, kifelé a veszélyzónábólLáthatatlan, súlytalan és meglehetősen reaktív: a gázpalackok jó, ám nem optimális megoldást jelentenek a gáz tárolására. Ezért nemcsak a jogalkotók, hanem a józan ész is megköveteli, hogy további intézkedéseket tegyünk a gázpalackok biztonságos tárolása érdekében.Hogyan kell tárolni a gázpalackokat?Háztartási felhasználás esetén általában elég, ha a gázpalackokat függőlegesen, jól lezárva és megfelelő helyen tároljuk, a veszélyes anyagok munkahelyi tárolására azonban szigorúbb szabályok vonatkoznak – már csak a tárolandó tartályok mennyisége miatt is. Itt a TRGS 510 előírásai a mérvadók, amely mindenekelőtt három alapvető feltételt határoz meg: • Nyomás alatt álló gáztartályok lévén a gázpalackokat szigorú kockázatértékelésnek kell alávetni.

 • Amint a gázpalackokat tárolóhelyen helyezik el, az raktározásnak minősül, és a legszigorúbb biztonsági irányelvek vonatkoznak rá.

 • A gázpalackokat védeni kell a hő, a tűz, a mechanikai sérülés, a korrózió és a lopás ellen.


A gázpalacktároló szekrények vagy gázpalacktároló konténerek elhelyezésére és használatára vonatkozó gyakorlati szabályok a legapróbb részletekre is kitérnek. Általánosságban a gázpalackok tárolására a következők vonatkoznak: • Bejutás vagy hozzáférés elleni védelem zárakkal

 • A tárolóterület megjelölése tiltótáblákkal

 • Védett terület kijelölése a raktár körül

 • Egyéb veszélyforrásoktól legalább 5 m biztonsági távolság

 • Gyúlékony gázok esetében kötelező azok közvetlen közelében tűzoltókészüléket tartani

 • Beltéri tárolás esetén legalább egy ajtónak közvetlenül a szabadba kell vezetnie


Alapvetően különbséget kell tenni a gázpalackok tárolására szolgáló berendezések kültéri és beltéri elhelyezése között.A beltéri tárolás kivételes esetnek számít, mivel az alkalmas helyszínnek rendkívül sok követelményt kell teljesítenie. A gázpalackokat jobb, ha kültéri gázpalacktároló szekrényben, gázpalacktároló konténerben vagy rácsos szekrényben tároljuk. Itt ugyanis a természet biztosítja az elengedhetetlen folyamatos szellőzést.Ha az Ön telephelyén a veszélyes anyagok tárolására szolgáló berendezés nem fedett, válasszon tetővel felszerelt modelleket. A választásnál pedig ne csak a tárolható gázpalackok számát tartsa szem előtt, hanem ügyeljen olyan részletekre is, mint például a tartóelemek, amelyek megakadályozzák a gázpalackok felborulását.Hol nem szabad gázpalackokat tárolni? • Lépcsőházakban

 • Gépjármű- vagy gyalogosátjárókban

 • Garázsokban vagy munkaterületeken (kivétel: előkészítés azonnali használatra)

 • Közlekedési vagy menekülési útvonalakon

 • Talajszint alatti helyiségekben (a legszigorúbb biztonsági előírások betartása esetén kivételek lehetségesek)


Miért nem szabad a gázpalackokat fektetve tárolni?A gázpalackok falai vékonyabbak, mint az aljuk, ezért vízszintes tárolás esetén nőne a mechanikai sérülés kockázata. Még fontosabb azonban, hogy a gázpalackok használat közben ne legyenek vízszintes helyzetben. Ilyenkor ugyanis tűz- vagy robbanásveszély áll fenn.

A biztonságos tárolásról többet is megtudhat Veszélyes anyagok előírásszerű tárolására vonatkozó információk című anyagunkból. Minden mást pedig személyesen is elmondhatunk – hozzánk bármikor fordulhat.