Figyelmeztető jelek

A figyelmeztető jelekkel felhívhatja a munkatársai figyelmét egy adott terület potenciális veszélyeire. Fontos: a sárga háttéren lévő fekete felirat a nemzetközileg érvényes kialakítás. Így optimálisan biztosíthatja vállalatát, és megelőzheti az üzemi baleseteket.

Az Ön szűrőjének beállítása
  Terméktípus
  Tulajdonság
  Táblatípus
  Anyag
  Bruttó ár
  Nettó ár
  Relevancia szerint
  Modell száma: 40

  Figyelmeztető jelek: a veszély felismerése és a biztonságos magatartás  Még a legtapasztaltabb munkatársak sem ismernek fel minden egyes veszélyforrást. Emellett még a laikus látogatónak is tudnia kell, mire számíthat az üzemi útja során. Ezeket az információkat biztosítják a figyelmeztető jelek, amelyek egyértelműen utalnak a veszélyre, és a biztonságos magatartásra ösztönöznek.  Milyen előírások vonatkoznak a figyelmeztető jelekre?  A figyelmeztető jelek a biztonsági jelek alkategóriájaként nemrégiben átdolgozásra és egységesítésre kerültek. Különösen az általánosan és nemzetközileg érthető szimbolika és színjelzés frissült. A figyelmeztető jeleknek a DIN EN ISO 7010 szerint háromszög alakúnak kell lenniük, és fekete feliratot kell tartalmazniuk jelzősárga (RAL 1003) színű háttéren.  A táblák üzemen belüli elhelyezésére és elosztására vonatkozóan az alábbiak érvényesek:


  • ASR A1.3 munkahelyekre vonatkozó műszaki szabály, Biztonsági és egészségvédelmi jelölések

  • DGUV 211-041. sz. tájékoztatás, Biztonsági és egészségvédelmi jelölések


  Az elhelyezésnél például figyelembe kell venni a különböző táblák (táblaméretek) esetében szükséges felismerési távolságokat.  Milyen veszélyekre hívják fel a figyelmet a figyelmeztető táblák?  A sárga háromszögek arra szolgálnak, hogy figyelmeztessék az embereket az adott területen fennálló lehetséges egészségi és biztonsági veszélyekre. Ezzel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy a jelek önmagukban semmilyen tiltást vagy utasítást nem közölnek, hanem egy bizonyos magatartásformára ösztönöznek.  Ez vonatkozik például szezonális veszélyekre, például tetőről lezúduló hóra vagy kiszámíthatatlan birkákra a legelőn. Gyakrabban találkozni gépeknél csúszásveszélyre, valamint erősáram vagy optikai sugárzás jelenlétére figyelmeztető táblákkal.  Mivel érdemes kombinálni a figyelmeztető jeleket?  Az üzemi biztonsági táblák elhelyezése egyértelmű előírást követ: félreérthetetlennek kell lennie, hogy egy adott területen mit szabad, és mit nem. Ezért a figyelmeztető jeleket gyakran megfelelő rendelkező és tiltó jelekkel kombinálják.  Leeső vagy lengő terhekre vonatkozó figyelmeztető jelek esetén érdemes fejvédő használatára utaló rendelkező jelet használni. Rendkívül veszélyes területeken egy adott területre való belépés tiltása szükséges. Mindenesetre ügyeljen arra, hogy minden jel feltétlenül konkretizálja a megfelelő magatartást, és tényleg elengedhetetlen legyen. A redundáns vagy ellentmondásos jelek csökkentik a táblák jelentőségét, és az eredetileg egyértelmű figyelmeztetést aláássák vagy félreérthetővé teszik.