Csúszásmentes szőnyegek rakománybiztosításához

Hogy szállítás közben minden biztonságosan a helyén maradjon: a rakomány biztosítását szolgáló csúszásmentes szőnyegekkel megakadályozhatja a szállítandó áru elcsúszását, és mindent biztonságban szállíthat el A-ból B-be.

Csúszásmentes szőnyeg tehergépjárműhöz: a megfelelő alátét a káresetek ellenEnnél költséghatékonyabban alig tudná teljesíteni a rakománybiztosításra vonatkozó előírásokat: a teherautókhoz és kiteherautókhoz való csúszásmentes szőnyeg fontos részlet ahhoz, hogy a raklapokat és más árukat biztonságosan elszállíthassa A-ból B-be. Fontos azonban, hogy figyelembe vegyen néhány tudnivalót.Milyen előírás vonatkozik a csúszásmentes szőnyeg használatára?A VDI 2700 irányelvben minden előírást megtalál azzal kapcsolatban, mi számít a rakomány biztosításához alkalmas csúszásmentes szőnyegnek, és hogyan kell azt használni:  1. A csúszásmentes szőnyegek a legmagasabb követelményeknek felelnek meg a szakítószilárdság (min. 0,6 N/mm²), a szakadási nyúlás (min. 60%) és a statikus súrlódás tekintetében. Ebből a szempontból a hagyományos építkezési és gumiszőnyegek nem felelnek meg.

  2. Nem szabad kizárólag szőnyeget használni a rakomány biztosításához, ez csupán az átfogó biztosítás egy része. Kötelező rögzítőhevedereket és más termékeket is használni.

  3. A tekercsben vagy kész termékként rendelhető csúszásmentes szőnyeg nemcsak a szállítójármű padlóján használatos, hanem a rakomány biztosításához a hevederek alatt vagy rakatolásnál köztes rétegként is.


A szőnyeg és a rakomány méretpontosságát gyorsan ellenőrizheti. A védőrétegnek mindig láthatónak kell lennie, és egy Euro-raklap talpai alatt vagy betonelemek között ki kell látszania. Ilyen szemrevételezést végeznek a hatóságok is – ha nem megfelelő az elhelyezés, bírságot szabnak ki.Melyik csúszásmentes szőnyeget mire tudom használni?A szőnyegek elkülönülnek alapvetően az anyagminőség szerint, amelyet a rakománytól és a rakomány tömegétől függően kell megválasztani. A PU-szőnyegek univerzálisak, a komplexebb polimerek pedig rendkívül terhelhetők. Emellett egy tekercses kivitelű, kiváló minőségű csúszásmentes szőnyeg számos anyaggal, például savakkal vagy olajokkal szemben ellenálló. Így a csúszásmentes szőnyeg védőrétegként is funkcionál a szállítás közbeni kisebb szivárgások esetén.A csúszásmentes szőnyeg vastagsága továbbá meghatározza, milyen nehéz lehet a biztosítandó áru. Ezenkívül a szőnyegnek annál vastagabbnak és minőségibbnek kell lennie, minél egyenetlenebb a padló, amelyen az áru van szállítás közben.Még többre van szüksége? Webáruházunkban további termékeket talál a rakományok átfogó biztosításához.