Tűzálló veszélyesanyag-tároló szekrények

A veszélyesanyag-tároló szekrények és a hordószekrények vagy FM biztonsági szekrények rendkívül masszívak, tartósak és csavarodásmentesek. A legerősebb modellek tűzállósága meghaladja a 90 percet. Ezek a szekrények tehát vészhelyzetben akár életeket és vagyontárgyakat is menthetnek, ám elsődleges céljuk, hogy a mindennapos munkavégzés során nyugalmat és biztonságérzetet nyújtsanak. Mindazonáltal a jogalkotók is szigorú előírásokat támasztanak – erről bővebben itt található cikkünkben olvashat.

A Tűzálló veszélyesanyag-tároló szekrények kategóriában a következő márkák termékeit kínáljuk: asecos, CEMO, Justrite, LaCont, eurokraft pro.

Az Ön szűrőjének beállítása
Márka
Terméktípus
Magasság [mm]
482
482
2315
2315
-
Relevancia szerint
Modell száma: 91

Tűzálló szekrények veszélyes anyagokhoz: a tűznek esélye sincs terjedniMég a legjobb tűzálló veszélyesanyag-tároló szekrény sem tudja megakadályozni a vészhelyzetet, de arról mindenképpen gondoskodik, hogy egy kisebb tűzből ne legyen katasztrófa. Számos bevizsgált biztonsági elemmel megbízhatóan fojtja el a tüzet. Így nem csoda, hogy a legtöbb vállalatnál az előírás szerinti alapfelszereltség részét képezi.Mit kell tűzálló szekrényekben tárolni?Szinte minden folyadéknak, melyet az iparban és a kereskedelemben használnak, veszélyesanyag-tároló szekrényben van a helye. A gyúlékony folyadékokhoz való tűzálló szekrények alkalmasak maró, mérgező, vizekre veszélyes és más problémás anyagok tárolására. Fontos észben tartani, hogy a tűzveszélyes anyagokat mindig külön szekrényben kell tárolni, és ennek megfelelő jelölést kell alkalmazni. Ez a fajta elkülönítés és jelölés az anyagok összes többi csoportjára is vonatkozik.Tudta? Az akkumulátortöltő szekrények is tűzálló szekrénynek minősülnek, mivel a lítium rendkívül reaktív anyag, amely gyorsan meggyullad. Ezek a kivitelek azonban nem alkalmasak folyadékok tárolására, mivel nem rendelkeznek a veszélyes anyagok megfelelő tárolásához szükséges tartozékokkal.Milyen különbségek vannak a gyúlékony folyadékokhoz való biztonsági szekrények között?Az acélszekrények kiválasztásakor fordítson különös figyelmet az anyagok tárolására vonatkozó, különböző országokban érvényes engedélyekre:  • Bár az FM besorolású biztonsági szekrények számos országban rendelkeznek veszélyes anyagok, például maró, vizekre veszélyes vagy mérgező folyadékok tárolására szóló engedéllyel, gyúlékony folyadékok tárolására nem engedélyezettek. Németországban, Svájcban, Ausztriában és a Benelux államokban az FM szekrények ilyen anyagok tárolására nem használhatók.

  • Ehhez 90-es típusú tűzálló szekrényekre van szükség, amelyekben a DIN EN 14470-1 és a TRGS 510 előírásoknak megfelelően a munkaterületeken korlátozás nélkül tárolhatók gyúlékony anyagok. Ezek a szekrények tűzvédelmi szigeteléssel rendelkeznek, tűzvédelmi vizsgálaton estek át, tűz esetén önzáró ajtókkal vannak felszerelve, és 90 percig tűzállóak – innen a nevük is.

  • A 30-as típusú tűzálló szekrények gyúlékony anyagok munkaterületeken történő, korlátozott tárolására engedélyezettek. Ausztriai vállalatok nem használhatják ezt a típust az említett anyagok tárolására.


Az FM, valamint a 30-as és a 90-es típusú szekrények nagy teherbírásúak, felfogótálcával, a padló szintkülönbségeinek kiegyenlítésére szolgáló eszközökkel, biztonságos zárakkal rendelkeznek, és az acél minőségének tekintetében abszolút megbízhatók. Ezek hiányában nem is lehetne biztonsági szekrényeknek nevezni őket.A veszélyes vagy gyúlékony folyadékok tárolása kapcsán számtalan kérdés, előírás és feltétel felmerül. Termékkalauz felfogótálcás és vegyszertároló szekrényekhez című anyagunk jó áttekintést nyújt ezekhez. Ezen belül a gyúlékony anyagok tekintetében nézzen bele Veszélyes anyagok előírásszerű tárolására vonatkozó információk című anyagunkba. Ezt a sokrétű témakört szívesen megbeszéljük Önnel személyesen is. Forduljon hozzánk bizalommal!