Tűzvédelem

Bármennyire is azt kívánjuk Önnek, hogy soha ne legyen rá szükség, fontos, hogy gondoskodjon róla: nem másról van itt szó, mint a tűzvédelem területéről. Ne hagyja a véletlenre a tűzeseteket, és tárolja megfelelően tűzoltó felszerelését.

Az Ön szűrőjének beállítása
Terméktípus
Magasság [mm]
640
640
800
800
-
Szélesség [mm]
300
300
340
340
-
Relevancia szerint
Modell száma: 19

El szeretné oltani a lángokat, mielőtt tűz üt ki?Valami ég. Mit kell tenni? A legrosszabb esetben mindenki zavartan keresi a kiutat, Ön pedig el szeretné oltani a tüzet, de nem tudja, hol van a legközelebbi tűzoltó felszerelés. Ideális esetben már látja is a tűzoltó készüléket és a tűzoltó takarót a tűzvédelmi jeleknél, a kollégák pedig a vészhelyzeti táblát követve elhagyják az épületet. Ideális esetben azt is tudja, mi ég, és hogyan tudja a legjobban eloltani. A tűz forrásának anyagtulajdonságától függően ugyanis különböző oltóanyagokat kell használni. Ahhoz, hogy tudja, milyen oltóanyag szükséges, ismerni kell a vállalata számára releváns tűzosztályokat.Hány tűzosztály van?A tűzvédelem területén öt tűzosztályt különböztetünk meg: A és D közötti tűzosztályokat, valamint az F tűzosztályt.„A'' tűzosztály:


Elsősorban vízzel, habbal, géllel és ABC oltóporral történik az oltás. Ezek a tűzoltó anyagok elsősorban szilárd anyagok, pl. papír, fa és szén oltására alkalmasak, de használhatók néhány olyan textilfajta és műanyag égése esetén is, amelyek parázslással égnek. Emellett ebbe a kategóriába tartoznak a kis tűzoltó készülékek, mint a tűzcsapók vagy a tűzoltó takarók. A tűzoltó takarók elsősorban kisebb tüzek, pl. asztali gyertyák okozta és konyhai tüzek (zsír- és olajtüzek) esetében alkalmasak.„B'' tűzosztály:


ABC oltópor, BC oltópor, hab és szén-dioxid jöhet szóba oltóanyagként olyan folyadékok vagy anyagok égésekor, amelyek hő hatására folyékonyak lesznek: ilyen például a benzin, a festék, a kátrány, a viasz és a hőre lágyuló műanyagok.„C'' tűzosztály:


Amikor gázok égnek – pl. hidrogén, földgáz, bután, propán, metán – ABC oltópor és BC oltópor segíthet. Szén-dioxiddal csak akkor tud oltani, ha a tűzoltó készülék rendelkezik szórófejjel.


Figyelem: a tűzoltás megkezdése előtt meg kell győződni arról, hogy a gázellátás meg lett szüntetve. Egyéb esetben olyan gáz-levegő elegy keletkezhet, amely robbanáshoz vezethet.„D'' tűzosztály:


Amikor fémek égnek, speciális oltóanyagra van szükség. Soha nem szabad megpróbálni a fémtüzeket vízzel eloltani. Az úgynevezett D por vagy fémtűz-oltópor a legjobb oltóanyag. Nincs ilyen kéznél? Akkor homok, szórósó vagy öntöttvas reszelék is segíthet.„F'' tűzosztály:


Étkezési olajok és zsírok oltásához sem használható víz. Ezekhez „F'' tűzosztályú extra oltóanyag szükséges, amely általában valamilyen habból áll.Kiegészítő megjegyzés: az „E'' tűzosztály (elektromos tüzek alacsony feszültségű területeken) megszűnt, mivel a szokványos tűzoltó készülékekkel elolthatók az ilyen tüzek.Por vagy hab?ABC oltóhabbal az első három tűzosztály tüzeit lehet eloltani. Ezért ezt az oltóanyagot magánháztartásokban is szívesen alkalmazzák. Nagy tűzoltó teljesítmény és gyors tűzoltó hatás jellemzi.


Hátrány: ABC oltópor használata esetén a tűzfészek mellett legtöbbször a környezet is érintett. Ez következményes károk veszélyét rejti magában, amely adott esetben nagyobb lehet, mint maga a tűzkár.


A tűzoltó hab ezzel szemben az „A'' és a „B'' tűzosztályhoz alkalmas, és célzottan a tűzfészekre irányítható. Ezzel a környezet kevésbé érintett. A hab tűzoltási teljesítménye azonban alacsonyabb, mint a poré.Tűzvédelem – a vállalati biztonság legfontosabb részeEgy tűzeset veszélyeztetheti a vállalat létét. Az állásidők és az anyagi károk ennek csak egy részét képezik, a márka imidzsének sérülésével, valamint a befektetők és a munkatársak bizalmatlanságával is számolni kell. Igényes tűzvédelmi stratégiával csökkentheti a rizikót. Tudja, mi tartozik még egy ilyen stratégiához? Pontosan. A tűzoltó felszerelés tárolása: a tűzoltó készülékek és a tűzoltó takarók kül- és beltéren egyaránt használható acél fali szekrényekbe, teherautókban és kisteherautókban is megtalálható tűzoltókészülék-tároló dobozokba és hamutartó fejrésszel rendelkező alsó szekrényekben is tárolhatók. Ezek kifejezetten erre a célra készültek, és ezért a megfelelő jelzőszínekkel rendelkeznek.Emellett elengedhetetlen a tűzvédelmi jelekkel történő megfelelő tájékoztatás is. A tűzvédelmi jelek kategóriájában megtudhatja, hogyan helyezheti el ezeket megfelelően, a felismerési távolságokról szóló vásárlási tanácsadónkban pedig megmutatjuk, milyen távolságban legyenek a táblák a legközelebbi munkahelyektől.Megjegyzések: minél gyakrabban frissíti fel tudását, és minél jobban ismeri a tűzvédelmi eszközökre vonatkozó biztonsági utasításokat, annál gyorsabban tud vészhelyzetben reagálni. A törvényileg szabályozott karbantartási ciklust is be kell tartani. Kérdése van? Forduljon hozzánk bizalommal.