ESD munkahely

Nyugodtan tegye feszülten izgalmassá a munkát – kivéve, ha érzékeny elektronikus alkatrészekről van szó. Az ESD-munkaállomáson minden a szabályozott feszültségkiegyenlítés körül forog. És ezzel minden a szakemberek számára elérhető tökéletes felszerelésről szól.

ESD-munkahelyek kialakítása – így mindig kézben tarthatja a feszültségetAz elektromos feszültségek nem csak a konnektorból származnak, hanem minden olyan tevékenység során keletkeznek, amelynél emberek, gépek és felületek lépnek kölcsönhatásba egymással. Normális esetben ez nem jelent problémát. Ha azonban ESD-munkahelyről van szó, az bizony más lapra tartozik. Itt megtudhatja, mire van szüksége ahhoz, hogy tökéletesen felszerelje ESD-munkahelyét.
Mitől lesz egy terület ESD-munkahely?A műhelyekben, az iparban és a hivatalokban használt általános munkahelyi berendezések elsősorban az ergonómiáról, a stabilitásról és a funkcionalitásról szólnak. Az elektronikus alkatrészek gyártása, telepítése és szállítása leginkább arra kell figyelni, hogy a érzékeny technológia védve legyen az elektrosztatikus kisüléstől (electrostatic discharge, ESD).Az eltérő töltésű felületek közötti legkisebb nem kívánt feszültségkiegyenlítés is károsíthatja vagy akár tönkreteheti az érzékeny technológiát. Ez magas, előre nem kalkulált költségeket eredményezhet például késedelmes meghibásodások, reklamációk és javítási költségek formájában. Ezért az ilyen alkatrészeket csak elektrosztatikusan védett területeken (electrostatic protected areas, EPA) lehet feldolgozni, ahol speciális ESD-berendezések biztosítják a teljes földelést minden művelet során.Az ESD-munkahely nemcsak a minőségbiztosításban segít. Ez bizonyos termékek és iparágak esetében törvényi előírás – és A-tól Z-ig, a munkaruházattól a kiegészítőkig mindenhol szabályozva van.
Hogyan kell felszerelni az ESD-munkahelyeket?Az elektronikus alkatrészek elektrosztatikus jelenségekkel szembeni védelméről szóló DIN EN 61340-5-1 szabvány a legfontosabb útmutató az ESD-munkahelyek kialakításához. Ez rögzíti a legfontosabb forrásokat is, amelyeket megfelelő eszközökkel semlegesíthet: emberek, munkafelületek és berendezések.  • Futás, munka vagy akár ülés közben is az emberek a súrlódás révén statikusan feltöltődnek. Ezért kötelező az ESD-munkaruházat az EPA területeken. A munkacipőkön a vezetőképes talpat, valamint az ESD-kiegészítőket, például a földelőszalagot minden egyes műveletnél viselni kell.

  • Minden ESD-munkahely alapköve az ESD-padlóburkolat. Ez biztosítja, hogy az összes többi elemről levezetett feszültség valóban a padlóra kerüljön. Ha ez a réteg hiányozik, akkor szó szerint ping-pongozni fog a töltéssel.

  • A megmunkáláshoz kizárólag ESD-székek és asztalok alkalmasak; a termékek, szerszámok és anyagok tárolásához pedig ESD-polcrendszerekre és ESD-tárolók van szükség.

  • Ha az alkatrész az EPA területről más működési területekre kerül, kritikussá válhat a helyzet. Az speciális gumiabroncsokkal ellátott ESD-szállítóeszközök és kocsik minimálisra csökkentik a kisülés kockázatát. Utólagos felszerelés? Az ESD-kerekekkel és görgőkkel nincs probléma.Mire kell még figyelni az ESD-munkahelyen?  1. Az ESD-kompatibilis berendezéstől függetlenül a munkatársak viselkedése az EPA területeken a legfontosabb tényező, amely befolyásolja az alkatrészek védelmét. A rendszeres képzés kötelező.

  2. A steril helyiségekkel ellentétben például az ESD-munkahelyeket nem kell más munkaterületektől elkülönítve kialakítani. Gondoskodjon azonban arról, hogy az ESD-terület mindenki számára látható legyen, és senki ne lépjen be oda védőintézkedések nélkül. Ha hiányzik ehhez a megfelelő alapterület, a térelválasztó rendszerek megoldást jelenthetnek.

  3. Rendszeresen ellenőrizze ESD-berendezését. Az elhasználódás idővel csökkenti a kisülési kapacitást. Az időben történő csere jelentős költségeket és alkatrészhulladékot takarít meg.


Az EPA területek felszereléséről további információkat az ESD: védelem a súlyos következményekkel járó kisülések ellen című termékismertetőnkben talál.Ha bármilyen kérdése van az ESD-munkahelyekkel kapcsolatban, forduljon hozzánk bizalommal!