Gázpalackok kezelése

A gázpalackok kezelése számos veszélyforrást rejt magában: ha a palackok szállítás közben nincsenek megfelelő védelemmel ellátva, felborulhatnak, és legrosszabb esetben akár fel is robbanhatnak. Ez természetesen a tárolásra is vonatkozik! Ám megfelelő, kiváló minőségű termékek, például gázpalackemelők, gázpalacktartó konzolok vagy acélpalack-szállító molnárkocsik használata esetén semmi akadálya a gázpalackok biztonságos professzionális kezelésének. Tudjon meg többet most!

A Gázpalackok kezelése kategóriában a következő márkák termékeit kínáljuk: eurokraft pro, eurokraft basic.

Az Ön szűrőjének beállításaSzűrő visszaállítása
Márka
Terméktípus
Magasság [mm]
30
30
2300
2300
-
Relevancia szerint
Modell száma: 21

Gázpalackok kezelése: fő a biztonságHa már a gázpalackok tárolására is ennyi előírás vonatkozik, akkor ez a gázpalackok kezelése esetén sincs másképp. A gázpalacktartó konzolokkal, gázpalackemelőkkel és hasonló termékekkel nem lőhet mellé, nem csak jogi értelemben.Mit tartozik a gázpalackok kezelésének körébe?A gázpalackok kezelésének köre a gázpalackokkal munkahelyi környezetben végzett műveletekre vonatkozó valamennyi biztonsági intézkedést magában foglalja. Ide tartozik a szállítás éppúgy, mint a palackok cseréje és munkahelyi tárolása vagy használathoz történő kikészítése. Általában véve ezeknek a veszélyes anyagok kezelésére szolgáló termékeknek az a céljuk, hogy jelentősen csökkentsék a sérülések és a balesetek kockázatát:  • A falra szerelhető gázpalacktartók megakadályozzák, hogy a keskeny palackok felboruljanak a tárolás és a kikészítés során.

  • Gázpalackszállító molnárkocsikkal és kocsikkal a konzoloknak és az ergonómiailag optimalizált kialakításnak köszönhetően különböző kialakítású gázpalackok is biztonságosan szállíthatók.

  • Gázpalacktartó raklapokon több palack is biztonságosan szállítható targoncával.

  • Gázpalackállványok használatával a gázpalackok és hordók optimálisan hozzáférhető módon tárolhatók.


Mire kell odafigyelni a gázpalackok kezelése során?A nehéz és gyúlékony gázpalackok kezelésére a gázpalackok hosszú távú tárolásához hasonlóan számos előírás vonatkozik, köztük a TRGS 510 is. Alapvetően meg kell akadályozni, hogy a palackok megsérüljenek, és ezáltal a nyomás alatt lévő gázok hirtelen távozhassanak, ami mind a szelepen, mind a gáztartály vékony falán keresztül megtörténhet.A kockázatértékelés és a használati utasítás a gázpalackok kezelésének legfontosabb alapja. A kezelési utasításokat évente legalább egyszer át kell ismételni.A gázpalackok üzemen belüli szállítására a következők vonatkoznak:  • A szállítás során a szelep mindig legyen megfelelő tömítéssel ellátva, a szelepsapka pedig legyen jól rácsavarva.

  • Mindig munkavédelmi ruházatban mozogjon. A kesztyű és a munkavédelmi lábbeli különösen fontos.

  • A gázpalackok kizárólag erre a célra szolgáló szállítóeszközökkel szállíthatók. Azokat gurítani, vízszintes helyzetben mozgatni és kézzel hordozni tilos!

  • Személyek és gázpalackok nem tartózkodhatnak egyidejűleg a felvonóban.

  • A gázpalackokat minden (rövid távú) tárolóhelyen biztosítani kell leesés vagy összekoccanás ellen.

  • Ha a gázpalackokat daruval kell mozgatni, az csak a megfelelő raklapok használatával lehetséges.


A gázpalackok közúti szállítása során a veszélyes áruk szállítására vonatkozó ADR-előírások érvényesek, melyek a szállítási egységek mennyiségét és a terhelés nagyságát is korlátozzák. További fontos elem a rakomány rögzítése, megjelölése, valamint az, hogy a feladattal képzett járművezetőt kell megbízni.Részletes információkért tanulmányozza át a vonatkozó jogszabályok és irányelvek szövegét. Az is hasznos, ha belenéz a Veszélyes anyagok előírásszerű tárolására vonatkozó információk című anyagunkba. Ha bármilyen kérdése van, hozzánk bármikor fordulhat.