Vissza
Környezeti terméktanácsadó

A tiszta helyiség és steril helyiség közötti különbség

Tudja, mi a különbség a tiszta helyiség és a steril helyiség között?

Gyakran készpénzt is megtakaríthat, ha tudja, milyen tisztának és sterilnek kell lennie cége munkaterületeinek. Vajon csak arra van szükség, hogy az adott helyiséget a többi munkaterülettől elválasszuk, vagy ezen kívül még olyan légtisztító technika is szükséges, amely a levegőt tisztán tartja? Esetleg további zsilipekkel is le kell választani a munkaterületet a környező terektől? Ezekre a kérdésekre kell válaszolnia, hogy megtudja, tiszta zónára, tiszta helyiségre vagy steril helyiségre van-e szüksége.

Tiszta helyiség és steril helyiség wt$

A tiszta és a steril helyiségek közötti különbség a légtechnika és a szűrőtechnika tulajdonságaiban rejlik. Míg a steril helyiségben légtisztító technika szűri ki a max. 5 mikrométeres levegőrészecskéket, addig a tiszta helyiségben 600 mikrométeres vagy akár nagyobb részecskék is előfordulhatnak. Ezeket nem szűrik ki a levegőből, a talajon és a berendezés részein telepednek le.

Míg a tiszta helyiségben a levegő tisztaságát részecskeszámlálókkal állapíthatjuk meg, addig a steril helyiségben a berendezések részeit le kell mosni, és az így leoldott kivonatokat mikroszkóppal kell megvizsgálni, hogy a részecskék nagyságát és a „szennyezettséget” megállapíthassuk.

Még ha ez sokkal bonyolultabbnak tűnik is, érdemes tudni, hogy a tiszta helyiségek néha költségesebb befektetésnek bizonyulnak, mint a steril helyiségek. Költségesebb a nemesacél bútorzat, és magasabbak a légtechnikai berendezések beszerzési és üzemeltetési költségei.

Így tehát azoknak a cégeknek, melyek még most fogják gyártó helyiségeiket felszerelni, érdemes tájékozódniuk, hogy a tervezett használathoz milyen tisztasági osztályú helyiségekre van szükség. Így könnyebben fognak tudni dönteni, hogy tiszta vagy steril helyiséget érdemes-e berendezniük. A következő táblázat nagy vonalakban áttekintést ad arról, hogyan épül fel a tiszta zóna, tiszta helyiség és steril helyiség.

Tisztasági fokozatok

A VDA 19. kötet 2. része alapján

0. tisztasági fokozat

Munkafolyamatok, melyek potenciálisan elválaszthatók, mégis egy területen zajlanak.
Nem tisztaságorientált berendezés. Légtisztító technika fölösleges.

Nincs jelölés

Tiszta helyiség és steril helyiség wt$

1. tisztasági fokozat

Elhatárolás

Munkafolyamatokat más területektől elhatárolunk talajjelöléssel, szalagfüggönyökkel vagy válaszfalakkal. Ezen a leválasztott területen fontos a tisztaság. Az erre a területre érkező anyagok és személyek meg kell, hogy feleljenek a tisztasági szabályozásoknak. Légtisztító technikát nem használnak.

„Tiszta zóna” jelölés

Tiszta helyiség és steril helyiség wt$

2. tisztasági fokozat

Zárt elhatárolás

Munkafolyamatok különálló zárt helyiségekben vagy épületekben találhatók, melyeknek fontos tisztasági előírásoknak kell megfelelniük. Az ebbe a helyiségbe érkező anyagok és személyek ezeknek az előírásoknak kell, hogy megfeleljenek. A légtisztító technika nincs használatban.

„Tiszta helyiség” jelölés

Tiszta helyiség és steril helyiség wt$

3. tisztasági fokozat

Zárt elhatárolás zsilipekkel és légtisztító technikával

Munkafolyamatok különálló zárt helyiségekben vagy épületekben találhatók, melyeknek szigorú sterilitási előírásoknak kell megfelelniük. Ebbe a helyiségbe az anyagok és a személyek zsilipeken keresztül érkeznek, és ezeknek az előírásoknak kell, hogy megfeleljenek. A részecskéket légtisztító technika segítségével szűrjük ki a levegőből.

„Steril helyiség” jelölés

Tiszta helyiség és steril helyiség wt$

Hasznos ügyfélorientációs rendszer az ide tartozó termékeknél

  • Higiéniai területek
  • Tiszta helyiségek
  • Steril helyiségek

A tiszta és steril helyiségekhez tartozó termékek oldalán alkalmazási javaslat található. Itt egy szempillantás alatt megtudhatja, hogy az adott termék higiénikus területekre, tiszta helyiségekbe vagy steril helyiségekbe alkalmas-e.

Top kategóriáink ebből az útmutatóból