Fitnesz a munkahelyen

Út a vállalati fitneszteremhez

2021/09/21

Az egészséges munkatársak kifizetődőek. Ezért egyre több vállalat fektet be munkatársai fittségébe, akár fitnesztermekkel való együttműködés, akár saját edzőterem révén.


Ebben a részben azzal foglalkozunk, hogy

  • milyen gazdasági előnyökkel jár a vállalati fitnesz,
  • milyen koncepciók állnak rendelkezésre,
  • hogyan kell megfelelően kialakítani egy vállalati fitneszterületet.

Miért térülnek meg gazdaságilag a munkatársaknak szóló fitneszajánlatok?

A sport régen magánügy volt. Az, hogy ez megváltozott, nem (csak) annak köszönhető, hogy a vállalatok a munkatársak kedvében akarnak járni.

A munkáltatók több szinten is profitálnak a munkatársaiknak nyújtott fitneszlehetőségekből:

Három koncepció a vállalati fitneszhez

Munkatársai edzettségének előmozdítására különböző módok léteznek. A legfontosabb stratégiák a következők:
Fitnesz a munkahelyen – út a vállalati fitneszteremhez wt$

Együttműködés a fitnesztermekkel

A munkáltatók gyakran adnak támogatást fitnesztermi tagsághoz. Így a munkatársak alacsonyabb áron vagy akár ingyenesen edzhetnek egy adott márka fitnesztermében. Sok fitneszteremnek van vonzó együttműködési ajánlata a programjában ilyen esetekre. Néha még egyedi programokat is összeállítanak a vállalatok számára. A támogatások csapdája: a munkatársaknak motiválniuk kell magukat, hogy kihasználják ezeket. Munkáltatóként erre kevés ráhatása van. Ugyanez vonatkozik a felnőttképzési központokkal vagy jógastúdiókkal való együttműködésekre is. Ha a munkatársaknak kétségei vannak ezekkel kapcsolatban, akkor csak töredékük él az ilyen ajánlatokkal.

Fitnesz a munkahelyen – út a vállalati fitneszteremhez wt$

Vállalati sport

A vállalati sportok – például a munka utáni közös futások vagy kerékpártúrák – erősítik a közösségi érzést. Ez azonban gyakran egyoldalú, mert például a futásra korlátozódik, és ritkán szólítja meg a sportrajongókat. Ráadásul a szervezés is időigényes. Az ilyen ajánlatokból tehát ritkán lesz igazi edzés.

Fitnesz a munkahelyen – út a vállalati fitneszteremhez wt$

Saját vállalati fitneszterem

Egyre több vállalat dönt úgy, hogy saját cégén belül alakít ki fitneszterületet. Ennek a lehetőségnek az az előnye, hogy Ön mint munkáltató teljes mértékben ellenőrizheti a dolgokat. A fitnesztermet úgy alakíthatja ki, hogy az megszólítsa a munkatársak különböző célcsoportjait, és megfeleljen a vállalaton belüli különleges igényeknek. Általában elég egy kis helyiség, amelyet megfelelően felszerel. A munkatársak így munka után vagy munka előtt gyorsan elmehetnek az edzőterembe.

Fitneszberendezések a vállalatnál – Ellenőrzőlista

Úgy döntött, hogy saját edzőtermet alapít? Akkor következő szempontokra figyeljen, amikor nekilát a munkának:
  • Egyedi követelmények tisztázása

Készítsen áttekintést a munkaerő-állományáról. Sok olyan munkatárs van, akik gyakran sportolnak? Milyen a korszerkezet a vállalatnál? Hány munkatársnak van alapbetegsége? Az Ön vállalatánál végzett munka különleges terheléssel jár?

  • Sokoldalú edzési lehetőségek

Ideális esetben a munkatársak sokoldalú edzéseket, erő- és állóképességi edzéseket végezhetnek, és javíthatják koordinációjukat a fitneszteremben. Esetleg tapasztalt oktatók által vezetett jógaórákat is kínálhat. Minél több munkatársat tud rávenni a sportra, annál jobb.

  • Könnyen használható és ergonomikus eszközök

A fitneszeszközöknek könnyen használhatónak kell lenniük a kezdők számára, és nem járhatnak komolyabb sérülésveszéllyel. A vállalati edzőtermek alapfelszerelései közé tartoznak a crosstrénerek, evezőgépek, futópadok és ergométerek, valamint a nagy izomcsoportok erőnléti edzésére szolgáló berendezések. Egy további szabadsúlyos terület jó ötlet, ha sok munkatársa rendelkezik tapasztalattal az erőnléti edzésben.

  • Professzionális betanítás

A professzionális betanítás elvégzése kötelező. Lehet, hogy lehetősége van saját munkatársai közül kiképezni oktatókat, vagy külső munkatársakat is igénybe vehet ehhez. Az edzőeszközök kiválasztásakor ügyeljen a megfelelő tanúsító jelölésekre és a kiváló minőségre. Ellenkező esetben fennáll a veszélye annak, hogy az egészségügyi gondoskodás az ellenkező hatást váltja ki.

  • Kellemes környezet

A fitnesztermet akkor használják a legtöbben, ha jól érzik magukat benne. Ezt például ízületkímélő padlóval, nagy tükrökkel – amelyek lehetővé teszik a látogatók számára, hogy ellenőrizzék a gyakorlatok helyes végrehajtását – és kellemes megvilágítással érheti el. Nem rossz, ha van hely mosdóknak és/vagy zuhanyzóknak is.

Edzés munka közben – így néz ki a gyakorlatban

Fitnesz a munkahelyen – út a vállalati fitneszteremhez wt$

Edzést végezni, miközben az íróasztalánál dolgozik? Ez is lehetséges. Kezdje állítható magasságú íróasztalokkal. Azáltal, hogy a munkatársak folyamatosan változtatják a munkavégzési pozíciójukat, és váltogatják az álló és ülő testhelyzetet, edzik a hát- és lábizmaikat, és beindítják a vérkeringésüket.

Az íróasztalhoz való edzőeszközök egy lépéssel tovább mennek. Az asztali kerékpár alkalmas az íróasztali szék helyettesítésére. A lassú pedálozással kombinálható az állóképességi edzés és az asztal melletti munkavégzés. A minibiciklik és a minicrosstrénerek hasonlóan működnek, és kényelmesen elférnek az íróasztal alatt.

Az ilyen típusú fitneszeszközök természetesen nem helyettesítik az edzőtermet, de értékes kiegészítők, és segítséget nyújtanak a tipikus irodai panaszok, például a fejfájás, a fáradtság és a stressz ellen, anélkül, hogy a munkatársaknak el kellene hagyniuk munkahelyüket.

Fitnesztermékeink áttekintése:

Fitnesz a munkahelyen – út a vállalati fitneszteremhez mg$

Lépjen kapcsolatba velünk!

További kérdés esetén díjmentesen állunk rendelkezésére.