Biztonság a munkahelyen

A munkahelyi balesetek okai és megelőzésük lehetőségei

2020/06/12

Ön mit gondol, mi a veszélyesebb: egy cápa vagy egy szék? A válasz kézenfekvőnek tűnik, de inkább a széktől kellene félnünk, mert ötször nagyobb a valószínűsége annak, hogy halálos sérülést szerezzünk egy székkel történő balesetben, mint annak, hogy egy cápa öljön meg minket. A felboruló ital- és snackautomaták vagy kenyérpirítók miatt is sokkal több ember sérül meg, mint ahány sérülés a cápák számlájára írható. Ha szeretné megelőzni a baleseteket, az első lépéseket a közvetlen környezetében és a mindennapi munkájában kell megtennie. Most megmutatjuk Önnek, hogy hogyan és mivel előzheti meg a munkahelyi baleseteket.

A németországi* vállalatoknál történő munkahelyi balesetek száma az elmúlt években folyamatosan csökkent, és 2015-ben új mélypontot ért el: ekkor a Németországi Balesetbiztosító (Deutsche Gesetzliche Unfallversicherung) adatai szerint 866 056 jelentésköteles munkahelyi baleset történt, amelyek közül 470 volt halálos kimenetelű, ami azt jelenti, hogy 1000, teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállalóra alig 22 baleset jutott. (*Bár itt a németországi vállalatok statisztikáit vettük alapul, az európai trend hasonló).

Ezek a számok persze arról nem árulkodnak, hogy egy munkahelyi baleset néha „csak“ egy fájdalmas, de következmények nélküli figyelmeztető jelzés, amely néha sajnos még így is komoly problémát okoz az érintetteknek és a vállalatnak. Egy súlyos baleset ugyanis gyakran termelésleállással, bértovábbfolyósítással és a munkavállalók elbizonytalanodásával jár. Egyetlen vállalatnak sem kell azonban beletörődnie abba, hogy „balesetek márpedig történnek“, hanem a megelőzésre kell törekedniük: fontos, hogy a munkavédelmet elsődleges prioritássá tegyék, valamint időt és pénzt fektessenek a biztonsági óvintézkedésekbe.

A leggyakoribb balesettípusok és óvintézkedések

Vajon az elcsúszásos balesetek tényleg mindig csúszós padlón történnek? Ritkán ilyen egyszerű a helyzet. Szinte minden balesetnek több oka van: a balesetet a kedvezőtlen körülmények (nedves padló) és a munkatársak viselkedésének (koncentráció hiánya) együttes fennállása okozza. A következőkben bemutatjuk a három leggyakoribb balesettípust és a megfelelő óvintézkedéseket.

„Egyes szakmák egyszerűen veszélyesek“ – ez valóban így van?

Ön tudja, hogy melyik szakma a „legveszélyesebb“, és kik sérülnek meg gyakrabban? A nők vagy a férfiak? A baleseti kockázat erősen függ az adott szakmától – de nem csak attól! Először érdemes megnéznünk a jelenlegi baleseti statisztikákat: A legtöbb baleset jelenleg az építőiparban történik, ezt követi a fa- és fémfeldolgozás, valamint a szállítás és közlekedés. Ugyanakkor ezek mind olyan ágazatok, amelyekben lényegesen több férfi dolgozik, mint nő. Így nem meglepő, hogy a munkahelyi balesetek 90 százalékát férfiak szenvedik el.

A legbiztonságosabbnak az adminisztratív és szociális terület számít, de viszonylag kevés baleset történik a nyersanyag- és vegyiparban is. Ez az ágazat az 1990-es évek elején még problémásnak számított, de az átfogó munkahelyi egészségügyi és biztonsági intézkedéseknek köszönhetően jelentősen javultak a munkakörülmények. Ez azt jelenti, hogy önmagában egyetlen szakma sem veszélyes, illetve hogy a munkavédelemmel valóban csökkenthető a munkahelyi balesetek száma!

„Soft skills“ a nagyobb munkahelyi biztonság érdekében

Ha Ön minden veszélyforrást kiküszöbölt, felkészítette a munkatársait, és ellátta őket a szükséges védőfelszereléssel, akkor teljesítette a legfontosabb követelményeket. Gratulálunk! De ne feledkezzen meg a „puha tényezőkről“ sem, amelyek döntő hatással lehetnek a baleseti statisztikákra.

  • Tűzzön ki egy mérhető célt. A nehezen értelmezhető „munkahelyi balesetek csökkentése“ helyett jobb, ha konkrét számokat fogalmaz meg, amelyet egy meghatározott időn belül kell teljesíteni, az intézkedéseket pedig módosítja, ha a célt nem sikerült elérni.
  • A balesetveszélyes helyzeteket tekintse lehetőségnek. Az „épphogy megúsztuk“ helyzetekben nem elég az őrangyaloknak köszönetet mondani. Dokumentáljon minden balesetveszélyes helyzetet, és ezek alapján határozza meg a fejlesztés irányát.
  • Támogassa a hibakultúrát: Ösztönözze a munkatársait, hogy jelentsenek minden veszélyt és balesetközeli helyzetet, valamint azt is, ha valaki megszegi a biztonsági előírásokat. Olyan légkört teremtsen, amelyben nyíltan lehet beszélni a helytelen magatartásról, miközben a fölérendelt cél – a munkahelyi biztonság – továbbra is a középpontban marad.
  • Higgyen abban, amit csinál. És fordítva. A vállalatok gyakran látszatintézkedéseket tesznek a baleseti kockázat csökkentése érdekében, de még a saját vezetőik sem hisznek ezek hatékonyságában. A felmérések azt mutatják, hogy ezek az intézkedések valójában alig hoznak érezhető javulást. Ilyenkor érdemes kritikusan megvizsgálni a saját módszereinket, vagy csak hatékonyabban tájékoztatni a munkatársakat az új megelőző intézkedésekről.

És ha ez még mindig nem lenne elég ok az átfogó munkavédelemre: A biztonságos és egészséges munkakörülmények nemcsak a balesetek megelőzéséhez járulnak hozzá, hanem a motivációt, a termelékenységet és a munka által nyújtott örömöt is növelik.

Munkahelyi balesetek megelőzése wt$
Munkahelyi balesetek megelőzése mg$

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

További kérdés esetén díjmentesen állunk rendelkezésére.