A megfelelő fénnyel növelje a produktivitást

Optimális megvilágítás a munkahelyen

2020/09/27

Saját tapasztalatból tudjuk, hogy egy komor őszi reggelen néha nehezére esik az embernek elindulni a munkahelyére. A fény fontos ütemezője a belső órának és elősegíti a melatonin és szerotonin hormonok termelődését.

Ezek megint csak erősen hatnak a teljesítőképességünkre. Ha a fény serkenti a jóérzésért felelős hormonok termelődését, az agyunk a sejteket legjobb formájukba hozza. Szellemileg és testileg is többre leszünk képesek – növekszik a produktivitásunk.

Az emberi teljesítőképességnek azonban vannak határai és változik a nap múlásával. A megfelelő időben érkező megfelelő fény segítségével képesek lehetünk irányítani bioritmusunkat és így optimalizálhatjuk a produktivitásunkat. Aki most a munkahelyére gondol, könnyen el tudja képzelni, hogy az optimális megvilágítás milyen pozitívan hat a teljesítőképességre.

A LED megjelenésével váltak lehetségessé a kiérlelt világítási koncepciók

Aki zárt irodai helyiségben dolgozik, csak ritkán élvezheti a természetes nappali fényt. Az irodatervezők és az ergonómiai szakértők már a hetvenes évek óta foglalkoznak a jó munkahelyi fény problémájával. Korábban az egyszerűen alkalmazható ökölszabály volt érvényben - használd a villanykapcsolót, ha túl sötét van. Azonban a hagyományos izzók gyakran határaikba ütköztek, melyek csak a LED-lámpák 2000-es évek végén megvalósult bevezetésével szűntek meg.

Azóta a munkahelyi világítási koncepciók jelentős javuláson estek át.

Rugalmasság

A LED-lámpákat a munkahely optimális megvilágításához szinte korlátlanul lehet alkalmazni. Kompakt, robusztus a felépítésük, könnyen szerelhetők és szinte minden formában elérhetők.

Fényminőség

Ha a kékes fény és a hosszú bekapcsolási idő eleinte csökkentette is a LED-lámpák vonzerejét, ma a fényminőségük jelentősen jobb, mint bármelyik más fényforrásé. A fénykihasználás hatékony, a fényerő hatalmas és a LED-fény már nem kellemetlen kék színű.

Fenntarthatóság

Emellett a LED-lámpák a többi világítóeszközhöz képest kitűnnek különösen takarékos fogyasztásukkal, kismértékű hőképződésükkel és a rekordgyanús élettartamukkal.

Míg a rossz fény a produktivitás csökkenéséhez vezethet, a túl kevés fény pedig akár meg is betegíthet, a LED-alapú modern világítórendszerek olyan fényviszonyokat teremtenek a munkahelyen, amelyek nagyon közel vannak a Nap természetes fényspektrumához.

A KAISER+KRAFT professzionális LED-világítási megoldásokat kínál minden alkalmazási területre. A megfelelő megvilágítással minden feltétel adott a jobb teljesítményhez és a motivációhoz. Fedezze fel a lehető legjobb fényt.

Teremtsen ergonomikus fényviszonyokat a LED segítségével, melyek pozitívan hatnak munkavállalóinak koncentrációs képességre, elégedettségére és produktivitására.

Hogyan néz ki az optimális munkahelyi megvilágítás?

Miniliftek, emelőasztalok stb.

Hogy ne érezze tehernek a terheket

A törvény szabja meg, milyen világosnak kell lenni a munkahelyen

A munkahelyi fényviszonyokra vonatkozó alapvető követelményeket a munkavédelmi törvény szabályozza. A munkahelyekről szóló rendelet szerint a munkavégzési helyiségeknek legalább 2 százalékos nappalifény-aránnyal és egy kültérre néző kilátással kell rendelkezniük – kivéve, ha bizonyos munkahelyek (pl. pályaudvarok vagy repülőterek) építésügyi adottságai ezt nem teszik lehetővé.

A fényáteresztő felületek (ablakok és felülvilágítók) előírt aránya a teljes alapterület legalább 10 százaléka, a „nehéz látási feladatokkal” járó tevékenységek esetén ez az arány 20 százalék. Az ajtók és ablakok is számítanak, ha üvegből vannak.

Ezek a munkahelyi fényviszonyokra vonatkozó általános jogszabályi követelmények. Az, hogy a munkatársak ezt jónak vagy rossznak érzékelik, az alapvetően a tevékenység típusától függ.

Ebben a világítással foglalkozó szakemberek is egyetértenek, ezért az egyedi munkavégzési környezettől függően ajánlanak Lux-irányértékeket.

A megfelelő fénnyel növelje a produktivitást: optimális megvilágítás a munkahelyen wt$

Az optimális munkahelyi megvilágításra vonatkozó további információkat részletes beszerzési útmutatónkban találja.

Öt lépésben a tökéletes munkahelyi fényhez

A lehetséges kialakítások skálája hatalmas és a könnyen megvalósítható mindennapi tippektől egészen a bonyolult megvilágítási koncepciókig terjed. Azoknak a vállalatoknak, akik a munkavédelmi törvény előírásainál egy lépéssel tovább szeretnének menni, számos, magas technológiai szinten álló világítási rendszer áll rendelkezésére.

„A modern rendszerek érzékelőkkel működnek, amelyek nemcsak a munkavállalók jelenlétét rögzítik, hanem a nappali fény arányát is és így automatikusan végzik el a dimmelést”, mondja Jürgen Waldorf világítási szakértő.

A megfelelő fénnyel növelje a produktivitást: optimális megvilágítás a munkahelyen wt$

Hogyan kell tehát eljárni az Ön megvilágítási koncepciójának kialakítása során?

 • Felülről
  A fénynek a nappali fényhez hasonlóan felülről kell érkeznie. Ezt nem csak természetesnek érezzük, hanem a munkavállalók koncentrációs képességét is növeli.
 • Helyes szín
  A Kelvin-ben megadott színhőmérséklet döntő fontosságú. A déli nap 5500 és 5800 K hőmérsékletű és az ember ennél a fénynél különösen produktív.
 • De vigyázat
  A csúcsteljesítmény nem állandó állapot. Ezért a munkavállalóknak lehetőséget kell biztosítani a fény önálló szabályozására – például dimmelésre a szünetekben.
 • Helyes kombináció
  Használjon mesterséges és természetes fényt a vakítás elkerülésére. A munkaállomásokat az ablakhoz képest merőlegesen helyezze el és használjon redőnyöket.
 • Közvetlen és közvetett
  A közvetlen és közvetett fény kombinációját válassza. A mennyezeti fény kiegészítéseként a dimmelhető íróasztali lámpák a legmegfelelőbbek.

A modern világítási koncepciók egyik vezető innovációs csoportját a Waldmann világítási mérnökei adják. A villingen-schwenningen-i székhelyű vállalat az ipari, irodai, ápolási és egészségügyi területek világítási megoldásaira specializálódott. Keresse fel a speciális Waldmann-shopot!

„Human Centric Lightning” = biodinamikus fény

Az ember bioritmusára szabott megvilágítás növeli a teljesítőképességet – és aki jól érzi magát, produktívabban dolgozik. Az okostelefonos alkalmazással vezérelhető lámpák mára már nem számítanak különlegességnek. „Human Centric Lighting” az elnevezése azoknak a megvilágítási koncepcióknak, melyek megfelelően adagolt fény segítségével optimális munkakörülményeket teremtenek.

Akinek korán reggel a vérkeringés beindításához egy kis lökésre van szüksége, az a hideg zuhany és a meleg kávé mellett a digitális vezérlésű megvilágítás új megoldásait választja. A világos fény ugyan kicsit kellemetlenül hangzik, de a bioritmusra természetes ébresztőként hat. A világítást egyetlen kattintással automatikusan előre beállíthatjuk az egész napra – beleértve a felmelegítő naplemente-hangulatot a munkaidő vége felé.

A fénynek az emberi teljesítőképességre gyakorolt hatásával már évtizedek óta foglalkozó olyan szakértők, mint Günther Sator feng-shui tanácsadó és Hans-Jürgen Hentschel pszichoszomatikai szakorvos és író akár 20 százalékos produktivitási növekedést vesznek alapul.

A fenti potenciál ismeretében melyik vállalkozás engedheti meg magának, hogy ne fektessen az optimális munkahelyi megvilágításba?

A megfelelő fénnyel növelje a produktivitást: optimális megvilágítás a munkahelyen mg$

Lépjen kapcsolatba velünk!

Ha kérdése van, ingyenesen állunk rendelkezésére.