A KINT AZ ÚJ BENT

A legjobb tippek az új szabadtéri iroda számára

A gondolatok elvándorolnak, ég a szem, a test mozgásra vágyik. Az irodai székben eltöltött hosszú órák után a legtöbb munkatárs csak egyet szeretne: kimenni a friss levegőre.  

 

 

Amit intuitív módon tudunk, azt a tudomány már régen megerősítette: a stimuláló környezet, az oxigén, a fény és a fizikai tevékenység segít abban, hogy megőrizzük a kreativitásunkat és a teljesítményünket. Alakítsa a szabadtéri területeket az új beltérré! Teremtsen hívogató környezetet a munkatársai számára megfelelően kialakított kültérrel, hogy elhagyják az irodai környezetet. Nem számít, hogy tetőterasz, kert vagy belső udvar áll rendelkezésre – minden szabad terület számos lehetőséget rejt magában, amelyek túlmutatnak az egyszerű, szünetekre történő kialakításon.

 

 

Összegyűjtöttük az Ön számára a legjobb tippeket a szabadtéri iroda kialakításához.

IRÁNY A FRISS LEVEGŐRE

5 lépés a sikeres kültéri területekért

A nagyvállalatok nagyszerűen bemutatják, hogyan festhetnek a modern kültéri területek: a Microsoft és az Amazon például faházakban lévő tárgyalókat létesített, a Facebook pedig egy hatalmas tetőkertet alakított ki a munkatársai számára. Az ilyen nagy projektek a legtöbb KKV számára természetesen nem megvalósíthatók. Kisebb költségvetéssel is kiaknázhatja ugyanakkor a kültéri területekben rejlő lehetőségeket. 

 

Megmutatjuk Önnek, melyek a fontos felszerelések, és hogyan tud lépésről lépésre teljesítményt segítő és ízléses kültéri területet kialakítani. Ne szegje kedvét, ha nincsenek nagyobb szabad területei. Ön is meglepődik majd, hogy egy csík fű milyen gyorsan válik kellemes területté a bejáratnál. Nem a méret a lényeg. Sokkal inkább a célirányos és alaposan átgondolt felszerelésen múlik minden

Tekintsen a szabad területre az irodája bővítéseként. A bútoroknak ezért a meglévő helyiségekhez és a vállalati arculathoz kell igazodniuk. A függőágyak például megfelelőek kreatív vagy startup vállalkozásoknál, de hagyományőrző vállalatoknál nem feltétlenül jelentenek jó választást.

Tartsa szem előtt emellett a felhasználási célt is: ebédhez a mély pihenőbútorok nem túl praktikusak. Mindenképpen jobb megoldást jelentenek a helytakarékos padgarnitúrák

Figyelem: annak érdekében, hogy a munkatársak kint tudjanak dolgozni és megbeszéléseket tartani, a bútorok közelében jó, ha vannak dugaszoló aljzatok és internetcsatlakozók.


 • Kis hely esetében a multifunkciós bútorok nagyobb játékteret adnak. A szállítható székek használhatók a megbeszélésen, majd a szünetre kiállíthatók a napra.
 • Ha egy kicsit több helye van, rendezzen be különböző zónákat megfelelő bútorokkal: étkezőhely, sarok állóasztalokkal a dohányzóknak, kényelmes székek vagy napozóágyak az ellazuláshoz. 
 • Ügyeljen arra, hogy a választott kültéri bútorok az ízléses megjelenés mellett masszívak és időjárásállók is legyenek. Egy tető pedig kiegészítő védelmet nyújt.

Aki nem szeretne minden esőzés után bemenni, annak tető kell a feje fölé. Ez különösen igaz a kültéri területekre, amelyeknek még rossz időben is kintre kell csábítaniuk a munkatársakat. 

 • Tető szempontjából fontos területek a kerékpárállványok, a dohányzóterületek, valamint az étkező- és tárgyalóhelyek.
 • A tetők meghosszabbítják a bútorai és a cserepes növényei élettartamát.
 • Még ha az igazán forró nyári napok a mi szélességünkön csak néhány napig is tartanak– az árnyékot adó napernyők vagy napvitorlák kötelezők. Végtére is senki sem szeretne hosszabb ideig a tűző napon enni vagy dolgozni.

When it comes to plants, you can easily make use of the full potential: They don’t cost much, but they can transform dreary patios or terraces into natural oases in no time. Green leaves and colourful flowers have a positive effect on the mood and improve the feel-good factor. In addition, a larger area can be attractively arranged with plant boxes. Thus they belong in every great outdoor area.

 • Use small trees and larger plant boxes as privacy screens for meeting areas and to create cosy nooks for your employees.
 • Planter boxes with castors can be adapted to different needs. On castors, even fragile plants can be easily transported indoors for the winter. Planters without castors look more elegant and durable. Use them where you have the most foot trafic, such as reception.
 • Grassy areas are extremely multi-functional: whether your employees want to stretch their legs, do a body workout or simply relax, there are plenty of possibilities.

Good lighting in outdoor areas serves two purposes: Firstly, it extends the time you can use the space. Shorter days in the winter months or evening events outdoors are no longer a problem. Secondly, atmospheric lighting sets the stage for your outdoor areas.

 • Combine various light sources at different heights with each other. For example, facade lighting via wall spotlights with indirectly illuminated plants and individual light points at ground level. This creates an attractive atmosphere.
 • If work is to be performed outside, good light in the furnished areas is a must. Battery operated LED lights do not need a electric cord and can be used in a variety of ways.
 • Your are also required to illuminate paths sufficiently for the safety of everyone. This applies especially to tripping hazards such as stairs.
 • Everyone went home, but the lights are left on? Motion detectors save you the surprise of a steep electric bill. If necessary, you can easily switch them to continuous operation. Solar lights provide an environmentally friendly remedy.

Megtalálta a megfelelő bútorokat, gondoskodott a világításról és a tetőről, és bezöldült a környezet? Szeretettel gratulálunk, az alapvető kialakítással végzett. Ami még hiányzik, az néhány kisebb, de fontos kiegészítő és használati tárgy utolsó simításként. 

 • Elsősorban a légkörtől függ az, milyen gyakran használják a munkatársak a szabadtéri területeket. Hogyan teremthet jó légkört? Nagyon egyszerűen: bocsásson rendelkezésre párnákat, takarókat és lámpásokat. Mit szólna esetleg egy hűtőhöz az italoknak vagy egy pingpongasztalhoz, hogy kicsit feldobja a területet? Dísztárgyak, szökőkutak, egy szép tálca vagy egy műalkotás még tovább emelik a kültéri terület fényét. 
 • Integráljon kerékpárállványokat is a térkialakításba. Mi az előnye? Minden kétkerekű rendezetten és biztonságosan tárolható, így a kültéri terület nagyobbnak és professzionálisabbnak hat, ha nincsenek szanaszét leállított vagy felborult kerékpárok.
 • Banánhéjak, csomagolások, cigarettacsikkek – kültéren is előfordul szemét. Helyezzen a stratégiai helyekre hulladéktárolókat és hamutartókat, így a kültéri terület tiszta és hívogató marad. A tűzálló és tűzgátló modellek megnövelik a tűzbiztonságot.
 • Szóróanyagtartályokkal és szórókocsikkal felkészítheti a szabadtéri területet a télre. Így a munkatársak még hűvös és jeges időben is magukhoz vehetnek egy kis friss levegőt.

JÓ TUDNI 

A tervezési időszakban tegye fel magának a kérdést: hogyan használják majd a kültéri területet? A válasz a konkrét kialakítás szempontjából döntő jelentőségű. A következő pontok szerepelhetnek a listáján: a kültéri terület célja, hogy… 

 • mozgásra ösztönözzön
 • vissza lehessen vonulni kreatív szünetekre
 • közös helyet biztosítson az ebédhez
 • alkalmas legyen szabadtéren tartott megbeszélésekhez
 • a vállalati arculatot képviselje
 • nyáron időnként az íróasztalt helyettesítse
 • időnként munka utáni rendezvény helyszínéül szolgáljon
 • informális beszélgetésre ösztönözzön

Tipp: vonja be a munkatársait is. Lehet, hogy vannak olyan igényeik, amelyekre elsőre nem is gondolt.

Szívesen segítünk Önnek abban, hogy megtalálja a megfelelő termékeket a kültéri területére. Kérdések esetén állunk rendelkezésére ingyenesen a 06 (23) 513 823 telefonszámon. Emellett írhat nekünk a service@kaiserkraft.hu e-mail-címre

Ellazulás és feltöltődés odakint

A szünetnek valójában egyetlen aranyszabálya van: hagyja el az íróasztalt! Sajnos aligha tudja befolyásolni, hogy a munkatársak így tesznek-e, vagy inkább a képernyő előtt töltik az időt, vagy a pihenőben esznek – a szünet ugyanis szabadidőt jelent. Ezért nem szabhatja meg, hogyan alakítsák ki az ideális szünetet, de jó példával elöl járhat.

Ahhoz, hogy alaposan ki tudja szellőztetni a fejét, érdemes elhagynia az épületet. A séta segít abban, hogy újra tisztán tudjon gondolkodni. Emellett a stressz-szint is jelentősen csökken. Télen még fontosabb a séta, hogy több nappali fénnyel töltődhessen fel, és elfelejthesse a borús hangulatot – ez még felhős időben is így van. Ha pedig azok közé tartozik, akik szívesebben maradnak odabent, ne nyúljon a telefonhoz, az e-mailekhez és az internethez. Mozgassa meg inkább a lábait, ugyanis a mozgás jót tesz minden szünetben az egészsége érdekében.

Sajnos nem tud pozitív energiával feltöltődni, és jó gondolatokkal visszatérni a munkahelyre, ha azzal tölti a szünetet, hogy a munkáról beszél, hangosan morgolódik a munkáról, vagy ha a munkát szidja. Ápolja inkább kapcsolatait, beszéljen a hétvégéről vagy sportokról, amelyek érdeklik. Tegye azt, amit szeret – csak ne beszéljen a munkáról.

Aki rendszeresen tart szünetet, és közben tudatosan és lassan étkezik, jobbá és nyugodtabbá válhat a munkanapja. Ha éhes, hamar rosszabb lesz a koncentrációja, irritált lesz, és a teljesítménye is romlik. Nem beszélve a sóvárgásról, amely szintén nem egészséges. Emellett ne feledje: 5 perc alatt nem jön el a világvége.

A powernapping, azaz a délutáni szundítás a legkiválóbb módszer egy gyors „alvásra”, hogy újra jó teljesítményt tudjunk nyújtani. Nem szabad azonban 20 percnél hosszabban pihenni: mindenképpen be kell állítani az ébresztőórát, ugyanis 30 perc után már elkezdődhet a mélyalvási fázis. Ha mélyalvásból riad fel, éppen az ellenkező hatást éri el. 

Az iskolában még teljesen normálisnak számítottak: az ötperces szünetek. Szakértők szerint ezek a rövid pihenőidők észszerűek – például hasznos lehet, hogy röviden beszélgessen a kollégákkal, és megerősítse a kapcsolatot, vagy akár röviden lehunyja a szemét, és mély lélegzeteket vegyen.

Így tudja fenntartani a biztonságot és a rendet kültéren

Akkor éri el a kültéri területtel a kívánt hatást, ha az folyamatosan ápolt és rendezett. Annak érdekében, hogy Ön és a munkatársak habozás nélkül használhassák a területet, érdemes néhány biztonsági szempontot is figyelembe venni.

A kültéri területek jelentősen ki vannak téve az időjárás viszontagságainak. A tetővel fedett területek révén a munkatársak még erős napsütésben vagy rossz időben is élvezhetik a friss levegőt. A védőtetők és a várakozóhelyek megvédik a dohányzóterületeket vagy a kerékpárparkolókat a széllel és az esővel szemben. A napellenzők és a napernyők hatékony védelmet biztosítanak az ülőalkalmatosságok számára.

Annak érdekében, hogy a munkatársai jól érezzék magukat a kültéri területen, folyamatosan biztosítani kell a biztonságot. A magas sövények, kerítések és falak nemcsak a kíváncsi tekintetek ellen védenek, hanem az illetéktelenek bejutásától és a rongálástól is. Télen hó és lefagyás esetén meg kell védeni a munkatársakat az elcsúszástól. Ehhez érdemes szóróanyagot, szórókocsit és szóróanyagtartályokat beszereznie.

Csak egy ápolt kültéri terület tud jó benyomást kelteni. Ezért a megfelelő irodatisztító szer kiválasztásához hasonló alapossággal gondolja át, hogyan tudja a kültéri területét minden évszakban tisztán tartani. Emellett érdemes szennyfogó szőnyegeket is elhelyeznie, amelyek megakadályozzák, hogy a szennyeződések bejussanak kintről.

A munkatársaknak akkor is tudniuk kell használni a kültéri területet, amikor a napok egyre rövidebbek lesznek. Ezért szükség van megfelelő világításra. Végtére is senki sem szeretne a sötétben lesétálni a járdáról vagy megsérülni. A napelemes lámpák itt különösen praktikusak, ugyanis nem igényelnek áramot. 

Nem jó, ha a nem dohányzó munkatársaknak folyamatosan a füstben kell állniuk, amikor a szabadban töltik az idejüket. Ezért érdemes dohányzóterületet kialakítani. Ezeket a területeket lássa le hamutartókkal. Így gondoskodik róla, hogy a cigarettacsikkek ne az utakat és a bejárati területeket szennyezzék.