Vissza
ÜZEMI TERMÉKTANÁCSADÓ

A lítium-ion akkumulátorok biztonságos kezelése

Biztonsági akkumulátortöltő/-tároló szekrények

Ismerős? Sürgősen intéznie kell egy fontos hívást, de okostelefonjának akkumulátora éppen abban a pillanatban lemerül. Ha ez az Ön ügyfeleivel vagy a vállalatnál dolgozó munkatársakkal is megtörténik, és ráadásul műszaki eszközöket, például laptopokat, notebookokat, elektromos szerszámokat, például akkumulátoros csavarhúzókat, e-bike akkumulátorokat, e-scootereket és hasonló dolgokat kell tárolni vagy tölteni, ez gyakran nemcsak átfogó és praktikus, hanem – ami nagyon fontos – biztonságos megoldást is igényel, amelyet kifejezetten az innovatív lítium-ion akkumulátorok számára terveztek. Ezt úgy hívják: biztonsági akkumulátortöltő vagy biztonsági akkumulátortároló szekrény, tűzvédelmi funkciókkal együtt.

Itt megtudhatja, miben különböznek az akkumulátorszekrények, miért olyan fontos a lítium-ion akkumulátorok tárolásának és töltésének elkülönítése, mire kell figyelni a nagy teljesítményű energiatárolók kezelésénél, hogyan kell megfelelően ártalmatlanítani őket, és milyen konkrét előnyökre tehet szert a CEMO márka termékeivel.

Akkumulátorszekrény

Melyik akkumulátorszekrényre van szüksége? És miért?

A szekrények anyaguk, méretük, zártípusuk és színük szerint különböznek egymástól, és speciális igényeknek megfelelően is kialakíthatók. Különböző kivitelben kaphatók, és számos szabadidős létesítményben, iskolában, de üzemekben is megtalálhatók – például zárható, polcokkal és szárnyasajtókkal rendelkező, iskolai vagy céges laptopok tárolójaként; CP, Lista stb. gyártók által előállított, több különálló és külön zárható rekesszel rendelkező mobiltelefontöltő állomásként; vagy akár a CEMO biztonsági akkumulátortöltő vagy -tároló szekrényeiként. Basic, Premium és Premium Plus kiszerelésben.

A megfelelő akkumulátorszekrény kiválasztásakor az Ön egyéni igényei a döntőek. Ez azt jelenti, hogy választ kell adnia arra a kérdésre, hol és milyen eszközökhöz akarja használni az adott szekrényt, és mindenekelőtt mennyire fontos Önnek a biztonság kérdése.

Az egyszerű akkumulátortöltő szekrények

Praktikus megoldást jelentenek nemcsak az akkumulátorral működő készülékek lopásbiztos tárolására, hanem arra is, hogy a beépített többszörös csatlakozóaljzaton keresztül tölteni is lehessen őket. A különálló polcokkal ellátott, masszív acélszerkezet nagy rugalmasságot és helyet biztosít a tápegységeknek és a tápkábeleknek, valamint optimális szellőzést nyújt.

A biztonsági akkumulátortöltő és -tároló szekrények

Több, nagy teljesítményű, és tűzveszélyes lítium-ion akkumulátorral ellátott elektronikus eszköz töltésére vagy tárolására szolgálnak. A biztonságtechnikai tervezésű, stabil szerkezet tűzállóságra tesztelt védelmet nyújt az olyan veszélyekkel szemben, mint a robbanásveszélyes égés és a hő.

Töltésre vonatkozó 8 biztonsági ajánlás

 • Töltést csak felügyelet mellett végezzen
 • A borítás/alátét nem lehet gyúlékony anyagból
 • A borítás/alátét nem lehet elektromosan vezetőképes
 • Legyen füstérzékelő a helyiségben
 • Tartsa be a biztonsági távolságokat (min. 2,5-5 méter a kis és közepes teljesítményű lítium akkumulátorok esetében)
 • Gyúlékony tárgyakkal együtt mást ne tároljon
 • Vigyázzon a mechanikai sérülésekre
 • Ügyeljen a helyes (töltési) hőmérsékletre


Fontos:
Ezek a biztonsági ajánlások alapvetően mindenhol érvényesek. A biztonsági akkumulátorszekrények használata teljes mértékben összhangban van ezekkel a biztonsági ajánlásokkal, és megkönnyíti azok betartását.

A CEMO biztonsági akkumulátortöltő szekrényei nem csak a töltésre vonatkozó hatályos biztonsági előírásoknak felelnek meg.

A különböző modellek előnyeinek áttekintése:
 • Különböző változatokban kaphatók (felhasználástól függően)
 • Eszközök tápellátása szabványos aljzatokon és csatlakozó minden eszköz számára
 • Lehetőség több akkumulátor egyidejű töltésére
 • Hálózati csatlakozás főkapcsolóval (az összes eszköz egyidejű ki- és bekapcsolásához)
 • Füstérzékelés és hőmérséklet-ellenőrzés

 • A töltőáram megszakadása az ajtók nyitásakor (vagy meghibásodás és zavar esetén)
 • Hőelvezetés ventilátorral
 • Bemenőlevegő- és levegőelvezető nyílások lezárása termoelemekkel
 • Speciális tűzvédelmi tömítések a lángok kijutása ellen
 • Korai riasztás kár esetén

 • A lítium akkumulátorok töltése során az összes biztonsági szabály betartása
 • Tűzállóság 60 perc belülről kifelé (DIN EN 1363-1 szabványnak megfelelően)
 • Független intézet által a gyakorlatban sikeresen tesztelt
 • Made in Germany

A CEMO biztonsági akkumulátortároló szekrények biztonságos tárolási lehetőséget kínálnak különösen a lítium-ion akkumulátorok számára

Előnyök áttekintése:
 • Egy méretben kapható, de 3-szor egymásra rakható és bővíthető
 • Tűzállóság 60 perc belülről kifelé (DIN EN 1363-1 szabványnak megfelelően)
 • Független intézet által a akkumulátortűzre a gyakorlatban sikeresen tesztelt
 • Nem gyúlékony, tűzálló kialakítás
 • Füstérzékelő a tárolóváltozatban is
 • Speciális tűzvédelmi tömítések a lángok kijutása ellen
 • Zárható ajtók (erős reteszeléssel és felfüggesztéssel)
 • Praktikus szállítófogantyúk a mobil felállításhoz
 • Hidegfüst-gátló lezárórendszer a nyílásokon
 • Made in Germany

Tárolni vagy tölteni? Nem mehet mindkettő együtt?

Számos szakértői tanulmány azt mutatja, hogy a legtöbb tűz az érzékeny töltési fázisban keletkezik. Ez az Ön számára azt jelenti: még ha a nagy, tágas szekrények elsőre helytakarékosabbnak is tűnnek, biztonsági okokból erősen ajánlott elkülöníteni az elektronikus készülékek töltését és a lítium-ion akkumulátorok tárolását.

Az ok: vészhelyzet esetén láncreakció lép fel. Minél több akkumulátort tárolnak együtt, annál nagyobb lesz a tűz. A kisebb, kompakt szekrények viszont kevesebb rakodási és tárolási területet jelentenek szekrényenként, sokkal gyorsabban kiüríthetők, és a nagyobb tűz kockázatát is csökkentik. Ezenkívül gyakorlatilag egymásra is rakhatók, és így igény szerint bővíthetők.

A lítium-ion akkumulátorok biztonságos kezelése wt$

Válasszon biztonságos tárolási vagy töltési megoldást, és ne csak magát védje, hanem munkatársait és az egész üzemet. Ne veszélyeztesse életét!

Miért olyan népszerűek a lítium-ion akkumulátorok?

A lítium alapú, nagy teljesítményű energiatárolók egyre nagyobb teret hódítanak. Ezért nem meglepő, hogy a lítium-ion akkumulátorokat egyre több olyan eszközbe építik be, amelyeket a mindennapi életben használunk. A háztartási készülékektől és fényképezőgépektől kezdve a laptopokon és okostelefonokon át az e-kerékpárokig.

A lítium-ion akkumulátorok előnye: energiasűrűségük különösen nagy. Ez azt jelenti, hogy kicsik és könnyűek, de nagyobb mennyiségű energiát képesek tárolni, mint a hagyományos újratölthető akkumulátorok.

Mégis óvatosnak kell lenni, mivel a lítium-ion akkumulátorok veszélyesek. Gyakran alábecsülik őket. Nagy energiasűrűségük miatt „stresszhelyzetben” könnyen meggyulladhatnak, tüzet okozhatnak, vagy szélsőséges esetben akár robbanásszerűen, nagy lángokkal éghetnek. Sérülés esetén többszörösen veszélyes anyagnak számítanak. Éppen ezért, a töltéshez vagy tároláshoz megfelelő akkumulátorszekrények, további szervezési védőintézkedésekkel együtt, elengedhetetlenek.

Így akadályozza meg akkumulátorai károsodását

A lítium-ion akkumulátorok hibáinak vagy sérüléseinek elkerülése vagy legalábbis felismerése a töltés vagy tárolás előtt minimálisra csökkentheti a kritikus helyzetek és a tűzesetek kockázatát.

A következő tippek segíthetnek ebben:

 • Kerülje a közvetlen napsugárzást (max. 25 fok)
 • Kerülje a műszaki eszköz vagy az akkumulátor ütődését (vagy leejtését)
 • Kizárólag az akkumulátorhoz való hitelesített töltőket használja
 • Csak az eredeti akkumulátort használja
 • A sérülések felismerésének érdekében végezzen rendszeres szemrevételezést, így a hibás akkumulátorokat időben el tudja választani vagy ártalmatlanítani
 • Ismertesse meg munkatársaival a potenciális veszélyforrásokat, hogy azokra tudatosabban tudjanak ügyelni

Milyen előírások vonatkoznak a lítium-ion akkumulátorok kezelésére?

Bár a veszélyes anyagokról, munkavédelemről és üzembiztonságról szóló rendeletek szerint a munkáltató felelős a veszélyek megelőzéséért az üzem területén, a lítium akkumulátorok kezelésére nincsenek részletes előírások – csak a biztosítók ajánlásai.

Fontos tudni:

Ezek az ajánlások egyelőre a kötelező érvényű előírások közé sorolhatók. Ha ugyanis káresemény következik be, és ezeket a (technika mai állása szerinti) szabályokat bizonyíthatóan nem tartották be, a kár teljes körű átvállalása nem magától értetődő.

A munkáltatók tájékozódhatnak a veszélyes anyagokkal kapcsolatos ismert védelmi elvekről. Nem véletlen, hogy például Németországban a 2021 februárjában közzétett TRGS 510, vagyis a veszélyes anyagok tárolásáról szóló új szabályozás a lítium akkumulátorokat termékspecifikus veszélynövekedésként írja le. Éppen ezért ezek az energiatárolók, amelyek egyszerre lehetnek hirtelen és intenzív gyújtóforrások, jól átgondolt tűzvédelmi megoldásokat igényelnek.

Mégis:

 • Munkáltatóként Ön felelős és köteles biztonsági óvintézkedéseket tenni vállalatánál. Mindig vegye figyelembe az akkumulátoros termékek gyártójának használati utasításait és biztonsági ajánlásait. Ennek elmulasztása esetén Ön mint munkáltató személyesen felelős a súlyos gondatlanságért!
 • A kockázatértékelés a munkavédelemben is bevált eszköz, amelynél figyelembe kell venni a lítium akkumulátorok töltésével és tárolásával kapcsolatos veszélyeket.

Hogyan tárolja, szállítsa és ártalmatlanítsa helyesen a veszélyes anyagokat?

A lítium akkumulátorok veszélyes anyagnak minősülnek, ezért külön kell őket tárolni, szállítani és ártalmatlanítani. Az állapotosztályozás itt is fontos szerepet játszik. Az Ön biztonsága érdekében lehetőleg csak az ENSZ által jóváhagyott tárolómegoldások közül válasszon. Az ép lítium akkumulátorok összegyűjtésére nem gyúlékony granulátummal kombinált ütésálló műanyag gyűjtőedény alkalmas. A hibás vagy sérült akkumulátorokat a legbiztonságosabban a speciális CEMO biztonsági akkumulátortároló és -szállító hordóban tárolhatja.

Az is magától értetődik, hogy a prototípus akkumulátorokat szintén tűzvédelmi szempontból megfelelő módon kell elkülöníteni. A funkcionális CEMO Li-SAFE 2-S akkumulátorhoz való tűzvédelmi dobozai és a CEMO 3-S akkumulátorhoz való tűzvédelmi dobozai univerzálisan használhatók erre a célra.

A KAISER+KRAFT oldalon biztosan megtalálja a megfelelő akkumulátortároló és -szállító tartályt.

Top termékeink ebből az útmutatóból
Relevancia szerint
Modell száma: 14