Vissza
Üzemi terméktanácsadó

Alapismeretek a munkahelyi világításról

Mozaikok rekonstruálása, ékszerjavítás vagy paravánok gyártása a következő kiállításhoz – különféle tevékenységek, amelyek különféle fényerősséget kívánnak, hogy a látási teljesítményt szabvány szerint támogassák. Értékük 500 és 1500 lux között lehet, attól függően, milyen finom részletességet kíván meg a munka. A DIN EN 12464-1 szabvány tájékoztat az irányadó értékekről. Európai szabványnak minősül és ISO 8995/CIE S 008 számon hasonló formában ISO-szabványként alkalmazzák világszerte.

Munkahelyi világítás a vállalata számára wt$

A fény mint produktivitási tényező

Megéri befektetni a jó minőségű fénybe. Az Ilmenaui Műszaki Egyetem két tanulmánya (1997, 2000) is alátámasztja, hogy az erősebb világosítás jobb teljesítményt, kevesebb fáradtságot, kevesebb hiányzást és sokkal kevesebb munkakiesést eredményez. A kutatási eredmények és a hosszútávú vizsgálat megállapította, hogy a tipikus ipari munkahelyen 600 lux fényerősség az irányadó érték.

A jobb fény, nehezebb látási feladatok esetén több mint 50 százalékkal növeli a produktivitást. Ezzel egyidejűleg csökken a hibaarány. Ezenkívül a kísérleti alanyok szellemileg hosszabb ideig érzik magukat fittnek. A munkahelyi balesetek és a fényviszonyok közötti összefüggéseket a szakszervezetek statisztikája is alátámasztja, ugyanis a munkahelyi balesetek kétharmada 500 lux alatti fényerősségű munkahelyeken történik.

Munkahelyi világítás a vállalata számára wt$

Látási feladat

A látási feladatot meghatározzák a világos-/sötét- és színkontrasztok, a részletek nagysága, illetve az időtartam és sebesség, amellyel a kontrasztot észleljük. Minél nehezebb a látási feladat, annál magasabbnak kell lennie a megvilágítási szintnek.

Itt tudhatja meg, hogyan lehet növelni fénnyel a produktivitást!

Munkahelyi világítás a vállalata számára wt$

Mire kell ügyelnie a munkahelyi világítás tervezése során

A különböző munkahelyek megvilágítási fényerejére vonatkozó eltérő feltételeknek gyakran már egy rögzített kiosztású munkaállomásra irányuló általános megvilágítás is megfelel. A teljes helyiségben egyenletes megvilágítási szintet biztosító, a munkaállomások és a megvilágítás rugalmas elrendezését lehetővé tevő általános megvilágítási módok modern, változatosan kiépíthető lámparendszereikkel rugalmas megoldásokat kínálnak a gépek és munkapadok áthelyezése esetén. A Waldmann-Shop kínálatában találhat néhány nagyon jó példát ilyen világítási rendszerekre.

Munkahelyi világítás a vállalata számára wt$

A világítóeszközöket mindig az ablak síkjával párhuzamosan kell felszerelni a nappali fény beesési szögének megfelelően. Ez feltételezi azt is, hogy a gépeket és a munkapadokat az ablak síkjával párhuzamosan kell felállítani. Ezért a munkahelyekhez képest lámpákat oldalirányban kell felszerelni. A szerszámokat és a munkadarabokat akkor lehet jól látni, ha a világítás csak csekély árnyékot okoz. A dolgozók szemirányában a gépeken ne legyenek visszaverődések vagy fényerősségi fokozatok, amelyek zavarják a látási munkát.

A szemet megterhelő munkahelyeken az általános világítás legtöbbször nem elegendő, ezért az egyes munkaállomásokra további lámpákat kell felszerelni. A látás teljesítményének megőrzése érdekében nem keletkezhetnek a szerszámon vagy a munkadarabon zavaró visszaverődések. A finom részletekre kiterjedő munkák és ellenőrző munkák nagy fényerősséget követelnek meg. Ez lámpák, felakasztott lámpák, külön munkahelyi világítás vagy géplámpák felhelyezésével érhető el. Ezek a lámpák az általános világítást egészítik ki, tehát mindig azokkal együtt legyenek bekapcsolva. A LED-fényforrások áramköltséget takarítanak meg a tükörfelületek gondoskodnak a fény pontos és visszaverődés-mentes irányításáról. A külön munkahelyi világítás nem okozhat zavaró visszaverődéseket a szerszámon vagy a munkadarabon.

Munkahelyi világítás a vállalata számára wt$

Összefoglalva: a kiegészítő lámpák a felület ellenőrzéséhez fontosak. Ennek a fénynek ferdén kell beesnie és erős árnyékokat képeznie. Így még a matt felületeken is észre lehet venni a karcolásokat.

Biztonság

Ahol gyalulnak, ott hullik a forgács és a fűrészpor. Más munkáknál néha egyéb porrészecskék vagy fröccsenő víz keletkezik. Az ilyen munkaállomásokon megfelelő védelmi osztályú (pl. IP65) világítóeszközöket kell használni. Ha a lámpák önmelegedése korlátozott, a lerakódott gyúlékony anyagok nem gyulladhatnak meg. Az ilyen lámpákat felismeri a rajtuk található, fordított háromszögben látható „D” tűzvédelmi szimbólumról. Poros munkavégzési helyiségekben (tehát minden gyárban) ilyen munkahelyi világítóeszköz az előírás.

Olyan terekben vagy területeken, ahol lakk, politúrozó anyag és enyv illékony oldószerekkel együtt található, robbanásveszély áll fenn. Itt a robbanásvédett lámpák használata előírás.

Alapvetően ésszerű a nagyfokú védettséget nyújtó lámpák használata. Vagy le kell mondani az önmagukban erősen felmelegedő lámpákról és azokat LED-lámpákkal kell helyettesíteni.

Munkahelyi világítás a vállalata számára wt$

Csarnokvilágítás

Eddig az volt érvényes, hogy a négy-hat méter magas csarnokok esetén a fénycsövekkel vagy más lámpákkal felszerelt fénysávos rendszer a leggazdaságosabb megoldás az általános világításra. A hat méternél magasabb csarnokoknak különösen nagy fényerejű, ugyanakkor gazdaságos lámpákra van szükségük: a 250 – 1000 wattos halogén-fémgőz vagy nátriumgőz nagynyomású lámpák ilyen magasságból is elég világosságot biztosítanak a hasznos munkamagasságban. Ma már megéri átalakítani a rendszert LED-világításra.

Azt tudjuk, hogy a csarnokvilágításra vonatkozó követelmények magasak: a Haan-ban található saját gyárunkban mi magunk is új felületi reflektorokat helyeztünk fel a csarnokfödémre. Összesen 636 m áramsín-rendszer, közel 500 m kábel, 133 LED-es felületi reflektor, valamint 30 LED-es, akkumulátoros hosszúmezős lámpa került telepítésre.

Szerverhelyiségünkben ezzel párhuzamosan egy Light Manager lett telepítve. Ez egy kisméretű számítógép a vezérlőszoftver futtatásához, amely a csarnokban elhelyezett különböző gateway-ek segítségével kommunikál a WiFi-n keresztül a reflektorokkal. A felhasználói felület nagyon felhasználóbarát és a megvilágítási programok módosításai könnyen megvalósíthatók.

Az energiahatékonysági projekttel az eddigi áramköltség közel 70 százalékát takarítjuk meg. A jövőorientált világítási koncepció megvalósításáért ezen kívül megkaptuk az EnnergieInnovationsPreis.NRW 2020 (Észak-Rajna Vesztfália energiainnovációs díj) elismerést. Ha kérdései vannak, forduljon nyugodtan hozzánk.

Munkahelyi világítás a vállalata számára ler

Világítási lexikon

Mi az a LED? Mi az a Candela? A világítási kislexikonban megtalálja a fénytechnikai szakkifejezések magyarázatát.

Top termékeink ebből az útmutatóból
Relevancia szerint
Modell száma: 46
Top kategóriáink ebből az útmutatóból