Vissza
Üzemi terméktanácsadó

DIN EN 131-1+2 – ezzel a szabvánnyal fontos tisztában lenni.

Szabványváltozások és azok hatásai a három méternél hosszabb támasztólétrákra nézve.

Használnak az alkalmazottai létrákat? Amennyiben igen, úgy a támaszlétrákat 2018. január 1-jéig át kell vizsgálni, szükség esetén pedig átszerelni, vagy kicserélni. Ehhez régi készleteit veszélymegítélési vizsgálatnak vetheti alá. Amennyiben kétségei vannak, jobban jár rögtön egy új modell vásárlásával.

Miért szükséges ez a szabványváltozás?

A DIN EN 131-1 és a DIN EN131-2 szabványrészekben történő változásokra azért volt szükség, hogy az ilyen típusú létrákon történő munka még biztonságosabb legyen, és hogy Európa-szerte csökkenjen a balesetveszély. Ez azt jelenti, hogy ugyanezek a támaszlétrákra vonatkozó biztonsági szabványok érvényesek egész Európában.

Az Európai Szabványügyi Bizottság (CEN) álláspontja egységes: akár Párizsról, Stuttgartról, vagy Milánóról van szó, a létráknak meg kell felelniük a bizottság kiviteli tervei által támasztott követelményeknek, mind tervezésben, mind pedig címkézésben. A létrához tartozó használati útmutatót is a szabványok szerint kell összeállítani. A DIN EN 131-2 szabvány a létrákat két kategóriára osztja: "professzionális" ipari, és háztartási használathoz. A kereskedelemben használatos létrákra szigorúbb követelmények vonatkoznak.

Szabványváltozás a DIN EN 131-et érintően wt$

Miért jó mindez nekik?

Kevesebb munkahelyi baleset – Ez minden vállalat számára hatalmas előny. Ez azonban még nem minden: amennyiben Ön és alkalmazottai Európa-szerte folytatnak tevékenységet, biztos lehet benne, hogy a létrák mindenütt ugyanúgy biztonságosak lesznek. A DIN EN 131 tanúsítvánnyal rendelkező létrák megvásárlásával a jog szerint is bebiztosíthatja magát – az európai jog szerint. A legjobb mégis a következő: mivel a szabványoknak megfelelően gyártott létrák kiváló minőségűek, strapabíróak és hosszú életűek, sokáig használatban maradnak majd, így már csak az éves létraellenőrzést kell elvégeznie.

Milyen követelményeket támaszt a DIN 131-1 és 2 a létrákkal szemben?

Minden, három méternél hosszabb hordozható támaszlétra bővítésre szorul, például egy kereszttartó, vagy egy kúpos szerkezet felszerelésére. A három méter hosszúságot összecsukott állapotban is meghaladó univerzális létrák és tolólétrák esetében ez a következőt jelenti: leszerelhető létrarész, például a felső létrarész nem vehető le és használható magában, vagy legalábbis oszlopszélesítéssel kell ellátni.

Fel is újíthatja őket

Ha létrái alkalmasak a szabványoknak megfelelő bővítésekre, akár kereszttartót is felszerelhet. Mielőtt azonban döntene efelől, szüksége lesz egy veszélymegítélési vizsgálatra. Az adott létrák alkalmasságáról a vizsgálatért felelős szakember dönt. Az értékelés eredményéről jelentést kap majd, melyet igazolásként köteles megőrizni.

Ami lényeges: nálunk nem csak hogy egyből olyan támaszlétrákat vásárolhat, amelyeket a szabványoknak megfelelően gyártottak, hanem akár az átszereléshez szükséges traverzeket is.

Top termékeink ebből az útmutatóból
Relevancia szerint
Modell száma: 9
Top kategóriáink ebből az útmutatóból