Vissza
Irodai terméktanácsadó

Fontos magyarázatok a forgószékekhez – ülés mérték szerint

Milyen a jó irodai forgószék?

A helyes irodai forgószék ismérve az ülőfelület, a háttámla, mechanika és a kartámla optimális együttállása. Az igénybevételnek megfelelően kell optimálisan összehangolni ezeket az összetevőket. A hátpanaszok megelőzése érdekében döntő fontosságú a helyes ülőalkalmatosság kiválasztása. Az éveken át tartó helytelen ülés következményeiért hatalmas árat fizetünk.

Elkülönítettünk 4 felhasználói csoportot, és kiválasztottuk a hozzájuk illő irodai forgószékeket.

1. Standard forgószékek

Alkalmi ülésre, például rövid ideig vagy csak néha használt munkahelyekre. Itt a kedvező árú megoldások állnak az előtérben. A normál kialakítás, állítható ülésmagasság és háttámla-dőlés a legtöbb esetben elegendő.

 • Állítható magasságú háttámla
 • Állítható dőlésű háttámla
 • Ágyékcsigolya-támasz
Az irodai egészséges ülés lexikonja wt$

2. Csípőtámasztó forgószékek

Olyanoknak, akiknek egészségügyi okokból speciális székre van szükségük. Fontos, hogy ezeket a székeket már korán elkezdjük alkalmazni. Ezeknél a forgószékeknél a medencét az emelkedő ülőfelület megtámasztja, így a medence forgása korlátozott. Az ágyéktámasz plusz támasztékot ad az ágyéki csigolyának, ezáltal a gerincoszlop természetes S-alakjába áll be, és kevés terhelés éri.

Fontos a mozgó, nyitott ülésszög, amely automatikusan egyenes tartást ad a testnek.

 • Állítható magasságú háttámla
 • Csigolyatámasztó üléskagyló
 • Szinkronmechanika / állandó érintkezésű mechanika
 • Ágyékcsigolya-támasz
 • Ellensúly-beállítás
Az irodai egészséges ülés lexikonja ha&

3. Forgószékek naphosszat ülők számára

Olyan munkahelyekre, ahol túlnyomórészt ülőmunkát végeznek, pl. előadók, vagy számítógép előtt dolgozók esetében. A hosszú ideig tartó ülés magas szintű követelményeket támaszt a forgószékkel szemben. Itt különösen a mechanika kulcsfontosságú. A szinkronmechanika dinamikus ülést tesz lehetővé. A háttámla követi a felsőtest mozgását, és tehermentesíti a gerincoszlopot. Minél magasabb a háttámla, annál nagyobb a tehermentesítés foka. A kartámlák ezen felül kiegészítő támaszfunkciót jelentenek.

 • Állítható magasságú háttámla
 • Szinkronmechanika / állandó érintkezésű mechanika
 • Kartámlák, lehetőség szerint állítható magassággal
 • Ellensúly-beállítás
 • Ágyékcsigolya-támasz
Az irodai egészséges ülés lexikonja wt$

4. Főnöki szék

Reprezentatív keret a főnöki iroda számára. A puha párnázat kellemes ülést biztosít, még késő este is. A magas háttámla és a kartámlák megtámasztják az egész felsőtestet. A hintamechanika révén a súlypont áthelyeződik. Ebben a csoportban természetesen megfelelő vendégszékeket is kínálunk.

 • Magas háttámla
 • Puha üléskárpit
 • Hintamechanika
 • Kartámlák
 • Ellensúly-beállítás
Az irodai egészséges ülés lexikonja ha&

Információk az irodai forgószékeken való helyes ülésről

Ahhoz, hogy alapvetően helyesen üljön, ügyeljen a következő tudnivalókra:

Helyes ülésmagasság

Akkor helyes az ülésmagasság, ha a felső és alsó comb között, a teljes talpat letéve min. 90°-os szög található (helyes szög).


Ülőhelyzet

A helyes ülésnél a teljes ülőfelületet ki kell használni a háttámláig. Gyakran változtassuk tartásunkat. A titok nyitja az aktív ülés, amely elkerüli a fej- és hátfájást, a szív- és érrendszeri problémákat.


Kartámlák

A kartámlák további tehermentesítést nyújtanak. Tehermentesítik a vállakat hosszabb ülés esetén. Állítható magasságú kartámlák az adott testmérethez történő egyéni beállítást szolgálják. Íróbillentyűkkel való munkához csak korlátozottan ajánlatos.


A háttámla

A háttámla enyhe ellennyomásának minden ülőhelyzetben érezhetőnek kell lennie. Ha a háttámla túl puhán van beállítva, akkor a támasztó funkcióját nem tudja betölteni. Ha túl keményen van beállítva, akkor merev és kényelmetlen az ülés.


A váz

Valamennyi irodai forgószék ülésmagassága biztonsági gázrugóval emelhető, és stabil, 5 ágú csillagtalppal rendelkezik.


A görgők

A beálló görgőket alapkivitelben szőnyegpadlóhoz alkalmas kivitelben készítjük. Kemény padlóhoz kialakított görgők csekély felár ellenében kaphatók. A görgők terheléstől függően fékeznek a DIN EN 12527 és DIN EN 12529 szabvány szerint.


A biztonságról

Minden irodai forgószékre érvényes a DIN-EN 1335 szabvány. A szabvány a székek méreteit, használati tulajdonságait és bevizsgálását rögzíti. A biztonsági gázrugót gázrugó biztosítja. Az 5 ágú csillagtalp megakadályozza a felborulást.

A helyes kagylóülés

Az irodai egészséges ülés lexikonja wt$

A normál ülés

A jó ülésért nem kell sokat fizetni. Ergonómikus kialakítású párnázott ülés műanyag alsó kagylóval.

Az irodai egészséges ülés lexikonja wt$

A kagylóülés

Hosszabb ülés esetén is kényelmes. Mély és széles, kagyló alakú ülés, kiegészítő medencetámasszal.

Az irodai egészséges ülés lexikonja wt$

A kontúrülés

Így a hosszú ülés is örömet okoz! Az ülés elülső része úgy van kialakítva, hogy a teljes ülőfelületet kihasználjuk. Az ülés hátsó része meredeken emelkedik, és hatékonyan megtámasztja a medencét.

Az irodai egészséges ülés lexikonja wt$

A csípőtámasztó ülés

Kényelmes és egészséges ülés, minden nap. Az ülés elülső része úgy van kialakítva, hogy a teljes ülőfelületet kihasználjuk. Az ülés hátsó része meredeken emelkedik, és hatékonyan megtámasztja a medencét.

Az ülésmagasság állítása

Az ülésmagasságot gázrugóval állítjuk, amely lehetővé teszi az egyéni ülésmagasságot. A helyes tartáshoz az alsó lábszár és felső comb között 90°-os szögnek kell lennie.

Az ülésmechanika

Az irodai egészséges ülés lexikonja wt$

Állandó érintkezésű háttámla

Ideális intenzív mozgásos üléshez. A háttámla folyamatosan követi a felsőtest mozgását. Tehermentesíti a porckorongokat. Ésszerű különösen a saját testsúlyra gyakorolt beállítható ellennyomással való az állandó kapcsolat.

Az irodai egészséges ülés lexikonja wt$

Szinkronmechanika

A szinkronmechanika lehetővé teszi az ülés és a háttámla egyidejű illeszkedését a felhasználó egyéni mozdulataihoz. Az ülés és háttámla egymással meghatározott viszonyban, szinkronban mozognak. Akár az állandó kapcsolat esetén, előnyös lehet a testsúlyhoz igazodó egyéni beállítási lehetőség. Csípőtámasztó üléssel és magas háttámlával együtt használva különösen megmutatkoznak erősségei. Ennek a dinamikus ülésre kialakított rendszernek a rögzítése lehetséges, de nem szükséges.

Az irodai egészséges ülés lexikonja wt$

Hintamechanika

Ennél az ülésrendszernél az ülés és a háttámla közötti szög egyforma marad. Itt is ésszerű a testsúlyhoz igazított egyéni beállítási lehetőség. A rögzítés vízszintes pozícióban történik.

Az irodai egészséges ülés lexikonja wt$

Térdízület-hinta

Hátradőlésnél a mechanika térdízületként működik. A lábak a talajon maradnak, az egész ülés hátrafelé leereszkedik. Az ülés dőlésszöge az egyéni súlynak megfelelően beállítható.

Ülésdőlés-állítás

Kiegészítő funkció, melynek alkalmazása különösen porckorongproblémák esetén ésszerű. Az egész ülőfelület dőlésszöge változtathatóan beállítható, úgy, hogy szöge által az ülés medencetámaszként használható. A háttámla beállítása ettől függ.

A háttámla

Háttámla magassága

A háttámla támasztja a gerincoszlopot, és így az izomzatot és a csontozat tehermentesítő hatást vált ki. Ha sokáig maradunk helytelen testtartásban, akkor az a gerincoszlopra gyakorolt erők által negatív hatást válthat ki. A háttámla magasságát a funkcióhoz igazított kritériumok szerint kell kiválasztani. Alacsony háttámla napi max. 2 órás ülés esetén elegendő. Max. 4 órás ülés esetén középmagas, 4 óra felett magas háttámla ajánlatos.


Ágyékcsigolya-támasz

Azért van szükség rá, hogy a gerincoszlop az ergonómiailag tehermentesítő formába állhasson. Az ágyékcsigolya-támasz a háttámla kialakítása révén megelőzheti a gerincoszloppal összefüggő egészségi problémákat.


Magasságállítás

A magasságállítás gázrugó segítségével történik. Az ülés emelőkar segítségével állítható be a megfelelő magasságra.

Top termékeink ebből az útmutatóból
Relevancia szerint
Modell száma: 130
Top kategóriáink ebből az útmutatóból