Vissza
Környezeti terméktanácsadó

Hidegtisztítók

A szénhidrogén alapú hidegtisztító oldóerejének köszönhetően sok nehezen tisztítható szerves szennyeződés, pl. olaj, zsír, kátrány vagy beszáradt viasz eltávolítható.

Működési elv

A felületi feszültségének és a kiváló szivárgási tulajdonságának köszönhetően az anyag a legkisebb résekbe is beszivárog. Az "azonos anyagok egymást oldják" elv alapján a szénhidrogén alapú hidegtisztító meglazítja a felületen a szennyeződést, majd szépen felszabadítja azt, utána pedig feloldódik az olajokkal és a zsírokkal, a végén már csak le kell öblíteni, vagy ecsettel le kell mosni az anyagot.

Hidegtisztítók wt$

Ábra: A tisztítószer meglazítja és leoldja a felületen lévő szennyeződést

Két további érv a hidegtisztító mellett, hogy ez az anyag nem káros, egészségügyi szempontból nem veszélyes, és így csekély veszélyforrásnak számít. Mindkettő igazolható az ártalmatlanságot, a bőrkímélő tulajdonságokat és a munkahelyi határértékeket tartalmazó tanúsítvánnyal.

Az újrahasznosítási folyamatba bekapcsolható modern hidegtisztítók azzal járulnak hozzá a környezetvédelemhez és a környezeti károk csökkentéséhez, hogy kevesebb hulladékot termelnek, kímélik a vízforrásokat és minimálisra csökkentik a kockázatokat.

Mik azok a hidegtisztítók?

A hidegtisztítók szénhidrogén-összetevőkből - a kőolaj származékaiból - állnak. A közvetlenül a forrásból érkező kőolajban minden természetes alkotórész megtalálható. A víz és fém alkotórészek mellett a fontosabbak a szén, a hidrogén vagy ezek különféle molekulaszerkezetei, mint pl. a parafin, az ásványolaj és az illatanyagok.

A nyersolajat közvetlenül a szállító berendezésen vagy azután előtisztítják (szűrés, centrifugálás és determinálás) egészen addig, amíg a vizet és a fémkötéseket fizikailag ki nem választják a kőolajból. Így lesz a kőolajból nyersolaj.

Ahhoz, hogy nagy értékű anyagokat, például motor üzemanyagot, fűtőolajat vagy akár hidegtisztítót kapjunk, a nyersolajat leválasztási, desztillációs és finomítási folyamatok során ásványolajjá alakítjuk át. Az elődjeitől eltérően az ásványolaj nagyobb részt csak szénhidrogén molekula szerkezetből épül fel.

Éppen ezért a szénhidrogén bázisú hidegtisztítók tökéletesen eltávolítják az ásványolaj termékek okozta szennyeződéseket vagy bevonatokat. Ezenkívül a szénhidrogén bázisnak köszönhetően szinte 100%-os mértékben újrahasznosítható az anyag.

Top kategóriáink ebből az útmutatóból