Vissza
Ergonómiai termékismertető

Hogyan kell helyesen emelni, cipelni és húzni?

Dobozpakolás egész nap, majd hazaérve az esti program: hátfájás. Azok számára, akik raktárakban, a termelésben vagy építkezéseken dolgoznak, bizony így néznek ki a mindennapok. Aztán egyszer csak „reccs”: az első porckorong feladja a küzdelmet, ami beszűkült mozgással, betegszabadsággal vagy akár munkaképtelenséggel is járhat.

De ennek nem kell így lennie. Az alábbiakban bemutatjuk,

 • hogy miért olyan veszélyes a helytelen emelés, húzás és cipelés,
 • hogyan cipelhet úgy nehéz tárgyakat, hogy közben ne sérüljön meg a háta, és
 • hogy ebben milyen segédeszközök segíthetnek.

Hogyan erőlteti meg a helytelen testtartás a gerincet?

A gerinc a központi tartószerkezetünk és a mérnöki munka csodája, amely 24 mozgó csigolyából, számos ínból és izomból, valamint a csigolyák között elhelyezkedő porckorongokból áll. A folyadékkal töltött porckorongok elnyelik az ütéseket és a feszültségeket, valamint biztosítják a gerinc rugalmasságát.
Ismétlődő nagy terhelés hatására a porckorongok gyakran veszítenek magasságukból és rugalmasságukból, ami a kopás fokozódását, erős fájdalmakat és beszűkült mozgást eredményezhet. Elég egyetlen rossz mozdulat, és megszűnni nem akaró fájdalom lép fel, ami általában már csak az utolsó csepp a pohárban.

A látszólag jelentéktelen dolgok nagyban befolyásolják ezt a folyamatot. Főleg az, ahogyan felemelünk vagy cipelünk valamit, mivel a porckorongok terhelése a testtartásunktól függ.

A különbségeket a következő grafikon szemlélteti:

Ergonómiai termékismertető 619

Tanácsok a helyes emeléshez, cipeléshez és húzáshoz

Amikor tehát felemelünk, cipelünk vagy húzunk valamit, az a fontos, hogy mindezt hogyan tesszük. Ha betartja ezeket a tippeket, jelentősen csökkentheti a terhelést, és megelőzheti a sérüléseket.
Ikon: helyes emelés

Hogyan emeljünk helyesen?

 • Lépjen minél közelebb a teherhez, amelynek ideális esetben a két lába között kell lennie.
 • Hajoljon előre egyenes háttal, a fenekét pedig tolja hátrafelé. A térdét hajlítsa be maximum 90 fokban, és kerülje a görnyedt testtartást.
 • Feszítse meg a hátát és a hasizmokat, hogy stabilizálja a gerincet.
 • A terhet egyenletesen, ne rángató mozdulatokkal emelje fel. Ügyeljen arra, hogy ne csavarodjon ki a gerincoszlopa.
 • A terhet ugyanígy kell letenni.


Fontos:
Előzetesen ellenőrizze, hogy képes-e egyedül megemelni a terhet. Ha bizonytalan, kérjen segítséget, mert együtt terhet cipelni is könnyebb.

Ergonómiai termékismertető est

Hogyan cipeljünk helyesen?

 • A terhet minél közelebb tartsuk a testünkhöz.
 • Ügyeljen az egyenes testtartásra, és kerülje a görnyedt testtartást.
 • Ha több nehéz tárgyat cipel, azokat célszerű egyenletesen elosztani el mindkét karunkra. Az egyoldalú terhelés méreg a porckorongok számára.


Fontos:
Hosszabb távok esetén tartson szüneteket.

Ergonómiai termékismertető est

Hogyan húzzunk és toljunk helyesen?

 • Ügyeljen az egyenes testtartásra. A felsőtestét még tolás közben is csak enyhén döntse előre.
 • Kerülje a rángató mozdulatokat és a karok megerőltetését. Az az ideális, ha az emelő- vagy szállítókocsi fogantyúját lazán, mellmagasságban fogja meg.
 • Ha van választási lehetősége, inkább tolja a terhet, mert ilyenkor kisebb a felsőtest kicsavarodásának veszélye.


Fontos:
Az optimális testtartás csak korlátozott mértékben segít, ha a kocsit túl sok teherrel és/vagy aszimmetrikusan rakodja meg.

A kevesebb néha több – tippek a maximális súlyhoz

Ergonómiai termékismertető wt$

Az, hogy ki mennyit tud cipelni a gerinc megerőltetése nélkül, sok tényezőtől függ. Ilyen például az életkor, az izomzat állapota, a testtartás, a fogási lehetőségek, a tevékenység időtartama és gyakorisága, de még a padló állapota is fontos szerepet játszik.

Súlykorlátozások csak a különösen veszélyeztetett csoportok, például a várandós anyák esetében vannak. A munkáltatóknak azonban a rakományok kézi mozgatása során mindig be kell tartatniuk a rakománykezelési szabályokat, és többek között kockázatértékelést kell végezniük.

A határérték vagy kockázati érték kiszámítására a kulcsfontosságú tényezők módszerét (Leitmerkmalmethode) használják, amely a tárgy súlya mellett a testtartást és a személy által végzett mozgást is figyelembe veszi.

Általános szabály, hogy a kevesebb több. Különösen emelés és cipelés esetén érdemes csökkenteni a súlyt, mert ezzel biztosra mehetünk.

Az edzett izomzat többet bír ki

A gerincoszlop terhelhetősége eltérő, és gyakran a körülötte lévő izmoktól függ. Az erős izmok stabilizálják a gerincet, és rugalmasabbá teszik azt. Mindenekelőtt az edzett has- és hátizmok nyújtanak védelmet fájdalom és sérülések ellen.
Egy okkal több, hogy miért nem jó, ha munka után az első útja a kanapéra vezet. Jobb, ha például rendszeresen hátbarát mozgást végez, például:

 • célzott erőnléti edzés,
 • jóga,
 • kerékpározás,
 • úszás.


Nehezen tud beilleszteni egy hosszabb edzést a napi rutinjába? Már napi tíz perc torna is csodákra képes.
A „Der Weg zum firmeneigenen Fitnessstudio” („Út a vállalati edzőteremhez”) című magazincikkünkből kiderül, hogy a vállalatok hogyan segíthetik elő a munkavállalók fittségét, és hogy Önnek mire érdemes odafigyelnie.

Megjegyzés: Fontos, hogy az izmokat egyenletesen eddzük. Ellenkező esetben csak fokozódik az izmok egyensúlyhiánya, ami növeli a fájdalom és a sérülés kockázatát.

Ergonómiai termékismertető wt$

Kérjen segítséget – segédeszközök terhek emeléséhez és cipeléséhez

A teherhordás legjobb módja, ha valaki másra bízzuk a munkát. A nehéz tárgyakat például ketten célszerű cipelni. De még jobb, ha valamilyen segédeszközt használunk.

A mindennapi munkavégzés során például a következő eszközök állnak rendelkezésre a terhek emeléséhez és szállításához:

ezek még a húzást és tolást is megkönnyítik. Az elektromos meghajtású kocsikat vagy lifteket egy gombnyomással vezérelheti. Ez a kézi szállítás legjobb alternatívája, amihez minimális erőkifejtésre van szükség. A gerince hálás lesz Önnek.

Végül: tippek a látáshoz, halláshoz és felfrissüléshez

A mindennapi munka során gyakran nemcsak a gerincünket éri nagy terhelés. A szemünk és fülünk is komoly munkát végez. A magas hőmérséklet és a rossz levegő csökkenti a koncentrációt, növeli a hibaarányt, és betegségeket okozhat.

Íme néhány tipp arra vonatkozóan, hogyan védheti meg az érzékszerveit, és hogyan javíthatja a munkahelyi beltéri klímát.

Ergonómiai termékismertető est

Szemvédelem

 • Számítógépen végzett munka esetén, tartson 50–80 cm távolságot a monitortól.
 • A kiváló minőségű, villódzásmentes képernyők kímélik a szemünket.
 • Ügyeljen arra, hogy a munkahelyi világítás egyénileg szabályozható és kellően erős legyen, de ne vakítson.
 • Kerülje a tükröződést.


Fontos:
A világítással szembeni követelmények az életkorral változnak. Az idősebb munkavállalóknak erősebb megvilágításra van szükségük. A dimmelhető lámpákkal mindenki jól jár.

Ergonómiai termékismertető est

Fülvédelem

 • Különösen zajos környezetben, például zajos gépek üzemeltetésekor viseljen professzionális hallásvédőt.
 • Az akusztikus asztali válaszfalak és mennyezeti panelek megfelelő védelmet nyújtanak a munkahelyi zaj ellen.
 • Lehetőség szerint kerülje a túl sok zajt. A zajos környezetben folytatott telefonbeszélgetés plusz terhet jelent a fülnek.


Fontos:
A szemnek és a fülnek időre van szüksége a regenerálódásához. Ha rendszeresen szünetet tart, érzékszervei jobban fogják bírni a stresszt.

Ergonómiai termékismertető est

A beltéri klíma javítása

 • Ha felszökik a hőmérő higanyszála, használjon ventilátort vagy hűtőberendezést a hőség okozta egészségkárosodás megelőzése és a teljesítőképesség elősegítése érdekében.
 • A légtisztító eltávolítja a levegőből a szennyező anyagokat és részecskéket, például a port.
 • A helyi viszonyoktól függően a párásító vagy párátlanító készülékek is hozzájárulhatnak az egészséges beltéri klímához.


Fontos:
A szünetekben menjünk ki a friss levegőre, és lélegezzünk mélyeket, illetve tegyünk egy rövid sétát, hogy stimuláljuk a vérkeringést.

Relaxációs gyakorlatok a szemnek

Ha hosszú időn keresztül rövid távolságból nézünk valamit, pl. ha órákon át bámuljuk a képernyőt, vagy kis alkatrészekkel dolgozunk, a szemünk elfárad. Ennek elkerülése érdekében iktassunk be néhány kis relaxációs gyakorlatot:

 • Alkalmanként csukja be a szemét egy rövid időre.
 • Fókuszáljon különböző távolságban lévő tárgyakra.
 • Helyezze a hüvelykujja hegyét a halántékához. Ezután a szemgödrök felső szélét masszírozza át a mutatóujjával belülről kifelé haladva.
 • Időnként körözzünk a szemünkkel, amitől ellazulnak az izmok.