Vissza
Irodai terméktanácsadó

Hogyan működnek a ventilátorok?

Tudta, hogy 1740-ben, a feltalálásakor a ventilátor fő funkciója az volt, hogy „eltávolítsa az elhasznált levegőt, és friss levegőt hozzon helyette*“?

A hűtés pedig, amely a folyamattal járt, rendkívül kellemes mellékhatás volt a feltalálója, a fizikus Stephen Hales számára. A ventilátorok ugyanis nem hűtenek, hanem a forgó mozgásuk révén keringtetik a helyiség levegőjét úgy, hogy az egyik oldalon beszívják a levegőt, a másikon pedig kifújják.

* Forrás: Brockhaus Conversations-Lexikon – 1809

Miért érzékelünk mégis hűtő hatást?

 • Hűtőhatás hőleadás révén

Ha az ember testhője melegebb, mint az őt körülvevő környezeti levegő, mindig közvetlenül annak a levegőrétegnek adja le a hőt, amely körülveszi a bőrét. A ventilátor légáramoltatása ezt a felmelegített levegőt elviszi, ezzel felgyorsítja a hűtési folyamatot, és az ember gyorsabban hűl le.


 • Hűtőhatás izzadás révén

Amikor meleg van, izzadunk – ez a test túlélési taktikája. Az izzadság ugyanis automatikusan elpárolog és hűti a testet. A ventilátor által kiváltott légmozgás felgyorsítja az izzadás elpárolgását és ezzel a test hűtését is.

Hogyan működnek a ventilátorok? wt$

Vásárlási tippek ventilátorokhoz.

Irodai ventilátorok

 • Mennyezeti: rendkívül helytakarékos, ugyanis a mennyezeten kap helyet, nagy fokú levegőkeringtetés csekély sebesség mellett
 • Fali ventilátor: helytakarékos, mert a falon kap helyet
 • Torony- vagy oszlopventilátor: helytakarékos, csendes
 • Álló ventilátor vagy padlóventilátor: a padlón áll, változtatható a felhasználási helye, rendkívül nagy teljesítményű, nagy levegőmennyiségeket megmozgat
 • Asztali ventilátor, felépítményventilátor: kicsi, csendes, erős, rendkívül változatos – átadható másoknak

Üzemi és raktári ventilátorok

 • Szélgép: ipari használatra raktárakba és a gyártás területére, rendkívül nagy teljesítményű, kereskedelmi használatra tanúsítva
 • Mobil párologtató hűtőberendezések: optimálisan alkalmas nagy méretű, nyitott vagy szellőztetett csarnokokba, azonnal használatra kész, fenntartható és költségtakarékos
 • Nagy teljesítményű dobventilátor: rendkívül nagy teljesítmény, ideális gépek és csarnokok szellőztetéséhez

Fontos kérdések, amelyeket érdemes feltenni új ventilátor vásárlása előtt.

A ventilátorok a következő tulajdonságok mentén térnek el egymástól: teljesítmény és méret, funkció és felhasználási terület, valamint a ház alakja. A vásárlást a következő aspektusok is befolyásolják: fali kapcsoló vagy húzókapcsoló, világítás és távirányító, állítható magasságú vagy elforgatható. Emiatt azt javasoljuk, hogy a vásárlás előtt mindenképpen tájékozódjon arról, hogy a kívánt ventilátor megfelelő-e az Ön céljaihoz. Természetesen állunk rendelkezésére bármikor.

 • Milyen helyiségben szeretné elhelyezni a ventilátort?
 • Milyen nagy ez a helyiség: kis irodahelyiség, műhely vagy nagy ipari csarnok?
 • A ventilátor fordulatszáma és sebességfokozata beállítható és állítható?
 • Állítható magasságú vagy elforgatható?
 • Levehető a védőrács?
 • Milyen hangos a ventilátor?
 • Van időkapcsolója?
 • Rendelkezik túlterhelés elleni védelemmel?
 • Milyen tartozékok állnak rendelkezésre, pl. távirányítója van?

Ventilátorvásárlás és megfelelő használat: Tippek és trükkök.

Fontos a megfelelő tisztítás!

Tisztítsa meg a ventilátort minden hosszabb felhasználási szünet után, a rotorlapátokon megtapadnak ugyanis a kórokozók és a baktériumok, amelyek az állásidő alatt akadálytalanul szaporodhatnak. Ha bekapcsolja a nem megtisztított ventilátort, az összes baktériumot körbekeringteti a helyiségben.

Tartson mindenképp szünetet

A ventilátorok tartósan kivonják a nedvességet a helyiség levegőjéből, így kiszárítják a bőrt és az orr nyálkahártyáját is. Ez pedig megint csak lehetőséget teremt a baktériumok és a vírus számára, hogy könnyebben áttörjenek a test természetes védelmi rétegén. Ennek legtöbbször megfázás a következménye. Ezért fontos: tartson időnként egy kis szünetet a ventilátor használatában – ez különösen egyszerű időzítőfunkcióval! Tipp: mivel a ventilátorok csak az embert és nem a helyiséget hűtik, kapcsolja ki a ventilátort, amikor elhagyja a helyiséget. Így mellékesen az árammal is takarékoskodik.

Megfelelően állítsa fel a ventilátort

Rendszeresen helyezze át a ventilátort a helyiségben, amikor csak lehetőség van rá. Az állandó egyirányú levegőáramlás merev izmokhoz és feszültségekhez vezethet.

Allergiások figyelmébe! Ventilátorok külső levegővel

A helyiség szellőztetéséhez külső levegőt használó ventilátorok a légárammal polleneket és porokat is szállíthatnak a helyiségbe. Az allergiások és az érzékenyebbek azonnal reagálnak a pollenekre és a porokra. Ügyeljen ezért a megfelelő részecskeszűrőre!

Top kategóriáink ebből az útmutatóból