Vissza
Környezeti terméktanácsadó

Információk a kézi szivattyúkkal történő helyes és biztonságos lefejtésről

Biztonságos lefejtés kézi szivattyúkkal – a kézi szivattyúk megfelelő kiválasztása és használata!

Biztonság mindenek felett

Veszélyes folyadékokat soha nem szabad közvetlenül lefejteni valamilyen más tárolóba. Még tölcsér használata sem elegendően biztonságos veszélyes folyadékok lefejtése esetén.

 • Szennyezett felületen való elcsúszás miatt nagyobb a balesetveszély
 • A kiömlő vegyszerek bőrbetegségeket vagy mérgezést okozhatnak
 • Az ártalmas gőzök veszélyesek az egészségre

A biztonságos lefejtés elsőbbséget élvez mindennel szemben - az Ön személyes védelme érdekében! A veszélyes folyadékok lefejtésére alkalmas szivattyú beszerzése tehát befektetés munkatársai biztonságába és egészségébe, ami már rövid időn belül megtérül.

Információk a kézi szivattyúkkal történő helyes és biztonságos lefejtésről wt$

A megfelelő szivattyú kiválasztása

A megfelelő lefejtőszivattyú kiválasztásához a tároló mérete és fajtája mellett fontos a kívánt szállítási teljesítmény és az, hogy a szivattyú alkalmas legyen a lefejtendő közeghez. Ehhez a szivattyúnak nemcsak ellenállónak kell lennie a lefejtendő közeggel szemben, hanem sok területen ezen kívül külön munka- és környezetvédelmi előírásoknak is eleget kell tenni.

Szállítási teljesítmény

Nagy mennyiségek állandó helyen való lefejtésére elsősorban az elektromos szivattyúk alkalmasak. A nagyobb szállítási teljesítmény időt takarít meg és kíméli a munkaerőt. Egy drágább elektromos szivattyú beszerzése nem mindig térül meg; gyakran hiányzik a hálózati csatlakozás az alkalmazás helyszínén, pl. a szabadban, a szerelésnél vagy az üzemanyag-raktárban. Kis lefejtendő mennyiségnél a kézi szivattyúk áramtól való függetlenségüknek és kedvező ár-érték arányuknak köszönhetően jó alternatívái lehetnek az elektromos szivattyúknak. Kiöntő készülékek széles választékát ajánljuk kézi kiemeléshez tárolókból, kannákból, hordókból és tartályokból.

Tárolóméret és tárolófajta

A szükséges mennyiségek kannákból és max. 60 literes kis hordókból való lefejtésére a levegő-túlnyomás meghajtású szivattyúk alkalmasak. Egy pumpafejen vagy dugattyún keresztül levegőt pumpálunk a tartályba. Ezáltal a tartályban túlnyomás keletkezik, és a folyadék az felmenő ágon keresztül kifelé távozik. Nagyobb hordókhoz és nyitott tartályokhoz hordószivattyúk alkalmasak, amelyek beszívják és kilökik a folyadékot. Ez a szivattyúcsalád erős szerkezetével, jó szállítási teljesítményével és egyszerű kezelhetőségével tűnik ki. A különféle méretű merülőcsövek miatt ezek a szivattyúk valamennyi, kereskedelmi forgalomban kapható hordóhoz alkalmazhatók. A mélyen található szívószelepek szinte teljes maradvány nélküli ürítést biztosítanak.

Információk a kézi szivattyúkkal történő helyes és biztonságos lefejtésről pha

Nyersanyagok

A legalkalmasabbak az erős ipari szivattyúk, amelyek kiváló minőségű anyagokból készültek, pl. polipropilénből (PP) savakhoz és lúgokhoz, ill. V2A (1.4301) nemesacélból éghető folyadékokhoz. Valamennyi esetben ajánljuk a PTFE-tömítéseket. Mindig győződjön meg arról, hogy az adott nyersanyag ellenálló legyen a szállító közeggel szemben. Sok esetben segít, ha egy pillantást vetünk a vegyi ellenállóság-listára.

Savak és lúgok

Savak, lúgok és tisztítószerek biztonságosan kezelhetők PP-ből vagy magasabb koncentráció esetén PTFE-ből vagy PVDF-ből készült műanyagszivattyúkkal. Sok műanyagszivattyút egyaránt kínálunk merev kifolyócsővel, valamint leeresztő tömlővel és elzárócsappal a távoli vagy magasan található tartályok megtöltéséhez. Maró hatású és agresszív folyadékok esetén ügyeljünk az azokat használó személy megfelelő védettségének biztosítására. Alapvető fontosságú védelmi eszközök a kesztyű, a védőszemüveg, a kötény és az arcot takaró maszk.

Információk a kézi szivattyúkkal történő helyes és biztonságos lefejtésről wt$

Éghető folyadékok

Nemesacél hordószivattyúink és oldószerszivattyúink rendelkeznek a Dekra jóváhagyásával, teljesítik az antisztatikus készletekkel kapcsolatos feltételeket, sőt még a 0-ás robbanásvédelmi zónában is alkalmazhatók. Az ezt igazoló tanúsítványok szükség esetén rendelkezésre állnak.

Információk a kézi szivattyúkkal történő helyes és biztonságos lefejtésről pha

Gáztömített lefejtés

Illékony közegek, mint pl. ammónia esetén a lefejtő tartályban veszélyes gőzök keletkeznek. Gáztömített hordócsavarozással csökkenthető ezeknek a gázoknak a munkakörnyezetbe jutása és ezáltal a felhasználót érő veszély. Különösen mérgező, erős szagú és illékony közegek esetén elengedhetetlen fontosságú a gázingavezetékkel ellátott zárt lefejtőrendszer. Ezzel az eljárással a távozó gázokat közvetlenül az eredeti hordóba vezetjük vissza. Az egészségre veszélyes gázok a rendszerben maradnak; a lefejtésnél a lehető legnagyobb biztonsági fok érhető el. Gázingaszivattyúkat igény esetén szállítunk.

Információk a kézi szivattyúkkal történő helyes és biztonságos lefejtésről wt$

Tartálycsatlakozás

Az általában R2"-os finommenettel ellátott fémhordókkal szemben a műanyag tartályoknak nincsenek szabványszerű menetei. A szivattyú hordóba vagy tartályba történő biztonságos rögzítésére alapvetően két megoldás kínálkozik.

Egyrészt a szivattyút egy speciálisan a meglévő menethez illeszkedő csavarozással csavarozhatjuk a tartályhoz, esetleg egy adapterrel együtt. Másrészt alkalmazhatunk univerzális megoldásokat, pl. kúpos hordódugót. Ha a hordó menete eltér a szokványos 2"-es mérettől, a lenti táblázat segítségére lesz a megfelelő menet megtalálásában.

Információk a kézi szivattyúkkal történő helyes és biztonságos lefejtésről pha

Segítség a megfelelő menet megállapításához

Információk a kézi szivattyúkkal történő helyes és biztonságos lefejtésről wt$
Információk a kézi szivattyúkkal történő helyes és biztonságos lefejtésről wt$

Menettáblázat

A menetek régi vagy alternatív megnevezéseit félkövérrel nyomtattuk

 • 51 mm menet, DIN 51: A = 53 mm, B = 5 mm, C = 50,5 mm, fűrészfog
 • 61 mm menet, DIN 60: A = 59 - 60 mm, B = 6 mm, C = 55,8 mm, fűrészfog
 • 61 mm menet, DIN 60: A = 61 mm, B = 6 mm, C = 55,8 mm, fűrészfog
 • 71 mm menet, DIN 71: A = 71 mm, B = 6 mm, C = 66,5 mm, fűrészfog
 • 2" BSP menet, 2"-os finommenetű acélhordó: A = 59 mm, B = 2,2 mm, C = 57,5 mm, standard
 • 63 mm menet, 64 mm BSI: A = 64,5 mm, B = 5 mm, C = 60 mm, fűrészfog
 • 35 mm menet: A = 33,5 mm, B = 5 mm, C = 32,7 mm, kerek/standard
 • 2"-es Mauser L-Ring durva menet: A = 69,5 mm, B = 5,5 mm, C = 65 mm, fűrészfog
 • Tri-Sure menet, 2"-os durva menet V. Leer / Tri-sure: A = 56 mm, B = 3,5 mm, C = 52,5 mm, fűrészfog
 • US hordómenet: A = 63,2 mm, B = 4,25 mm, C = 57,5 mm, fűrészfog
Top termékeink ebből az útmutatóból
Relevancia szerint
Modell száma: 43
Top kategóriáink ebből az útmutatóból