Vissza
Irodai terméktanácsadó

Irányelvek munkahelyek felszereléséhez

Az Ön képernyői megfelelő munkamagasságban vannak? Elég nagy a rendelkezésére álló munkafelület? A felületeken nincs zavaró visszatükröződés? A székek mellett elég hely van szabadon a lábaknak? Alapvető tudnivalók a munkahelyek berendezéséről: így dolgozhat egészségesebben és hatékonyabban.

A modern irodai berendezések óvják az egészséget

Egészségünk megóvása mindannyiunk közös érdeke; ez egy vállalkozás számára is elsődleges kell, hogy legyen, hiszen a betegségek, ill. az abból adódó kiesések nagy költségekkel járnak. A német üzemi betegbiztosítók szövetsége (BKK-Bundesverband) szerint 1999-ben tagjaik átlagosan évi 16 munkanapot töltöttek betegszabadságon.

A hiányzások több mint negyede (27,2%) izom- és gerincbetegségekből adódott, amely az irodai dolgozókra jellemző. Ezek a számok alátámasztják, hogy az irodai egészségvédelem rendkívül szükséges, hiszen az irodai munka intenzív szellemi igénybevételt jelent. Itt válik fontossá a munkahelyek és terek ergonomikus-humánus tervezése, hogy csökkentse az emberek terhelését. Ezt támogatják az irodai munkahelyek kialakítására vonatkozó érvényes szabályozások is.

Irányelvek munkahelyek felszereléséhez wt$

Csupán néhány fontos példa:

 • A statikus testtartásban való ülés megterheli az izomzatot és a gerincoszlopot. Az ergonómiailag jól kialakított munkaszékek fejlesztik a dinamikus ülő testtartást, és kivédik az egészségre és a munkavégzésre káros következményeket.

 • A rosszul beállított munkamagasságok görcsös testtartáshoz vezetnek. Az állítható magasságú munkahelyek mindenki számára lehetővé teszik a helyes ülő testtartást.

 • A mozgásszegény életmód csökkenti a testi és a szellemi dinamikát; csökkenti az izmok aktivitását és a vérkeringést, veszélyezteti a porckorongok rugalmasságát. A mozgást ösztönző munkahelyek kivédik a betegségek és azok következményei okozta többletköltségeket. Ehhez tartoznak az elégséges mozgásterek mind a közvetlen munkahelyen, mind a teremben.

 • A közvetlen vakító fények és visszaverődések a képernyőn veszélyeztetik az emberek látását. Kötelező ezért a képernyők vakításmentes felállítása.

 • Hasonló következményei vannak a nem elégséges vagy helytelen teremvilágításnak. A világítást a munkafeladathoz és a munkahely elrendezéséhez kell igazítani.

 • A vizuális és akusztikus zavaró tényezők csökkentik a koncentrációt és "előre beprogramozott" hibaforrásokként működnek. Az akusztikailag hatékony falrendszerek a nagyobb terekben csökkentik a zajt.
Irányelvek munkahelyek felszereléséhez wt$

A nagy teljesítményű irodai berendezések sok lehetőséget kínálnak az emberi teljesítőképesség megtartására és támogatására. Ön biztosítja a megelőző egészségvédelmet, támogatja munkatársai motivációját és részvételét, és csökkenti betegségek és azok következményei által okozott többletköltségeket.

Azt, hogy hogyan kell kinéznie egy munkahelynek, megszabja a képernyőkre vonatkozó német munkarendelet (BildschirmarbV) és több egyéb fontos szabályozás, amelyek támogatják és meghatározzák a legfontosabb munkatudományi és irodaszakmai felismeréseket.

A munkahely kialakításának fontos szabályai

Támogatni - nem akadályozni

 • Kötelezően előírt munkafelület 1,28 m²:
 • Egyfelületű munkahelyek = 1600 mm széles x (minden ponton) 800 mm mély
 • Kombinációk összesen 1,28 m², (minden ponton) 800 mm mély
 • Kivétel: Kis munkafelületet igénylő munkahelyek szélessége 1200 mm-re csökkenthető.
 • A munkamagasság nem egyenlő az asztal magasságával. Az egyéni munkamagasság az adott embertől függ.
 • A maximális munkamagasság ne haladja meg a 750 mm-t
 • Az állítható magasságú munkahelyek min. 680 és 760 mm között legyenek állíthatók
 • A kézi és a képernyővel végzett munka munkamagassága azonos legyen, a magasságkülönbséget a munkafelület lesüllyesztésével hidaljuk át

Mozgás igen, veszélyeztetés nem!

A személyesen megszabott munkahely mozgásfelülete minimum 1,5 m², egyik pontján se legyen kisebb, mint 1 m széles és 1 m mély. Ne rakjon rá más felületeket, kivéve a személyesen megszabott munkahelyhez való hozzáférést és a saját munkahelyen található bútorok funkciófelületeit, ha ez nem okoz horzsolásokat, ütődéseket, repedéseket.

Szabadság a lábaknak - szabadság a mozgásnak

A munkahelyen legalább 600 mm széles és 650 mm (inkább 690 mm) magas lábhely legyen. Alakítson ki helyet a folyamatos helyzetváltoztatáshoz - üléshez, álláshoz, mozgáshoz.

Képernyős munkahelyek kialakítása

Válassza ki a tevékenységnek megfelelő munkahelytípust

 • képernyős munkához - egyfelületű munkahelyek
 • vegyes munkához - egyfelületű vagy többfelületű munkahelyek


Állítsa be a tevékenységnek megfelelő munkahelyet:

 • rendszer-orientált tevékenység - optimális 90° vagy 45°, gépi munkafelületet a kézi felülethez képest leereszteni
 • bizonylat-orientált munka - 30° és 60° rendben, 45° optimális, a két munkafelület legyen egy magasságban

Mindig a legjobb magasságban
A képernyőn az első sor maximum szemmagasságban legyen.

Ne adjon esélyt a vakító fényeknek
Kerülje a közvetlen vagy visszaverődő fényt: a képernyő mögött, ill. a használó háta mögött ne legyen ablak és világos vagy megvilágított felület. Fénysűrűség-kontrasztok a megfelelő viszonyban. A használó szemiránya párhuzamos legyen az ablakfronttal.

Találgatás helyett ismeretek

Szabályozza a környezet világosságát: állítható fényvédő berendezés kötelező. A képernyő lehetőleg a szoba belsejében, középen legyen.

Top termékeink ebből az útmutatóból
Relevancia szerint
Modell száma: 77