Vissza
Környezeti terméktanácsadó

Mikroszálas technológia a tisztításnál

A mikroszálaknak átlagosan 5 -7 µm átmérőjük van, és ezáltal fele olyan vastagok, mint a pamutszálak. Ennek következtében a mikroszálak lényegesen könnyebben távolítanak el szennyeződéseket a köztes helyekről, pl. baktériumokat, vírusokat, spórákat. Ezáltal sok területen gondoskodhatunk a higiénikus tisztaságról.

Mikroszálas technológia a tisztításnál 298

1. Ábra: pamut

Mikroszálas technológia a tisztításnál 299

2. Ábra: mikroszál

Emellett a fonal kis átmérője miatt sokkal több egyes fonalelem található a rongyon vagy a mopon, és ezáltal a tisztítási teljesítmény is nagyobb. Ennek oka a textil és a tisztítandó felület közötti érintkezési pontok relatíve nagy száma és a kapillárisok nagy száma is, mely a kendő szerkezetéből adódik. A szálak szerkezetében keletkező sok köztes hely még több szennyeződés-részecskét képes felvenni.

Általában a mikroszál kiváló tisztítási tulajdonságai révén tűnik ki. A kendő szerkezete miatt csak nagyon kevés vagy egyáltalán semennyi tisztítószer hozzáadása nem szükséges. Ez nem csak költségeinkre nézve kedvező hatású, hanem fenntarthatósági felelősségünk szempontjából a környezet védelmére nézve is. Mivel nem vagy csak kis mértékben van szükség vegyi tisztítószerre, így a tisztítandó felületen is kevesebb maradvány képződik. Érzékeny és allergiával küszködő személyeknél a kisebb vegyi terhelés nagyon előnyös lehet. Ezenkívül a jó tisztító tulajdonságok miatt a takarító személyzet számára is időt spórolunk meg, és kevesebb erőfeszítésre van szükség.

Mivel a mikroszálak megfelelő dörzsölésre elektrosztatikusan feltöltődnek, ezért ezek a textíliák nagyszerűen alkalmasak száraztisztításra is.