Vissza
Környezeti terméktanácsadó

Nemesacél bútorok és készülékek kezelése és ápolása

Nem rozsdásodó nemesacélnak nevezzük azokat a nem mágnesezhető krómnikkelacélokat és mágnesezhető krómacélokat, amelyek legalább 12% krómot tartalmaznak.

A nem rozsdásodó nemesacél korrózióállóságának oka a passzív réteg, amely oxigénnel érintkezve képződik a fém felszínén. Ehhez a levegőben található oxigén is elegendő. Ha a passzív réteg mechanikus hatásra megsérül vagy kémiailag tönkremegy, és a passzív réteg nem tud újraképződni, akkor a rozsdamentes acélnál is korróziós károk keletkeznek. Ezenkívül a rozsdamentes nemesacélok nem teljesen ellenállók egyes kémiai kötésekkel szemben. Ilyenek pl. a sósav, kénsav és a nátronlúgok.

Masszív szennyeződés-rétegek, amelyek klórtartalmú sókat vagy külső eredetű rozsdát tartalmaznak, adott esetben az idő folyamán elszíneződéseket vagy korróziót okozhatnak az acél felszínén.

A nem rozsdásodó nemesacél bútorok és készülékek esetében ezért a következő alapelveket kell figyelembe venni

A nem rozsdásodó nemesacél felszíne mindig maradjon tiszta és levegővel ellátható. Bármilyen, munkából adódó lerakódás a hiányzó oxigén miatt korróziót okozhat. Távolítsa el minél előbb ezeket a használatból eredő nyomokat, illetve a tisztítószerek maradványait.

A nem rozsdásodó nemesacél felszíne maradjon sértetlen. Használatnál, tisztításnál vagy javításnál kerülje a durva, főképp nem rozsdamentes fém tárgyak okozta károsodásokat.

Tudnivalók a nemesacél ápolásáról ha&

A nem rozsdásodó nemesacél felszíne nem érintkezhet hosszabb ideig normális, rozsdásodó acéllal vagy vassal. Ha rozsdamentes acél vassal vagy normális acéllal érintkezik, pl. forgácsreszelék, acélforgács, drótkefe-maradványok vagy vastartalmú víz formájában, akkor olyan vegyi anyagok keletkeznek, amelyek magától továbbterjedő korróziót okoznak.

Az esetleges külső eredetű rozsdát azonnal, kivételesen lágy súrolószerrel vagy finom dörzspapírral távolítsa el. Az erősebb rozsdásodások eltávolíthatók pácolással. Az ezzel járó veszélyek miatt ezt csak képzett szakember végezheti.

Tisztítsa meg a készüléket vagy a beépíthető elemeket minden használat után. Tegye ugyanezt a nem rozsdásodó nemesacél asztallapokkal és más elemekkel. A nem rozsdásodó nemesacél tisztításához csak aktív klórt nem tartalmazó tisztítószert használjon! Kerüljön mindenféle súrolóport, valamint klórtartalmú vagy egyéb fehérítő szereket.

Ha mechanikus tisztítás szükséges, akkor ne használjon fémből készült tisztító berendezéseket, hanem műanyagból vagy természetes szálakból készült kefét, műanyagtisztítót, szivacsot és hasonlókat. A tisztításhoz használjon bőséges vizet. Minden tisztítás után alaposan öblítse le a felszínt tiszta vízzel.

Ügyeljen arra, hogy a tisztítószereket maradéktalanul, minden hozzáférhető helyről és sarokból eltávolítsa. Végül szárítsa meg a nemesacél felszínét.

A savgőzök is károsítják a nem rozsdásodó nemesacél felszínét, pl. a csempe savtartalmú készítményekkel való takarításakor. Ha a nem rozsdásodó nemesacél felszíne esetleg érintkezne sósavakkal vagy sósav tartalmú termékekkel, akkor azonnal nagyon alaposan öblítse le vízzel!

Nehezen eltávolítható szennyeződés (nedves, zsíros)

Szintetikus tisztítószerekkel való mosás egy kis politúrozó vagy súrolószer hozzáadásával. A fényesre csiszolt elemeket gondosan kezeljük, mivel durva súrolószerek karcolásnyomokat hagyhatnak a matt helyeken. Csiszolt felszíneket minden további nélkül tisztíthatunk kereskedelmi forgalomban kapható súrolószerekkel, makacs szennyeződéseket pedig akár dörzsszivaccsal is. Ügyeljen ugyanakkor arra, hogy a csiszolás irányában dörzsöljön.

Vízfoltok

A rászáradt csapvíz lerakódásai nem károsak, ugyanakkor a polírozott felületeket elcsúnyíthatják. Ha a szokásos (pl. vízkőlerakódás elleni) tisztítószerek nem elégségesek, akkor a foltok ecettel vagy hígított foszforsavval biztosan eltűnnek. A tisztított, de még nedves részeket szárítsa meg, ezzel megakadályozza a vízfoltok képződését.

Hőmérsékletek

A nemesacél asztallapokat nem rozsdásodó acél profilokkal vagy forgácslapokkal erősítik meg. 100 °C-nál forróbb tárgyakat ne tegyen közvetlenül az asztallapra.

Fertőtlenítés

Fertőtlenítőszereknek azokat az anyagokat nevezzük, amelyek képesek megsemmisíteni a patogén mikroorganizmusokat. Ide tartoznak a baktériumok, a vírusok, spórák, a kis- és penészgombák. A bőrön és a ruházaton kívül különösen a terek és készülékek fertőtlenítésére használunk ilyen szereket. A fertőtlenítőszereknek baktericid, fungicid, virucid és sporicid, azaz mikrobicid, azaz mikroorganizmusokat pusztító tulajdonságúaknak kell lenniük. A fertőtlenítőszerekkel szembeni sokrétű elvárások miatt csak kevés vegyianyagtípus jön számításba.

Olyan termékeket ajánlatos használni, amelyek szerepelnek a Német Higiéniai és Mikrobiológiai Társaság (DHGM) listáján.

Top termékeink ebből az útmutatóból
Relevancia szerint
Modell száma: 65