Vissza
Környezeti terméktanácsadó

Ügyféltájékoztató a megfelelő szemeteszsák kiválasztásához

A kaiserkraft kínálatában szereplő szemeteszsákok mindegyike a felhasznált kiváló minőségű anyagok tekintetében emelkedik ki. Ez egy olyan előfeltétel, amely elengedhetetlen a jól működő hulladékmentesítéshez.

Anyagfajták

A hulladékgyűjtő zsákokat és a hulladékzsákokat polietilénből állítják elő. Az előállítás folyamat során alkalmazott különböző nyomás alapján megkülönböztetjük a HDPE és az LDPE-fóliákat, amelyek eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek.

HDPE = nagy sűrűségű polietilén
A HDPE-t úgy ismeri fel, hogy zizeg, ha mozgatja. Sokkal inkább hőálló, és többnyire csekély anyagerősség esetén (pl. hulladékzsákok) alkalmazzák. Nagy sűrűségének köszönhetően vékony zsákok esetén is rendkívüli szakítószilárdsággal rendelkezik, ugyanakkor csekély a továbbszakadási ellenállása.

LDPE = kis sűrűségű polietilén
Az LDPE "tapintását" tekintve lágyabb, és molekulaszerkezetéből következően jelentősen jobban nyúlik, mint a HDPE. Ez annyit jelent, hogy a jobb továbbszakadási ellenállással bír. Ennek következtében az LDPE előnyökkel rendelkezik az éles peremű, nehéz vagy hegyes hulladékok esetén, amelynek következtében előnyösen alkalmazható hulladékzsákok esetében.

Biofólia
Korhadó hulladékok komposztálásához ideális a biofólia. Kukoricakeményítőből és biológiailag lebomló polimerből előállított speciális anyagszerkezetének köszönhetően a fólia komposztálható. A többi biohulladékkal együtt a komposztálóba helyezhető.

Az optimális méret szemeteszsákjához

A hétköznapi használat során gyakran felmerül a kérdés, hogy melyik szemeteszsák a megfelelő a hulladéktárolóba. Annak érdekében, hogy ezt a kérdést egyszerűen és gyorsan meg tudja válaszolni, a következő képlettel határozhatja meg a tároló nagyságát:

A szemeteszsák szélessége = (a tároló mérete/2) + 10%

A szemeteszsák hossza = a tároló magassága + (a tároló aljának szélessége/2) + 10%

Zsákerősségek és kivitelek

Annak ismeretében kell a szemeteszsákot kiválasztani, hogy milyen anyagokat kell abban elhelyezni. Ennek során nem mindig a legvastagabb zsák a legjobb választás. Sokkal fontosabb szerepet játszik a vásárlási döntés során a fólia minősége és ezzel együtt a felhasználási cél.

PREMIUM - Változatlanul kiváló minőség meghatározott újrahasznosítható anyagból
A PREMIUM hulladékzsákokat 100%-ban újrahasznosítható nagynyomású polietilénből állítják elő. Ennek során csak válogatott, újragranulált, általában folyamatokból eredő hulladékokat használnak föl. Az átlagon felüli lyukadási ellenállás és szakítószilárdság biztosítja, hogy a PREMIUM termékek rendkívül nagy elvárásoknak is megfelelnek.

UNIVERSAL - a minőségi HDPE-termék
Az UNIVERSAL hulladékgyűjtő zsákokat és hulladékzsákokat nagy sűrűségű polietilénből (HDPE) állítják elő. Ezen anyagfajta a felhasználásával megtakarítást lehet elérni a szakítószilárdság terén, ugyanakkor a jó fóliaminőség is megvalósítható. Fizikai tulajdonságainak köszönhetően az UNIVERSAL hulladékzsák éppen annyira nehezen lyukad ki, mint amennyire jelentős szakítószilárdsággal bír csekély fóliaerősség esetén is. A hulladéktároló zsákkal szembeni elvárások és a felhasználási terület szerint az UNIVERSAL érdekes alternatívát kínál.

Hulladékgyűjtő zsákok és szemeteszsákok előállítása

A nyersanyag
Valamennyi hulladékgyűjtő zsák legfontosabb paramétere az alapanyag, amelyből előállítják. A kőolajat és a földgázt olyan mértékben felmelegítik, hogy abból etilén képződik. Ez a gáz a hő és a nyomás hatására a reaktorban por állagú polietilénné alakul, amelyet végül sajtolóban olvasztanak, és amelyből - a massza lyukrácson történő átpréselésével - polietilén granulátumot készítenek. Ezek a granulátum szemcsék alkotják az új termékek kiindulási alapját. Az új termékek mellett léteznek újrahasznosított termékek is. Az újrahasznosított granulátumot, amelyet a gyártás során felhasználnak, többek között már használt műanyag áruk darabolása, mosása, szárítása és az ebből elkészült massza granulálása útján nyerik. Az ahhoz felhasznált fóliák színeiből alakul ki az újrahasznosított granulátum színe.

A granulátumtól a fóliáig
Az úgynevezett fújtfólia extrúzió segítségével a granulátumot különböző hőfokokra melegítik fel és zömítik, sűrűn folyó masszát hoznak létre, amelyet fúvófej segítségével felfelé préselnek, és akárcsak a rágógumi buborék esetében, felfújják és felfelé lehúzzák.

Ügyféltájékoztató a megfelelő szemeteszsák kiválasztásához wt$

Ábra: Fújtfólia extrúzió

  • Fólia
  • Hűtő levegő
  • Szerszámok
  • Granulátum
  • Fröccsöntés
  • Melegítés
  • Szállítócsiga

A fólia testre szabása
A gyártás utolsó lépéseként az alsó varrást és a perforálást helyezik el a fólián. Ezt a lépést nevezik testre szabásnak. Annak alapján, hogy a zsákot milyen módon kell összehajtogatni, meg kell tervezni a testre szabást. Ennek alapján megkülönböztetjük az oldalán nem hajtott és az oldalán hajtott zsákokat.

Ügyféltájékoztató a megfelelő szemeteszsák kiválasztásához wt$

Ábra: Oldalán nem hajtott zsák

Ügyféltájékoztató a megfelelő szemeteszsák kiválasztásához wt$

Ábra: Oldalán hajtott zsák

Top termékeink ebből az útmutatóból
Relevancia szerint
Modell száma: 55