Vissza
Környezeti terméktanácsadó

Veszélyes anyagokat használó munkahelyeken veszélyes anyagok

Egészségre ártalmas gőzök biztonságos megkötése és elszívása közvetlenül a munkahelyen

A veszélyes anyagokat használó munkahely kialakítható meglévő munkapadokon és egyéb munkafelületeken. Ehhez megfelelő alvázak tartozékként rendelhetők.

Mire jó a veszélyes anyagokat használó munkahely?

A veszélyes anyagokra és a munkahelyekre vonatkozó német rendelet értelmében a felszabaduló veszélyes gőzöket, gázokat és lebegő anyagokat a keletkezési, ill. kilépési helyükön maradéktalanul be kell fogni, mielőtt egészség- vagy környezetkárosító hatásukat kifejthetnék. A veszélyes anyagokat használó munkahely hatékonyan biztosítja, hogy a gőzök, gázok és lebegő anyagok a veszélyes anyagok használatakor (pl. áttöltés, ragasztás, tisztítás, javítás, mérés stb. alkalmával) ne terheljék a belélegzett levegőt. Ezenkívül a veszélyes anyagokat használó munkahely előírásszerű használata biztosítja, hogy a káros anyagok jóval a megengedett érték alatti koncentrációja révén ne keletkezzenek robbanásveszélyes gáz-levegő-elegyek.

Veszélyes anyagok elszívására vonatkozó információk ha&

Hogyan működik a veszélyes anyagokat használó munkahely?

A káros anyagok visszatartása a veszélyes anyagokat használó munkahelyen csak a be- és kivezetett levegő optimális kombinációjával érhető el. A veszélyes anyagokat használó munkahely visszatartó képessége nagyrészt a készülékbe jutó légáram sebességétől függ. A bemenő levegőmennyiség növelése mindig növeli a kimenő levegő mennyiségét is. A káros anyagokat akkor tudjuk optimálisan befogni és továbbvezetni, ha az elülső nyílás területén nagy a levegő sebessége. Csak így akadályozható meg, hogy káros anyagok esetlegesen "visszaverődjenek" a berendezés hátfaláról és előrefelé távozzanak a munkahelyről.

Frisslevegő-réteg

A veszélyes anyagokat használó munkahely légelvezetése, valamint az elülső nyílás felső és alsó részén frisslevegő-réteg használata révén eleget tud tenni a fent leírt követelményeknek:

 • A frisslevegő-réteg légellátása nagy teljesítményű radiál-ventilátorral
 • A szükséges levegőmennyiséget a munkatérből szívja el
 • A levegő továbbvezetése alumínium keretprofilok segítségével, amelyek egymással a sarokpontjaikon vannak összekapcsolva
 • A csőkeretben keletkező túlnyomás látja el friss levegővel a két, 45°-ban befelé hajló levegőfúvókát
 • A munkaterületen meglévő, ill. ott keletkező veszélyes anyagokat (gázok, gőzök vagy lebegő anyagok) biztonságosan befoghatjuk, és a hátsó részen található ütközőfal felé szállíthatjuk
 • A veszélyes anyagok optimális hatékonyságú elszívása, hatékony befogása a szívónyílásokon keresztül és elvezetése a légkivezető rendszerbe
 • A veszélyes anyagokat használó munkahelyet általában egy már meglévő, arra alkalmas szellőző-berendezéshez kell csatlakoztatni

Biztonság a káros anyagok megkötésénél

A veszélyes anyagokat használó munkahely a felhasználó számára a káros anyagok megkötésének rendkívül hatékony formáját kínálja fel a frisslevegő-réteg célzott kifújásával az elülső részen és elszívásával a hátfalon.

Biztonság a működésben

 • A légtechnikai funkció állandó kijelzése az alapkivitelben beépített légtechnikai megfigyelő-berendezés segítségével
 • A légaknában meglévő légmennyiségek felügyelete nyomásméréssel
 • Beépített nyomásérzékelők beállítható névleges értékkel, a szükséges névleges (minimális) légmennyiségekre beállítva
 • Vészjelzés (hallható és látható) a beállított légmennyiségekhez képest kb. 10%-os eltérésnél. Az optikai riasztás csak akkor kapcsol ki, amikor a beállított határértékek ismét helyreálltak.
 • Választható feszültségmentes riasztócsatlakozás a központi vezérlő felé történő jelzéshez
 • Beépített akku a teljes megfigyelőegység működésének biztosítására még áramkimaradás esetén is

Összegzés

A veszélyes anyagokat használó munkahelyek a használó számára magas fokú biztonságot és egészségvédelmet nyújtanak:

a) Optimálisan összehangolt frisslevegő-réteg az elülső nyílás területén

b) Optimálisan kialakított légelvezetés

c) Alapkiviteli légtechnikai megfigyelő-berendezés

Az itt kínált modelleken kívül további kivitelek és tartozékok igény esetén rendelhetők.

Kérjük, érdeklődjön - szívesen segítünk!

Top kategóriáink ebből az útmutatóból