Equipped for remote working

5 praktikus tipp a jobb közérzetért az otthoni irodában

2021/02/23

A távoli munkavégzés sokaknak egy ideje már nem átmeneti megoldás. Az elkövetkező években az otthoni munkavégzés, vagyis a homeoffice egyre nagyobb konkurenciát jelent majd az üzemi munkahely számára. Éppen ezért itt az ideje, hogy otthon is megfelelő körülményeket és rutinokat alakítsunk ki, amelyek kellemesebbé teszik a munkavégzést. Kezdjük együtt frissen és üdén ezt a tavaszt – amihez útbaigazítást adnak a tippek a jobb közérzetért az otthoni irodában.

Adjon munkahelyének új külsőt.

Mivel az íróasztala eddig csak egy olyan hely volt, ahol ide-oda tologatta a leveleit vagy a számlakivonatait, nem kellett igazán nagy elvárásoknak megfelelnie. Most viszont a munkanapok középpontjává nőtte ki magát. Vesse alá otthoni munkahelyét egy kritikus ellenőrzésnek:

 • Megfelelően nagy az íróasztal?
 • Jól rendezett vagy túl sok dolog van rajta, ami elvonja a figyelmét?
 • Tetszik Önnek a környezet, szívesen tölt el ott időt?
 • Az asztal és a székek megfelelnek az ergonómia elvárásainak vagy hamar elkezd fájni a háta?

Seperje ki a port idén tavasszal a munkahelyéről. Az újszerű formatervezéssel megalkotott ergonomikus irodai felszerelés az alapja annak, hogy közérzete az otthoni irodában is jó legyen. Olyan tartozékokról van szó, mint például a lábtartó, amely aktiválja az izmokat ülés közben, munka után viszont helytakarékosan meghúzza magát az íróasztal alatt. Az okos segédek, mint például egy rugalmas tablet tartó értékesebbé teszik a munkahelyet és használatuk egyszerűen örömet okoz.

Maradjon mozgásban.

Órák hosszat ugyanabban a pózban bámulja a képernyőt? Ez mérgezi a testét és a kreativitását is! A jó közérzet kulcsa az otthoni irodában a mozgás. Álljon fel most, és folytassa a cikk olvasását állva. Íróasztali feltéteinkkel ezt bármilyen íróasztalnál megteheti.

A gyakori felállás általában véve is jó ötlet. Minden 50 perc után iktasson be egy 10 perces szünetet, amikor a következő tippekkel felfrissítheti magát:

 • Nyújtózzon egy jólesőt.
 • Adjon magának egy percet, és csukja be a szemét.
 • Hallgassa meg kedvenc zeneszámát. Szól bárki is, ha úgy érezné, hogy táncolna egy kicsit a zene ritmusára?
 • Hozzon egy teát vagy egy pohár vizet a konyhából.
 • Végezzen egy mini jógagyakorlatsort.

Otthon a (nagy) céges irodával ellentétben több lehetősége van önmagára hangolódni. Senki sem figyeli Önt, se a tornaszőnyeg se az ágy nincs elérhetetlen távolságban, és senki sem fogja megakadályozni, hogy elnyújtsa egy kicsit az ebédszünetét. Használja ki az otthoni munkavégzés otthon adta előnyeit!

Lélegezzen friss levegőt.

A jó közérzet legfontosabb eszköze mindig rendelkezésre áll és ráadásul teljesen ingyenes: a légzése. A friss levegő és egy nagy be- és kilégzés kombinációja egyszerűen verhetetlen. A légzés megnyugtat (ehhez a kilégzés hosszát érdemes növelni) vagy új erőt és motivációt ad, ha éppen sikerül ellazulni (ehhez növelje meg a belégzés hosszát). Próbálja ki a következőt:

 • Naponta legalább egyszer sétáljon 10 percet. Lélegezzen a hasába és engedje, hogy a levegő szabadon áramoljon.
 • Szellőztesse ki az otthoni irodát rendszeresen, így az elhasznált levegőt friss váltja fel. A pollenallergiások is szabadon lélegezhetnek egy légtisztító segítségével.
 • Figyeljen a légzésére egész nap. Sokan akaratlanul is benntartják a levegőt, ha beérkezik egy email, vagy az idő nyomása alatt felületesen és hektikusan vesznek levegőt. Ez kontraproduktív és még inkább erősíti a szervezet stresszreakcióját.

5 praktikus tipp a jobb közérzetért az otthoni irodában wt$

Gondoskodjon a friss energiáról.

Sokan, akik otthonról dolgoznak, egyszerűen kihagyják az ebédet, mivel nincs elérhető közelségben étkezde, legfeljebb gyorsan harapnak egy szendvicset két videohívás között. Vagy még rosszabb: túl messze van az étkezde, és túl közel az édességes polc. A csokoládé csábító, ráadásul hamar el is fogy.

Ne essen bele ebbe a tipikus csapdába, válassza inkább az egészséges rágcsálnivalókat és egy könnyű, de teljes értékű ebédet. Minden, amit megeszünk, nagy hatással van arra, ahogy érezzük magunkat. Innentől mindenképpen tartsa szem előtt, hogy az otthoni irodában ez a fajta törődés friss energiát biztosít. A karnyújtásnyira lévő diófélék, saláta, teljes kiőrlésű élelmiszerek, gyümölcs és zöldség megkönnyítik az egészséges táplálkozást, és esélyt sem adnak az édesség utáni vágyakozásnak.

5 praktikus tipp a jobb közérzetért az otthoni irodában wt$

Legyen rendszeresen offline.

Aki nem a saját négy fala között dolgozik, könnyebb dolga van a munka-magánélet egyensúlyának kialakításával. A térbeli távolságnak köszönhetően folyamatosan tudatában van annak, hogy éppen szolgálatban van vagy nincs. Az otthoni munkavégzés során elmosódik a munka és a szabadidő közti határvonal. Aki délelőtt a gyerekre vigyáz, akár még este is leül újra a laptop elé dolgozni.

Ennek a rugalmasságnak viszont borsos az ára. Ha valakinek állandóan megvan a lehetősége arra, hogy dolgozzon, folyamatosan elérhetőnek is kell lennie, nem? Nem! Az otthoni munkavégzés során is teremthet magának olyan időt, amikor a lelkét táplálja és nem a munkával foglalkozik. Senki sem fog a fejére koppintani, ha egy emailre csak később válaszol. Dolgozzon és éljen a saját ritmusában, és ne felejtse el az egészséges és frissítő szüneteket.

A vezetőségre vonatkozóan: előlegezze meg csapatának a bizalmat és mutasson jó példát azzal, hogy a saját eszközeit néha-néha Ön is felelősségteljesen kikapcsolja.

Szeretné csapatát az otthoni irodájukban is ergonomikus irodai székekkel és az egészséges és feszültségmentes munkavégzéshez szükséges további eszközökkel felszerelni? Vessen egy pillantást a Homeoffice Shop oldalunkra, vagy kérje személyesen munkatársaink tanácsát. Örömmel fogadjuk megkeresését!

5 praktikus tipp a jobb közérzetért az otthoni irodában mg$

Lépjen kapcsolatba velünk!

Kérdés esetén díjmentesen állunk rendelkezésére