Árufolyam egyszerűen ismertetve

2020/07/14

Anyagáramlás – elkísér bennünket egy termékutazásra?

Az EUROKRAFTpro fiókelválasztó készletének nyomában.

Ön mire gondol, ha az anyagáramlás kifejezést hallja? Ha ismerős Önnek az árugazdálkodás, akkor tisztában van azzal, hogy mit jelent a „térbeli tervezés és az anyagmozgások irányítása a vállalaton belül, valamint a vállalat és a környezete között“. Ez a szóhasználat a Wikipédiából származik és a legtöbb ember számára nagyon elvont fogalom. Ez valóban az, mivel a vállalata anyagáramlásának kezelése különösen komplex és átfogó.

Annak érdekben, hogy jobban értse a mögöttes folyamatokat, elvisszük egy utazásra a fiókelválasztó készletünk világába, amelyet egy termék árufolyam korlátozunk, hogy elkerüljük a komplexitást.

Miden a gyártói raktárban kezdődik

Az EUROKRAFTpro fiókelválasztó készlete egy hosszelválasztóból és négy keresztelválasztóból áll és úgy szállítjuk ki, hogy az egyes alkatrészeket csupán egymásba kell csúsztatni. Így áll ez az adatlapon és csak így fogadják ezt el a későbbi címzettek.

Vagyis ezt azt jelenti, hogy az egyes elemeket a gyártás során először össze kell illeszteni, mielőtt bármit is beraktároznak vagy elküldenek. Ezzel kezdetét veszi az anyagáramlás.

Anyagáramlás egyszerűen ismertetve wt$

1. szállítási út: gyártó raktára –> gyártó gyártórészlege

Anyagáramlás egyszerűen ismertetve wt$

A gyártó vállalatoknál a legtöbb területet nyers- és segédanyaggal, üzemi anyaggal, beszállítói alkatrészekkel, félkésztermékekkel, valamint általános irodaszerekkel és pótalkatrészekkel kell ellátni. Ezért sok gyártóhelyen szállítórendszereket telepítenek. A görgőpályákkal vagy a szállítószalagokkal az áruk gyorsan és hatékonyan továbbíthatók. Ez mindenek előtt a nagy gyártóüzemek számára jelent megfelelő megoldást. Kisebb gyártóhelyeken a munkatársak részben még saját maguk hozzák el az árut a raktárból. A nagyobb árukat azonban itt is szállítóeszközökkel kell mozgatni.

A fiókelválasztó készletünk esetében egy munkatárs illeszti össze a keresztelválasztó elemeit a hosszelválasztó elemeivel.

2. szállítási út: gyártó gyártórészlege –> közvetítő kereskedő

Mit kell figyelembe venni áruelküldés előtt?

Annak érdekében, hogy a fiókelválasztó készletünk készen álljon a közvetítő kereskedőhöz történő elküldésre, az egyes részegegységeket a raktárhelyen be kell szkennelni, ki kell venni és a csomagolóasztalhoz kell szállítani. Itt kerül sor az áru elküldése előtti legfontosabb lépésre, a csomagolásra.

Az áru csomagolását úgy kell megválasztani, hogy az védje a terméket a megkarcolódástól. A csomagolókartont a lemez szélei és élei nem sérthetik meg. Ezért erre a célra gyakran csomagolófóliát vagy légbuborékos fóliát használnak. A legmegfelelőbb az a védőkarton, amely kevés helyet hagy a levegő számára.

Ilyen a mi fiókelválasztó készletünk kartonja: kívülről egy vonalkód van rá felragasztva így a termék csak egészként szkennelhető és raktározható be.

Anyagáramlás egyszerűen ismertetve wt$

Hogyan tovább? Tovább a közvetítő kereskedőhöz. Mivel ő értékesíti a munkapadokat és a fiókos szekrényeket és 200 fiókelválasztó készletet rendelt nálunk. A készletük 199 másik készlet társaságában elhagyja a haani gyártóüzemünk árukiadását. 10-10 darab egy-egy nagyobb kartonba és Euro-raklapokra csomagolva és körbepántoló fóliával körbetekerve. Ez a rakománybiztosítás része. Ezek gondoskodnak arról, hogy a kartondobozok ne essenek le a rakatról. De erről majd később.

Mi történik az árubeérkezésnél?

Nyilvánvalóan ideérkezik az áru. Azonban ennél is sokkal fontosabb, hogy az árunak pontosan a megállapodott időben kell megérkeznie. Nem csak azért, hogy a leszállított árukat a megfelelő időben lehessen használni, hanem mindenek előtt azért, hogy elkerülhető legyen a közlekedési káosz az üzem területén. Képzelje ez azt, hogy hirtelen egyszerre öt kamion érkezik be Önhöz.
Az érkezési idő ellenőrzése és az eltérések jelentése a beszállító részére az áruátvétel feladatai közé tartozik. Így optimalizálhatók közösen a szállítási idők.

További feladatok:

 • beérkező áru megerősítése
 • szállítási mennyiség rögzítése, adott esetben mobil adatokkal
 • szúrópróbás ellenőrzés, mérés stb.
 • Csomagolóanyag, raklapok, és szállítótartályok összegyűjtése és adott esetben további hasznosítása
 • Sztornírozás és felkészülés a további anyagáramlásra
Anyagáramlás egyszerűen ismertetve wt$

A fiókelválasztó készletünk most az árubeérkezésnél egy raklapon várakozik. Most a csomagból kiveszik a többi 199 készlet egyikét és megmérik a mérlegen. Egy készlet súlya 5 kg, a csomagolásé 500 gramm. Vagyis egy darab súlya 5,5 kg. Ezt követően a teljes raklapot megmérik az összes kartonnal együtt. Az összsúlyból levonják a raklap tömegét. A kapott eredmény: 1,1 tonna. Vagyis valóban 200 készlet érkezett meg. A sorozatszámot csak ezt követően olvassák be és vételezik be az árut a közvetítő kereskedő rendszerébe.

3. szállítási út: közvetítő kereskedő árubeérkezése –> közvetítő kereskedő raktára

A közvetítő kereskedő raktárcsarnokában kaotikus raktárrendszerrel dolgoznak. Ez az árugazdálkodási rendszerhez kapcsolódik. A komissiózók beolvassák a raktári áru, amikor az beérkezik a raktárba, majd egy raktárhelyhez viszik. A terméket betárolják az árugazdálkodási rendszer raktárhelyére és a rendszerben ellenőrizhető, hogy melyik termék hol található. Az elosztókocsival és az emelőkocsival a raktárosok raktárhelyről raktárhelyre haladnak.

Az elválasztókészletünk a raklapra helyezett többi készlettel együtt egy emelőkocsin bekerül a raktárba.

4. szállítási út: közvetítő kereskedő raktára –> közvetítő kereskedő árukiadása

Egy héttel később egy ügyfél pótalkatrészeket és bővítőelemeket rendel a munkapadjához vagy a fiókos szekrényéhez. A perforált lemezes rendszerrel, a kulcsos hengerzáras rendszerrel és egy finombordás szőnyeggel együtt a készletet kiolvassák a közvetítő kereskedő raktárhelyén és a csomagolóasztalhoz továbbítják. Ez azt jelenti, hogy a célegyenesben vagyunk és a termék hamarosan megérkezik a rendeltetési helyére.

Egy jó csomagolóasztal ereje

Egy jó csomagolóasztal az árufolyam sebességének beállítócsavarja, mivel ha a csomagoló munkásnak minden szükséges eszköz egyedi munkavégzési magasságban kéznél van, akkor hatékonyabban és egészségesebben dolgozhat. Te mi teszi a csomagolóasztalt igazán jó csomagolóasztallá?

 • A szükséges segédeszközök (kartondobozok, ragasztószalag-lecsévélők, mérlegek, küldeménycímke-nyomtatók stb.) közvetlenül a csomagolóasztalon állnak rendelkezésre.
 • A beírandó adatok digitális bekötése (árucikk, darabszám, tömeg, szállítási cím stb.).
 • A csomagolóasztal magassága állítható, hogy a munkatársak testmagasságtól függetlenül egyaránt azonos feltételek mellett dolgozhassanak.
 • A csomagolóállomáson mindenfajta csomagolásnak rendelkezésre kell állnia: a borítéktól kezdve a kartonraklapon át a hordókig és konténerekig.

A megfelelő csomagolás ereje

Anyagáramlás egyszerűen ismertetve wt$

A fiókkészletünk még mindig eredeti csomagolásában található. Az ügyfél másik három árucikkével együtt a csomagolóasztalon ismét úgy csomagolják be, hogy megóvják a sérülésektől. A helyes csomagolásban a következő szabályok segítenek:

 • A nehéz árucikkek alulra kerülnek.
 • Az érzékeny termékek lehetőleg belülre, a könnyű termékek felülre kerülnek.
 • A légpárnák, csomagolópapírok vagy kartonmaradványok helykitöltő- és pufferanyagként kerülnek használatra a csomagon belül, hogy megakadályozható legyen az egyes csomagolt áruk egymással érintkezése vagy a belső kartonfal sérülése.
 • A könnyű árukat puha anyagokkal, például légbuborékos fóliával kell védeni, míg a nehéz árukhoz keményebb bélelőanyagokat, például perforált kartont kell használni.
 • Mivel a csomagolás élei és sarkai sérülnek a leggyakrabban, ezeket belülről mindenképp tömítőanyaggal kell védeni.

Ha mindent biztonságosan becsomagoltak, akkor a csomag útra indítható és az árukiadáshoz szállítható.

Logisztika: miért a legfontosabb a jó csomagolás?

A rakománybiztosítás minden logisztikai szolgáltató számára kötelező. Ehhez szállítmányozó olyan segédeszközöket használ mint a feszítőhevederek, hálók, csúszásgátló lapok és alátétékek. Ezek többnyire megtalálhatók a kamionokon. Ha a járművezető megkapja a szállítandó áru dokumentumait, akkor ellenőrzi, hogy minden megvan-e és úgy végzi el a berakodást, hogy jól biztosíthassa a rakományt. Fő szempont, hogy az áru sok kanyar és kátyú után is még mindig úgy álljon, mint a szállítás kezdetén.

5. Szállítási út: közvetítő kereskedő árukiadása –> rendeltetési hely

Sok órányi utazás és a stuttgarti és Stuttgart környéki hosszú dugót követően a csomag a fiókelválasztó készletünkkel megérkezik a rendeltetési helyére. Ott ellenőrzik a csomag tartalmát, a készletet ismét kiolvassák a közvetítő kereskedő raktárhelyén és aláírják a szállítási dokumentumot (fuvarlevelet).

Egy órával később az elválasztókészletünk máris egy munkapad fiókjában található. Sok évig ott is marad, mivel az EUROKRAFTpro termékeire tíz év garancia vonatkozik. Így ér véget az utazásunk a termékkel.

Hogyan tervezze meg az árufolyamot?

Anyagáramlás egyszerűen ismertetve mg$

Lépjen kapcsolatba velünk!

További kérdés esetén díjmentesen állunk rendelkezésére.