Biztonság az építési területen

Tippek a biztonságos építési terület kialakításához

2022/04/11

Legyen szó lezuhanó tárgyakról, nem megfelelően rögzített állványzatról vagy szivárgó veszélyes anyagokról, az építkezéseken számos veszély leselkedik ránk. Mindez gyakran még szűk határidőkkel és kedvezőtlen időjárással is párosul. Nem csoda, hogy az építkezéseken sok baleset történik, amelyek néha súlyos vagy akár halálos sérüléssel végződnek.

Ezért különösen fontos, hogy munka közben a lehető legjobban védje a munkavállalókat. Tippjeinkkel biztonságos hellyé teheti az építési területet – még a nagy hajtás közepette is.

A legnagyobb veszélyek az építkezéseken

A statisztikák azt mutatják, hogy az építőipari baleseteket előidéző tényezők némelyike nagyon gyakori. Ezek közé tartoznak a következők:
Leesés

Leeséssel járó balesetek

Az állványzaton végzett munkák esetében gyakori a súlyos következményekkel járó esés. Ugyanez vonatkozik az építőipari árkokra és aknákra is.

Fontos: Egy nem olyan magas állvány, illetve egy nem túl mély akna esetében is előfordulhatnak súlyos sérüléssel járó esések, néha tehát már kis magasságkülönbségnél is megtörténik a baj.

Csúszás

Vízszintes talajon történő esések

Sok baleset azért történik, mert megcsúszunk vagy megbotlunk a sík talajon. Ez a veszély különösen esőben vagy az őszi lombhulláskor áll fenn.

Leeső láda

Lezuhanó tárgyak

Nem megfelelő biztonsági intézkedések esetén nemcsak az állványon lévő emberek, hanem az alatta állók is veszélyben vannak. A legrosszabb esetben előfordulhat, hogy a fejünkre esik egy lezuhanó szerszám, és nem viselünk sisakot.

Veszélyes anyagok

Veszélyes anyagok

Az építkezéseken bekövetkező balesetek másik gyakori okát a veszélyes anyagok, például az oldószerek, gőzök és könnyen gyulladó anyagok jelentik, amelyek az emberek és a környezet biztonságát is veszélyeztetik.

Villamos energia

Elektromos áram

Ha az elektromos gépek és berendezések sérültek vagy nedvesek, ha a karbantartást nem megfelelően végezték el, vagy ha a munkatársak nem tartják be a biztonsági óvintézkedéseket, fennáll az áramütés veszélye.

Kalapáccsal okozott sérülés

Gépek

A gépek különböző módon válhatnak veszélyforrássá. A fűrészgépek például veszélyes vágási sérüléseket okozhatnak figyelmetlenség következtében. Ezenkívül visszatérő veszélyforrás, hogy a gépkezelők vagy a teherautó-vezetők tolatás közben nem veszik észre a gyalogosokat.

A biztonságos építkezések elengedhetetlen feltétele a jó tervezés

A gondos tervezés döntő szerepet játszik az építkezéseken bekövetkező balesetek megelőzésében. A nagyobb biztonság érdekében különösen a következő szempontokra ügyeljen.

 • Jogszabályok:
  Országtól függően számos jogszabály vonatkozik az építkezések biztonságára – kezdve a kockázatértékeléssel egészen a munkavállalók védőfelszereléséig.
 • Egyéni körülmények:
  Minden építkezés más és más. A felelősöknek ezért egyénileg kell azonosítaniuk a lehetséges veszélyeket, és előre meg kell tervezniük, hogy ezeket hogyan tudják minimalizálni.
 • Időjárás:
  Nem mindegy, hogy a munka nyáron vagy ősszel zajlik. Vegye figyelembe a különféle tényezőket, pl. hőmérsékletet, csapadékot vagy a már említett őszi lombhullást.
 • Feladatok:
  Kinek mi a feladata, és ki gondoskodik a biztonságról egy adott területen? A szerepek világos felosztása és a strukturált munkafolyamatok segítségével könnyebben megelőzhetők a balesetek, és a hatékonyság is növelhető. Ilyenkor is tartsa be a jogszabályi előírásokat, például az előírt felügyelő személyzet vonatkozásában.

Tippek az építkezések nagyobb biztonságáért

Az építkezések biztonsága számos egyedi intézkedést foglal magában, amelyek az egyedi keretfeltételektől függnek. Ha betartja az alábbi tippeket, akkor ezzel már megalapozta a biztonságot.

Tippek a biztonságos építési terület kialakításához wt$

Veszélyes területek biztosítsa és elkerítése

A korlátok, oldalrácsok és tetők segítségével megakadályozható, hogy valaki leessen a magasból. A védőhálók például felfogják az állványzatról leesett tárgyakat. Ugyanilyen fontos egy-egy terület lezárása és a padlójelölések alkalmazása. Kerítésekkel, kordonrácsokkal és tiltó táblákkal megakadályozhatja, hogy a járókelők betévedjenek az építkezésre, ezenkívül érdemes megjelölni a veszélyes területeket vagy a munkatársak számára fenntartott közlekedési útvonalakat – ideális esetben úgy, hogy azok még stresszhelyzetben is „láthatók“ maradjanak.

Tippek a biztonságos építési terület kialakításához wt$

Az építési terület megfelelő megvilágítása

Sötétben nem csak dolgozni nehéz. Ilyenkor annak is nagyobb a valószínűsége, hogy a targonca vezetése közben az ember rossz gombot nyom meg, illetve nem vesz észre egy akadályt vagy egy másik kollégát. Ezért ügyeljen arra, hogy az építési terület minden szeglete jól legyen megvilágítva. A modern LED-es építkezési reflektorok okostelefonnal is működtethetők, és még fagypont alatti hőmérsékleten, illetve csapadékos időben is ellátják feladatukat. Ha a felhasználás helyén nincs áram, akkor jó megoldás lehet egy akkumulátoros reflektor.

Tippek a biztonságos építési terület kialakításához wt$

Védőruházat biztosítása a munkatársak számára

A megfelelő ruházat létfontosságú szerepet játszik az építkezéseken. Ennek részét az alábbiak képezik: kesztyű, stabil állást biztosító munkacipő, a leeső szerszámok, alkatrészek stb. ellen védelmet nyújtó lábujjvédő, valamint építőipari védősisak. Kérjük, ügyeljen arra, hogy az építkezésen mindenki viseljen sisakot. A felsőruházat vagy a kabát jó védelmet nyújt a hideg és a nedvesség ellen. Rossz látási viszonyok esetén pedig fényvisszaverő elemekkel biztosítható a jobb láthatóság. A hangos gépekkel való munkavégzéshez szükséges hallásvédelem vagy a hegesztés során szükséges szemvédelem szintén legyen a felszerelés része.

Tippek a biztonságos építési terület kialakításához wt$

A veszélyes anyagok helyes kezelése

Ha a veszélyes anyagok kiömlenek, tömítőszőnyegre, tömítőpárnára és gyűjtőponyvára lesz szükség. Az abszorbeáló granulátumot egyszerűen szórja rá a kiömlés helyére, rövid ideig hagyja ott, hogy felszívódjon, majd söpörje össze és ártalmatlanítsa az anyagot. Ezzel vége is a vészhelyzetnek.

Az itatókendős szívótömlők és felitatópárnák a gépek vagy tartályok köré helyezve szolgálják a megelőzést.

Tippek a biztonságos építési terület kialakításához wt$

Tisztaságra való törekvés

A rendben tartott építkezéseken kisebb a botlásveszély, és kevesebb a szanaszét heverő éles tárgy. Ne feledkezzen meg az építőipari porszívókról sem, amelyekkel az egészségre káros port, forgácsot, szilánkot stb. lehet felszívni. A nedves porszívók még a folyadékokat is eltávolítják, amivel tovább növelhető az építkezés biztonsága.

Tippek a biztonságos építési terület kialakításához 61?

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

További kérdés esetén díjmentesen állunk rendelkezésére.