Hogyan változtatják meg a robotok a fizikai munkát?

2022/04/11
Fej fölötti munka, nehéz tárgyak emelése, egész nap ugyanazon mozdulatok végrehajtása: a logisztika vagy a termelés területén számos olyan tevékenység van, amelyek megterhelik a szervezetet, és hosszú távon károsítják az egészséget. Milyen jó lenne, ha ezeket a feladatokat valaki más végezné el helyettünk.

Sok vállalatnál ez már nemcsak vágy, hanem valóság: a gépek minden olyan munkát elvégeznek, amelyek veszélyeztetnék az emberek egészségét.
Tudjon meg többet arról, hogy a robotok hogyan változtatják meg a fizikai munkát a jelenben és a jövőben.

Az ember és a gép közötti együttműködés formái

A koegzisztenciától a kollaborációig
Hogyan változtatják meg a robotok a fizikai munkát? wt$

1. Koegzisztencia

Az emberek és a robotok szomszédos munkaterületeken dolgoznak egymástól függetlenül, és biztonsági kerítés sem választja el őket egymástól.

Hogyan változtatják meg a robotok a fizikai munkát? wt$

2. Kooperáció

Az emberek és a robotok ugyanazon a munkaterületen végzik egy folyamat különböző feladatait, de nem érintkeznek közvetlenül egymással. Miután például egy munkás feldolgoz egy komponenst, leteszi, a robot pedig felveszi és továbbszállítja.

Hogyan változtatják meg a robotok a fizikai munkát? wt$

3. Kollaboráció

Az emberek és a robotok nemcsak egy munkaterületen tartózkodnak, hanem „együtt” is dolgoznak. Például egy összeszerelő állomáson különböző feladatokat hajtanak végre egy alkatrészen. A balesetek kamerák és érzékelők segítségével előzhetők meg.

Cobotok – együtt könnyebben megy a munka

Hogyan változtatják meg a robotok a fizikai munkát? wt$

Az olyan robotokat, amelyeknél az emberek és gépek együtt dolgoznak, „cobotoknak” nevezik, ami az angol „collaboration” és „robot” szavak összevonásából keletkezett.
Emellett természetesen gyakran előfordul, hogy a fix telepítésű robotok önállóan dolgoznak egy elkerített munkaterületen, és kerítés választja el őket a dolgozóktól. Ilyenkor azonban csak tágabb értelemben beszélhetünk „együttműködésről”.

A trend a kooperáció és a kollaboráció irányába mutat. Mert míg a fix telepítésű ipari robotokban korlátozott potenciál rejlik, a modern gépek számtalan új lehetőséget kínálnak.

A jövőben a mobil robotok valószínűleg mindenütt jelen lesznek, és önállóan fognak szállítani tárgyakat A pontból B pontba. A gépek átveszik a karbantartási munkákat, és koordinálják a gyártási folyamatokat. A jövő intelligens gyárában (smart factory) a termékek és a berendezések úgy kommunikálnak egymással, hogy az embernek alig kell majd beavatkoznia.

Hogyan tehermentesíthetik a robotok az emberi munkaerőt?

Előnyök a vállalatok és a munkavállalók számára

Ahol a nehéz fizikai tevékenységek, az ismétlődő feladatok vagy az egészségtelen mozdulatok hozzátartoznak a mindennapi munkához, ott a robotok használata számos előnnyel jár:
Hogyan változtatják meg a robotok a fizikai munkát? con

Ritkábbak a sérülések és a megbetegedések. Csökken a hiányzások száma, a munkavállalók pedig idős korukig produktívak maradnak.

Hogyan változtatják meg a robotok a fizikai munkát? con

A veszélyes munkák elvégzése révén ritkábbak a balesetek.

Hogyan változtatják meg a robotok a fizikai munkát? con

Felgyorsítják a folyamatokat, és csökkentik a hibaarányt, hiszen a gépek akkor sem figyelmetlenek, ha egész nap ugyanazt a műveletet végzik.

Hogyan változtatják meg a robotok a fizikai munkát? con

Elvégzik a monoton feladatokat, amelyek a munkavállalóknak nem okoznának örömet.

Tipp: Néha nincs robot, aki Ön helyett elvégezné a munkát. Ilyenkor az a legjobb, ha elolvassa a helyes emelésre, cipelésre és húzásra vonatkozó tippjeinket. Így gépek nélkül sem fogja túlterhelni a szervezetét.

Az ember és a gép közötti munkamegosztás a jövőben

A szakértők szerint a robotok és az automatizálás jelentősége az elkövetkező években tovább fog nőni. A hálózatba kapcsolt gépek egyre inkább képesek lesznek arra, hogy önállóan végezzék el a munkát, és a mesterséges intelligenciának köszönhetően reagáljanak a váratlan helyzetekre. Emellett a mainál szorosabb együttműködést folytatnak majd az emberekkel – védőkerítések nélkül.

A fizikailag megterhelő ipari munkák így várhatóan alapvető változáson mennek majd keresztül. Miközben a robotok terheket szállítanak, és alkatrészeket szerelnek össze, az emberek inkább a szellemileg megterhelő és változatos tevékenységekre koncentrálhatnak. Ezzel egyidejűleg csökken a hátpanaszok stb. száma, a munkahelyek pedig egészségesebbek és vonzóbbak lesznek.

Ezen előnyök kihasználásának az az egyik előfeltétele, hogy a munkavállalók figyelemmel kísérjék a fejlődést. Mert az ugyan még vitatott, hogy az egyre jobb robotok milyen hatással lesznek a munkaerőpiacra, azonban egy dolog nagyon valószínű: a jövőben egyre kevesebb olyan munkahely lesz az iparban, amelyek főként ismétlődő feladatokból állnak. Cserébe viszont például több olyan munkavállalóra lesz szükség, akik a gépeket irányítják és felügyelik. A továbbképzésre tehát éppúgy szükség lesz, mint a munkahelyek korszerű kialakítására.

Hogyan változtatják meg a robotok a fizikai munkát? wt$

További üzleti témákat az információs portálon talál.

Kapcsolatfelvételi kép

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

További kérdések esetén készséggel állunk rendelkezésére.