Hatékony munkahelyi intézkedések a forróság ellen

2019/07/26

Ha a munkatársak már reggel leeresztett redőnyök mögött sáncolják el magukat, a főnök meglazítja a nyakkendőt és az otthoni iroda leköltözik a pincébe, akkor ez csak egy dolgot jelenthet: megérkezett hozzánk is a nyár.

Ez különös kihívást jelent a munkaadók és a munkavállalók számára egyaránt, mivel a magas hőmérséklet és a tikkasztó levegő jelentős megterhelést jelent a munkavégzés során az irodában, a raktárban és a gyártóüzemben is.

Egyszerű intézkedésekkel azonban a nyári munkahely kellemessé tehető. Ebből az útmutatóból megtudhatja, hogyan történik ez a gyakorlatban.

Így hat a forróság a munkahelyen

Milyen mértékben befolyásolja a magas hőmérséklet az alkalmazottakat? Erre kereste a választ a Német Szövetségi Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Intézet (BAuA, Bundesanstalt für Arbeitsschutz und Arbeitsmedizin) egyik tanulmányában.

Mialatt a teszt résztvevői túlmelegedett helyiségben végezték a munkájukat, a kutatók figyelték a teljesítményüket és a testfunkcióikat. Az eredmény:

 • Habár a résztvevők pulzusszáma megnövekedett, valamint nőtt a bőrük hőmérséklete és nedvessége, eleinte nem romlott a munkavégzésük minősége.
 • Viszont sokkal több erőfeszítésükbe került a teljesítményszint fenntartása. A motiváció azonban idővel alábbhagyott.
 • A kimerültség és az álmosság mértéke egyre növekedett, közben folyamatosan csökkent a koncentrációképesség.

Tanulság: Az ember hőhatásnak kitett helyzetben is képes teljesíteni. Ez azonban csak korlátozott ideig működik. Ha a munkaadó és az alkalmazottak megfelelő intézkedéseket tesznek, akkor ez az időtartam kinyújtható, és a motiváció jelentősen növelhető.

Mit tegyünk a forróság ellen? Teendők a kellemes munkahely kialakítására

Annak érdekében, hogy kánikula esetén se jelentsen kínszenvedést a munkavégzés, mind a munkaadónak, mind a munkatársaknak lépéseket kell tenniük. A munkaadó alakítja ki a műszaki és a helyiségekre vonatkozó keretfeltételeket, esetleg lazít az érvényes szabályokon és olyan segédeszközöket bocsát rendelkezésre, amelyek védenek a forróságtól.

Az alkalmazottak proaktívan saját maguk is tehetnek a nyári hőmérsékletek ellen. A BAuA tanulmánya azt is megmutatta ugyanis, hogy az olyan apró intézkedéseknek is jelentős hatása van, mint például az elegendő mennyiségű folyadékbevitel.

Munkaadó kötelességei

A munkavégzési helyiség hőmérsékletére vonatkozóan a 3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet előírja a munkaadó számára, hogy 24 fokos hőmérséklettől tegyen megfelelő intézkedéseket a forróság ellen. 30 fok felett már aktívan cselekedni kell.

A szabályozás nem írja elő részletesen, hogy a vállalat ehhez milyen eszközöket használjon. Fontos azonban, hogy azok alkalmasak legyenek a forróság kezelésére.

Ezen kívül vannak olyan területek, mint például a raktár, a logisztika vagy a gyártás, amelyek a környezeti feltételek miatt különösen ki vannak téve a hőségnek. Ezeken a területeken a munkaadónak figyelnie kell a helyzetet, és a munkatársak védelme érdekében rendszeres veszélyértékelést kell végeznie.

Minden üzemvezető maga döntheti el, hogy szükség esetén milyen lépéseket tesz. A törvényhozó szempontjából megfelelő intézkedések:

 • Nap elleni védelem és szellőztető rendszer: Különösen hatékony megoldást jelent a reggeli szellőztetés, majd az árnyékolás és a nap meleg óráiban az ablakok bezárása.
 • A munkaidő eltolása a korai reggeli órákra: Ez az intézkedés kifejezetten szabadban vagy hőt kibocsátó gépeknél végzett munka esetén hasznos.
 • Kötelező ruházat viselésére vonatkozó elírások lazítása, amennyiben ez összeegyeztethető a munkahelyi biztonsággal: Munkavédelmi cipő helyett szandál? Inkább ne! Nagy könnyebbség viszont, ha a munkatársak levehetik a nyakkendőt, vagy kigombolhatják a felső inggombot, amikor épp nem ügyféllel foglalkoznak.
 • Italok biztosítása: Ha nem alapvető, hogy rendelkezésre áll hideg víz a munkahelyen, akkor ezt hőségben mindenképpen érdemes bevezetni. Emellett a rendszeres ivásra való figyelemfelhívással is hozzájárulhatnak a munkaadók a nagyobb folyadékbevitelhez.
 • Hűtőberendezések rendelkezésre bocsátása: A ventilátorok kellemes hűtést biztosítanak a 26 és 35 fok közötti hőmérséklet-tartományban. Ha a hő tovább emelkedik, akkor a vállalatoknak bonyolultabb rendszereket, például klímaberendezéseket, vízfüggönyt vagy légzuhanyt kell készenlétben tartaniuk.

Melyik ventilátor jelenti a megoldást az Ön vállalata számára? A választ megtalálja a vásárlási tanácsadó kiadványunkban!

Alkalmazottak által megtehető intézkedések

Tartós kánikula esetén a munkatársak aktívan segíthetnek saját maguknak. Optimális esetben minden egyes ember tudatosan ügyel a saját állapotára és időben reagál a figyelmeztető jelekre, ilyen lehet például a csökkenő koncentráció, a fejfájás vagy a fáradtság.

A jó közérzet nyári hőmérsékletek melletti fenntartására az alábbi módszerek bizonyultak hatékonynak:

 • Hőség miatti szünet a különösen meleg helyiségekben lehet hasznos, de ezt előzetesen egyeztetni kell a munkaadóval.
 • Langyos és hideg víz juttatása a kézre, csuklóra, alkarra; ez segíti a test hőháztartását.
 • Hűsítő ételek és italok fogyasztása nagy különbséget jelent: a hideg mentatea, joghurt, langyos leves, párolt zöldségek és egyéb könnyű ételek nem terhelik annyira a szervezetet, mint a nehéz tészták vagy húsételek. Forróságban a fűszeres ételek sem ideálisak. Minden esetben fontos a rendszeres folyadékbevitel. Egyébként sok vizet tartalmaznak a gyümölcsök is. Miért ne férne bele egy kis dinnye vagy narancs nassolása?
 • Homeoffice: a munkahely áthelyezése a lakás leghűvösebb pontjára, vagy ha lehetséges, akkor munkavégzés a nap hűvösebb időszakában. A szieszta, mint a déli országok különlegessége, kiválóan megvalósítható otthon.
 • Kerülje a hőforrásokat és kapcsolja le a nem feltétlenül szükséges lámpákat és eszközöket.

Munkahelyi intézkedések a forróság ellen wt$

Kútba esik a nyár? Maradjon produktív fülledt időben is

A nyári hónapokban nem csak a hő jelenti az egyetlen megterhelést a munkahelyen. Az alacsony légnyomású ciklonok rendszeresen tartós esőt is jelentenek. Az esős nyár speciális kihívások elé állítja a munkahelyi klímát.

A tippjeinkkel akkor is produktív maradhat, ha a nyár kútba esik:

 • A fülledt beltéri levegő különösen nehéz nekünk európaiaknak. A túlzott izzadást segít elkerülni a hűsítő légáram, amely ventilátorokkal vagy kereszthuzattal érhető el.
 • A megfelelő szellőztetés továbbá segít megakadályozni az egészségre ártalmas gombák képződését a falakon és az ablakoknál. Ezért a munkahelyen és a homeoffice-ban a következő érvényes: naponta három-öt alkalommal végezzen intenzív szellőztetést. Nagyobb kihívást jelentő esetekben segít az elektromos párátlanító.
 • A laza, szellős ruházat, kevés smink vagy testápoló krém használata és a sok folyadék biztosítja a kellemes testérzetet magas légnedvesség mellett is.

Munkahelyi intézkedések a forróság ellen mg$

Lépjen kapcsolatba velünk

További kérdés esetén díjmentesen állunk rendelkezésére