Okos iroda kialakítása

Kellemes munkahelyi környezet

2021/08/18

Míg Ön időnként pálmafák alatt lévő mobil munkahelyéről egérkattintással ad utasításokat, egy mesterségesen intelligens robot végzi a munkáját Baden-Württemberg központjában. A jövő okos irodája ilyen egyszerű lehet! Viszont üröm az örömben minden Csendes-óceán rajongónak: holnap az irodai munkahelyek nem lesznek ilyen paradicsomiak.

A vezető munkaügyi kutatók azonban egyetértenek abban, hogy a modern munka világának rugalmasabbá kell válnia. A hosszú folyosók, ahol egyik iroda követi a másikat, hamarosan a múlté lesznek. A legtöbbek számára ehelyett az okos irodatervezés a hagyományos irodai elrendezések felbontásával kezdődik.

A termelékenység és a boldogság örökmozgó gépezete

Hagyjuk el az álomszerű csendes-óceáni idillt, és vessünk egy pillantást Münchenre. A Microsoft itt nagyszerű munkát végzett az okos irodatervezés témájában, amely a munkavállalók munkahelyi igényeire összpontosít. Sok csapat véleménye szerint a munkakörnyezetnek többféle lehetőséget kell kínálnia: a kollégákkal való kávézásra, megbeszélésekre, videokonferenciákra, de a csendes és koncentrált íróasztal melletti munkára is.

A Microsoft németországi központja például a jövő munkavilágának számos követelményét lefedi: rugalmasság, együttműködés, magánélet, kommunikáció, egyéniség – és mindenekelőtt boldogság. Közhely, hogy a boldog munkavállalók különösen produktívak. De hogyan jön létre a boldogság a munkahelyen?

Egy átfogó tanulmányban a Microsoft megdöbbentő következtetésre jutott. Maga a termelékenység az első számú boldogságfaktor. Különösen az ezredfordulós generáció tartja fontosabbnak a magas jövedelemnél és a hagyományos karriermodelleknél az értelmes feladatokkal és kézzelfogható eredményekkel párosuló, önmeghatározó munkát. A modern irodai környezetek pozitív felfelé ívelő spirált hoznak létre, egy örökmozgó gépezetet, amelyben a boldogság és a termelékenység kölcsönösen új és új magasságokba emelkedik.

De mi a fontos a munkavállalók igényeihez igazodó okos irodatervezésben?

Okos iroda kialakítása 306

1. Egy munkahely sok feladatra

A tökéletes munkahelyre nincs szabadalmaztatott recept. Pontosan ezen a feltételezésen alapulnak a multifunkcionális megoldások, amelyek alkalmasak a különböző munkahelyi helyzetekhez és munkastílusokhoz. Legyen szó vezetőről, szakemberről vagy projektcsapat tagjairól: minden munkavállaló jól érzi magát egy multifunkcionális munkahelyen.

Az egyéni irodák lassan átadják a helyüket a nyitott irodai tájaknak, a munkahelynek a munkavállalóhoz való fix hozzárendelése a múlté. Akik reggel bejönnek az irodába ismerik a napi feladataikat, és eszerint keresik a megfelelő helyet – akár egyedül, akár kollégákkal együtt, ha az előttük álló feladat csapatmunkát igényel.

2. Távol a kábelkáosztól

Triviális problémának tűnhet. Azonban nincs is annál bosszantóbb, mint reggel egy szabad munkahely kiválasztása után majd fél órán keresztül elveszni a kábelek kusza összevisszaságában. Minden mobilitásra irányuló törekvés ellenére a munkavállalók által a nap során használt eszközök közül sok vezetékes: Az okostelefonokat a hálózati csatlakozóról lehet tölteni, az asztali lámpának szüksége van a foglalatra, és a laptop sem boldogul áram nélkül.

Semmi sem működik kábelek nélkül, és persze csak azok járnak jól, akik gyorsan tudnak alkalmazkodni a kábelkáoszhoz. A vállalatoknak ezért multifunkcionális munkahelyeik esetében – lásd fentebb! – minden eshetőségre gondolniuk kell: Milyen kábelekre van szükségük a munkavállalóknak, függetlenül a funkciójuktól és feladatuktól? A legjobb, ha minden munkaállomás felszerelése teljes. Ezután például színkódolással egyértelműen azonosítható, hogy melyik kábelt milyen célra szánták. Nincs más teendő, mint gyorsan elrejteni az összes kábelt hidak vagy tálcák alá, így a munkahely rendezett lesz és azonnal használatra kész.

3. Társalgóhelyiség az időközbeni kikapcsolódáshoz

Minden munkavállalónak szüksége van egy kis szünetre. A dohányzóhelyiségek sok vállalatnál már régen eltűntek. Amint a munkavállalók rövid szünetre elhagyják az épületet, a szünet hamar hosszabbá válik a tervezettnél. A szabadban tett egyéni séták pedig egészségesek, de nem mindig segítik a csapatszellemet.

Ehelyett alakítson ki hangulatos társalgóhelyiségeket, amelyek laza időtöltésre invitálják a dolgozókat. Számos tanulmány bizonyította a közös kávészünetek fontosságát. A különböző osztályokon és projekteken dolgozó munkatársak beszélgethetnek egymással. A terep megmarad a vállalatnak, a dolgozók összetartozás- és csapatszelleme pedig növekszik. Kényelmes pihenőbútorok, egy jó kávéfőző és néhány dohányzóasztal – ennyi kell a köztes percek élvezetes eltöltéséhez.

4. Természet az irodában

Próbálja ki a nyugalmat: A hangulatos légkör munka világába történő integrálásának trendje már bevált. A modern belsőépítészet felé orientálódó irodai környezet nyugodt és családias hangulatot sugároz. Ideális esetben ez különböző anyagok, például kő, fa és természetes szálak finoman kiegyensúlyozott keverékét foglalja magában.

De melyik cég van abban a helyzetben, hogy spontán felújításba fogjon? Egy egyszerű trükkel pillanatok alatt feldobhatja a hangulatot: növényekkel. A trendteremtők egész falakat terveznek zölddel, és behozzák a természetet az irodába. Nem kerül egy vagyonba, különösebb erőfeszítés nélkül megvalósítható, és kellemes mellékhatása van: jobb levegő az irodában.

5. A csapatszellem felélesztése csoportos munkaállomásokkal

Az együttműködés divatos szó, amikor új munkakörnyezetek kialakításáról van szó – biztosan emlékszik a Microsoft németországi központjára, amelyről az elején olvashatott. Míg az együttműködéshez számos technikai eszközre, például hardverre és szoftverre van szükség, az okos irodatervezésnek nagyon speciális követelményei is vannak.

A csapatmunkának hívogatónak kell lennie, és az izgalmas feladat mellett a legjobb meghívó a csapatmunkára a tökéletes munkahely. A többfunkciós munkaállomások jó kezdetnek számítanak. Még jobbak a kifejezetten csoportmunkára tervezett, minden elképzelhető segédeszközzel, például rugalmas asztalokkal, flipchartokkal, előadói falakkal és tervezőtáblákkal felszerelt csoportos munkaállomások. Csapata azonnal belevághat, és termelékenységük csúcsot dönthet – emlékszik még az első számú boldogságfaktorra?

Okos iroda kialakítása mg$

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

További kérdések esetén készséggel állunk rendelkezésére.