Pantha rei, minden folyik – főleg az áruáramlás

2020/05/13

A zökkenőmentes termeléshez döntő jelentőségű a jól integrált belső anyagellátási rendszer.

Ha a szállítási folyamatokkal kapcsolatban Ön Hérakleitosz „minden folyik“, avagy „minden mozgásban van“ megállapításához tartja magát, jó úton jár. Ugyanis csak akkor kapja pontosan azt, amit szeretne, és akkor, amikor szeretné, ha az üzemen belüli szállítási folyamatok zökkenőmentesen zajlanak.

Ha pedig minden úgy folyik, ahogy annak kell, érdemes lehet elgondolkoznia néhány új terméken: intelligens szállítóeszközökön például, amelyek új, még hatékonyabb mércét állítanak fel az A-ból B-be történő mozgatás területén, hogy minden még jobban működhessen.

A szállítási útvonalak éppen olyan sokfélék, mint a rajtuk szállított anyagok és áruk. Vannak széles és keskeny, rövid és hosszú, forgalmas és kevésbé forgalmas útvonalak… A dolog jellegéből adódik, hogy az ördög a részletekben rejlik, ha a cél az, hogy jól felépített és integrált anyagszállítást alakítson ki. Ezzel szemben a helyzet általában a következő: nagy forgalom, nem konszolidált szállítási folyamatok, fáradságos átpakolási folyamatok vagy egyszerűen nem megfelelő járműpark. Egy méretes terepjáróval sem fér el feltétlenül az olasz falvak szűk utcáiban, és hasonlóan egy apró Isettának sincs semmi keresnivalója a négysávos autópályán.

A vállalatok egyik központi feladata, hogy optimálisan szinkronizálják a belső anyagellátás területének minden folyamatát. Ennek egyik legfontosabb tényezője az alkalmazott szállítóeszköz és ennek „menetrendje“.

Előre leszögezzük: sajnos nincs olyan megoldás, amely minden raktári és más munkakörnyezetek által támasztott követelményt teljesíteni tudna, és amely minden szállítási útvonal és minden szállítandó áru esetében alkalmas lenne.

Mely szállítóeszközök megfelelők az optimális áruáramlás biztosításához?

Anyagmozgató eszközök. Ezek egy vontatóból, egy szállítóeszközből és legalább egy vontatmányból állnak, és kiválóan alkalmasak kis mennyiségek gyakori rendelkezésre bocsátására az igényt jelző helyeken a jobb anyagáramlás és a rövidebb átfutási idők érdekében.

Az olyan szállítóeszközök, mint az anyagmozgató eszközök alapvető elemek a Just-In-Time és a Just-In-Sequence gyártásszervezési módszerben. A vontatók a vontatmányokat – amelyek az üzemen belüli követelményeknek megfelelően egyedileg vannak megpakolva – az üzemen, a kórházon, a bútorraktáron vagy az italraktáron keresztül mozgatják. Így a legkülönbözőbb anyagok szállíthatók hatékonyan, gyorsan és biztonságosan, és még villás targoncára sincsen szükség.

És ez még nem minden: az üres mozgások is csökkenthetők egy ilyen ütemezett ellátórendszerben, ugyanis különböző árukat együtt lehet szállítani.

Üzemen belüli logisztika wt$

Az anyagmozgató eszközök legfontosabb előnyei röviden.

 • Nagyobb szállítási kapacitás az emelővillás targoncákkal összehasonlítva
 • Szállítási utak kötegelése
 • Targoncamentes ellátás: szállítási balesetek csökkentése
 • Lean termelés
 • Üzemen belüli közlekedési forgalom csökkentése
 • Személyzeti kiadások csökkentése
 • A folyamatok átláthatóságának és hatékonyságának növekedése
 • Csekély karbantartási költségek
 • Az anyagutánpótlás újrabeszerzési idejének lerövidülése
 • A gyártósorokon a készletek csökkentése
 • Nagyobb ellátásbiztonság a gyártó- és szerelősorokon

Melyik az Ön számára megfelelő anyagmozgató rendszer?

Mielőtt anyagmozgató eszközökkel egészítené ki az üzemen belüli folyamatokat, vegyük elő még egyszer a terepjáró és az Isetta történetét: nem minden mozog minden útvonalon ugyanolyan jól. Ezért első lépésként mérje fel a meglévő és tervezett feladatokat. Az igényeihez illeszkedő szállítórendszer ezt követő megtervezéséhez és kiválasztásához fontos átgondolni az alábbi pontokat:

 • Milyen hordozók állnak rendelkezésre, és melyeket kell szállítani?
 • Hogyan kell szállítani a hordozókat?
 • Milyen méretűek és tömegűek a hordozók?
 • Mekkora a teljes tömeg megtöltött állapotban?
 • Az útvonalak elég szélesek a problémamentes fel- és lerakodáshoz?
 • Emelkedők vagy rámpák is vannak? Ha igen, mekkora az emelkedési szög?
 • Szükséges a munkafolyamatokat hozzáigazítani?
 • Egyirányú forgalmat tervez, vagy visszaút is szóba jöhet?
 • Milyenek a talajviszonyok?
 • Az anyagmozgató eszközt mindig üzemen belüli forgalomban szeretné használni, vagy kültéren is működtetné?
 • Milyen ütemben van szükség az anyagokra?
 • A hordozók szállítására vonatkoznak speciális követelmények, például szennyeződés bejutása, vezetőképesség, rakománybiztosítás?
Üzemen belüli logisztika wt$

A fentiek alapján azonosíthatja az optimális szállítási útvonalakat, elvégezheti a járművek logikus hozzárendelését az útvonalakhoz, megtervezheti az erőforrás- és kapacitáskímélő útvonalakat, majd végül természetesen kiválaszthatja a megfelelő anyagmozgató rendszert. Fontos azonban, hogy az alábbiakat is figyelembe vegye – az egészen nagy anyagmozgató eszközöknek is megvannak a maguk határai.

Technikai korlátok

Az anyagmozgató eszközök alkalmazása akkor észszerű, illetve akkor lehetséges, ha a szállítandó áruk túl nagyok vagy nehezek a szokványos rendszerek számára. Külső tényezők, például az egyenetlen talajok vagy a rakodóállomáshoz vezető szűkös útvonalak is ellehetetleníthetik ennek a megoldásnak a használatát.

Költségszempontú korlátok

A költségek szempontjából sem mindig előnyös egy anyagmozgató eszköz. Rövid távolságok vagy nagy anyagigény esetében például, ahol még kötegelésre sincs szükség, nem éri meg az anyagmozgató eszközre való nagy ráfordítás. Költséghatékonyabb megoldás ebben az esetben a targoncával vagy fixen rögzített szállítóeszközökkel, például görgős pályákkal történő szállítás.

Az Amazon-tól közvetlenül a Rajna bal partján álló bodenheimi italraktárba.

Üzemen belüli logisztika wt$

A nagy raktárakban, például a világ legnagyobb csomagküldő kereskedőjénél nagy, sokféle teher mozgatására képes vontatókat is használnak az egyes elemeket A-ból B-be történő szállításához. Nem mindig praktikusak azonban a nagy anyagmozgató eszközök: a Rajna bal partján álló bodenheimi italraktárban vagy a braunschweigi bútoráruházban csak kevés hely állna rendelkezésre, vagy az árukat sokkal ritkábban lehetne csak mozgatni.

Ebben az esetben egyértelműen előnyösebbek a kisebb vontatók vontatmánnyal. Az ilyen minivontatókon nincs ülő- vagy állóhely a kezelő számára, hanem kézzel kell tolni és húzni, valamint irányítani őket. Aggodalomra azonban semmi ok, izomerőre nincs szükség, a munka lényegét és nehezét a beépített meghajtás intézi. A munkatársak kényelmesen a minivontató mellett haladhatnak, és könnyedén irányíthatják azt az útvonalon. Így az áruk még szűk helyeken is egyszerűen és biztonságosan mozgathatók rövid, egyenletes szakaszokon.

A minivontatós megoldások – kompakt szerkezetüknek köszönhetően – kiválóak árufeltöltéshez a gyártás területén vagy a szupermarketekben, emellett reptéri és kórházi szállításokra is alkalmasak. A kocsi és a vontatmány egyszerűen cserélhető, így a vontató gyorsan és rugalmasan igazítható a különböző feladatokhoz. Csekély tömege révén a vontató félemeleteken is használható. A vontató bizonyos esetekben a szabadban is használható, ha például utánfutót kell manőverezni vele.

Nem kell nagynak lenni ahhoz, hogy nagyok és erősek legyünk.

Ha a méret és a rugalmasság döntő jelentőségű, akkor lenne az Ön számára egy példánk: egy prémium elektromos vontató, amelyet – eláruljuk – mi magunk is jó ideje használunk a raktárban, és amellyel rendkívül elégedettek vagyunk. Nagyszerűen működik. Próbálja ki Ön is a KAISER+KRAFT TAKKTOR T2000 modelljét. Ez a vonórudas elektromos vontató kapcsolóval és töltőkészülékkel van felszerelve, és 2000 kilogrammos teherbírással rendelkezik. A legjobb: nincs szükség engedélyre ahhoz, hogy kezelhesse.

Ismerje meg megoldásunkat részletesebben, amely az elektromos vontatás erejét és sebességét többi kocsink összes tulajdonságával ötvözi – a könnyebb anyagkezelésért szűkös helyeken.

Az elektromos vontató kocsival történő kombinációjával és így specifikus feladatokhoz való igazításával egyedi megoldásokat is kínálni tudunk. Érdeklődjön nálunk – állunk rendelkezésére.