Hogyan lehet megfelelően végrehajtani a hulladékkezelésre vonatkozó jogszabályokat a vállalatnál?

2021/08/08


Egy műanyag játék lemerült elemekkel, törött számítógépes egér vagy régi fapolcok, amelyeket a legutóbbi költözéskor hagytak hátra. Egyik-másik háztartási hulladék gyorsan az egyéb hulladékgyűjtőbe kerül, holott valójában külön kellene kidobni – ez általában észrevétlen marad.

Az üzemi környezetben azonban a hatóságok alaposabban szemügyre veszik a hulladékok megfelelő elhelyezését. A hulladékkezelést bizonyos előírásoknak megfelelően kell megszervezni, és érthető módon dokumentálni is kell. Ebből a cikkből megtudhatja, miért olyan fontos a hulladékgazdálkodás. Továbbá hasznos tippeket is talál üzemében és vállalatánál a hulladékhierarchia gyakorlati megvalósításához.

Miért léteznek hulladékkezeléssel kapcsolatos törvények?

Az, hogy kidobás után tulajdonképpen mi történik a hulladékunkkal egyre kényesebb kérdéssé válik. A megfelelő ártalmatlanítás túlmutat azon a kérdéskörön, hogy kerüljük a műanyagot és a csomagolást.

Számos hulladéktípus, például az elemek vagy az energiatakarékos izzók olyan káros anyagokat tartalmaznak, amelyeket nem szabadna a környezetbe juttatni. Más termékalkatrészek, például az elektromos készülékek bizonyos fémjei szintén újrafelhasználhatók. Ha tehát a készülékeket megfelelően újrahasznosítják, kevesebb új erőforrást kell felhasználni.

A hulladékkezelés alapvető kereteit európai uniós szinten határozzák meg. Ez biztosítja, hogy minden tagállam közös hulladékpolitikát folytasson – azaz közös célokat tűzzön ki a hulladékokkezelés területén. A legfontosabb ilyen európai uniós irányelv a hulladékokról szóló keretirányelv (2008/98/EK).

Vigyázat: Az újrafelhasználni kívánt anyagot megfelelő gyűjtőedényekben kell összegyűjteni, ellenőrizni és szükség esetén tisztítani.

Szakszerű hulladékgazdálkodás a vállalatnál 5 lépésben – a módszer működése

1. Elkerülés
 • A hulladék mennyiségének csökkentése
  A legjobb megoldás vállalkozása és a környezet számára: ahol nincs hulladék, ott nincs mit ártalmatlanítani.
 • Káros anyagok csökkentése
  Bizonyos esetekben a hulladékot nem lehet teljesen elkerülni. Lehetőség van azonban áttérni olyan termékekre, amelyek hulladékai kevésbé károsak. A műanyag csomagolások esetében például egyre több olyan alternatívát fejlesztenek ki, amelyek olyan maradékanyagokból készülnek, mint a kukoricaszalma, a fűrészpor vagy akár az ételmaradékok.
 • Tapasztalatcsere
  Az Ön munkatársainak, akik napi szinten dolgoznak a termékekkel és a csomagolásokkal, gyakran nagyon jó ötletei vannak a hulladékok elkerülésére.
 • A cél kommunikálása
  Fontos, hogy minden munkavállalót tájékoztassanak a hulladékcsökkentési célról. Ennél is jobb, ha egy ki tud tűzni egy konkrét célt, amelyet egy bizonyos időpontig szeretne a munkatársakkal közösen elérni. Ez növeli a motivációt.
2. Újrafelhasználás
 • Javítás: Különösen az elektromos készülékek azok, amelyek gyakran megjavíthatók ahelyett, hogy kidobnánk őket és újat vásárolnánk.
 • Újrafelhasználás: Ha lehetséges, mentse meg és használja újra a csomagolóanyagokat vagy más anyagokat.

Ez a szakasz a berendezések és termékek élettartamának meghosszabbításáról szól, a működés során keletkező hulladék mennyiségének csökkentése érdekében. Sok más termékalkatrész többször is felhasználható ugyanarra a célra.

3. Újrahasznosítás

Ha a fenti stratégiák egyike sem alkalmazható, a hulladékot a felelős hulladéklerakóban kell ártalmatlanítani. Ezen a ponton tartsa be a veszélyes hulladékok és a speciális hulladékok ártalmatlanítására és szállítására vonatkozó különleges előírásokat.

A környezet és az erőforrások védelme különösen fontos számunkra a KAISER+KRAFT-nál. Szívesen támogatjuk Önt a vállalati hulladékgazdálkodási intézkedések bevezetésében. Tekintse meg hulladékgazdálkodási termékvilágunkat.

4. Újrafeldolgozás

Ebben a szakaszban olyan anyagok elégetése történik, amelyeken keresztül villamos energia vagy hő termelhető. Felhívjuk figyelmét, hogy csak olyan nyersanyagok alkalmasak energetikai hasznosításra, amelyek elégetésekor nem keletkeznek szennyező anyagok. Ezt a hulladékot is általában a vállalatnál gyűjtik, majd átadják az illetékes hulladékkezelő létesítménynek.

5. Eltávolítás

Ha a fenti stratégiák egyike sem alkalmazható, a hulladékot a felelős hulladéklerakóban kell ártalmatlanítani. Ezen a ponton tartsa be a veszélyes hulladékok és a speciális hulladékok ártalmatlanítására és szállítására vonatkozó különleges előírásokat.

A környezet és az erőforrások védelme különösen fontos számunkra a KAISER+KRAFT-nál. Szívesen támogatjuk Önt a vállalati hulladékgazdálkodási intézkedések bevezetésében. Tekintse meg hulladékgazdálkodási termékvilágunkat.

Hulladékkezelés az üzemben mg$

Lépjen kapcsolatba velünk

További kérdés esetén díjmentesen állunk rendelkezésére