Kreation Krehl projekt

A művészet alkotásának művészete

A hóbortos ötlettől az asztalig. Avagy: mi mindent lehet kihozni a KAISER+KRAFT egyik ollós emelőkocsijából.

Ha valaki először hallgatja meg a belsőépítész Ivonne Krehlt a projekttel kapcsolatos ötleteiről, a reakciója üdítően őszinte és egyszerű lesz: „Hűha, és ezt hogyan?“ Ezt a kérdést tettük fel mi is, amikor Ivonne Krehl bemutatta az ötletét, azaz azt, hogy a KAISER+KRAFT egyik ollós emelőkocsiját alakítaná át a találkozók, a spiritualitás, az ünnepek, a művészet és a kultúra központi helyévé.

Krehl referencia wt$
Az ollós emelőkocsis asztal terve.

Műemlék újra felfedezve.

A cél az volt, hogy az evangélikus egyház több mint 300 éves esperesi épülete, amely a város közepén áll, hosszú évtizedek után újra a piactér „nappalija“ legyen, amely mindenki számára nyitva áll, és újra a ludwigsburgi evangélikus egyházközség névjegykártyájává váljon. Mindezt a műemléképület földszintjének teljes átalakításával. A projekttendert Ivonne Krehl, a ludwigsburgi Kreation Krehl – Interior Design & Trading belsőépítésze és ügynökségvezetője nyerte el. A terve az volt, hogy az ollós emelőkocsi központi asztalként és keresztény szimbólumként a helyiség látható acélszerkezetének középpontjába kerüljön.

A belsőépítész merész koncepciója a megvalósításhoz is némi merészséget igényelt. A kreatív Ivonne Krehl szavaival: „Először nekem támadt a hóbortos ötletem az asztallal, majd a fémmel dolgozó művésznek, Andreas Furtwänglernek és csapatának is támadtak szokatlan ötletei, amelyek azonnal rá is kerültek a vázlatra – a megbízó, az evangélikus egyház pedig rendkívül nyitottan fogadta az alapötletet. Most már csak egy olyan partnerre volt szükségünk, aki kiismeri magát a gépészmérnöki területen.“ Az 5 fémből kézzel készült „asztalszobrot“ ugyanis ki kellett egészíteni egy ollós emelőasztallal, hogy színpadként is használható legyen.

Az ollós emelőkocsi „megvilágosodik“: az ötlettől a végeredményig.

Ollós emelőkocsi művészethez és előadásokhoz. Ollós emelőkocsi találkozóhelyként a párbeszédhez és a beszélgetésekhez. Ollós emelőkocsi reggelizőasztalként, ahol reggelente összejöhetnek az emberek. Ollós emelőkocsi megbeszélési helyként álló magasságban. A helyiség közepén. Rajta egy 800 kg-os acéllappal. Mozgatható, biztonságos, esztétikus, funkcionális és műszakilag hibátlan kivitelben.

Krehl referencia wt$
Ollós emelőkocsi 800 kg-os acéllappal

A KAISER+KRAFT Deutschland értékesítési csapata hamar felismerte, hogy itt bizony nem hóbortos ötletről, hanem egy lenyűgöző, igaz, kihívást jelentő projektről van szó, amelyhez szívesen csatlakoztunk negyedik félként az ipari ágazatban meglévő műszaki és tervezési szakértelmünkkel. Az ollós emelőkocsi magasságának 30 cm ülésmagasság és 90 cm állásmagasság között változtathatónak kellett lennie. Mindenekelőtt fontos volt figyelembe venni a billenési pontot az acéllap színpadként való használatakor, azaz teljesen kitolt állapotban. Ezt a feladatot egy lezárással ellátott egyedi gyártmánnyal oldottuk meg: a színpad így nem tud megbilleni és veszélyforrássá válni.

Krehl referencia wt$
A fémmel dolgozó művész, Andreas Furtwängler a „terhelési tesztnél“.
Krehl referencia wt$
Az ollós emelőkocsi LED-modult emel fel a felszereléshez.

„Az épülettulajdonosok, az építők, a belsőépítész, az iparosok és a művészek, valamint mi, azaz a tervezési szakértők szokatlanul szoros, nyitott és különleges együttműködésére volt szükség“ – mondta a részt vevő KAISER+KRAFT csapat a sikeres projektmunkáról. Gyakori és közös egyeztetésekre került sor, hogy a művészi feladatok tökéletesen harmonizáljanak a szükséges technikával.

Háttértechnológia a szomszédban

Az ollós emelőkocsi fölött a földszint fő helyiségében egy világítás- és akusztikai elem található egyedileg gyártott LED-ellipszisekkel a különböző szcenáriókhoz, és az asztal alatt egy padlómélyedésbe került az ollós emelőkocsi meghajtása. Az ollók elrejtése és a sérülésveszély kiküszöbölése érdekében egy összecsukható borítás került az asztalra. „A KAISER+KRAFT vezetésével zajló telepítés elképesztően érdekes volt, és örültem, hogy a helyszínen láthatom azt a sok lépést, amelyre szükség van ahhoz, hogy az ötletből megszülethessen a végeredmény“ – mondta Ivonne Krehl a technikai megvalósításról.

Krehl referencia wt$
Az ollós emelőkocsi technikája a padlóba süllyesztve került.
Krehl referencia wt$
Az asztal fölötti világítás- és akusztikai elem.
Krehl referencia wt$
A belsőépítész Ivonne Krehl az új ollós emelőkocsis asztalon

„Az asztal használata egyszerűen szuper, és imádom azt a hangot, amelyet emeléskor ad“ – mondta a belsőépítész, mikor a befejezéskor részben mozgásba hoztuk az asztalt. A vezérléstechnika közvetlenül a szomszédos helyiségbe került – fixen rögzített kezelőtáblával –, így láthatatlan marad, és az asztalt szinte varázslattal lehet a kívánt pozícióba vinni. „Minden látogató tudni szeretné, hogyan működik a mögöttes technológia“ – mondja a művész Andreas Furtwängler a reakciókra.

Krehl referencia wt$
A hóbortos ötlettől az asztalig.
Krehl referencia wt$
KAISER+KRAFT szilárd alapként a művészi megvilágosodáshoz.

És Önért mit tehetünk? Különleges kihívásaira különleges megoldásokkal tudunk válaszolni – legyen szó akár helyiségek bővítéséről vagy teljes átalakításáról. Mi mindig megoldásokat kínálunk a vállalkozása számára. Méghozzá minőséggel, megbízhatósággal és megfelelő tanácsadással.

Kapcsolat

Amennyiben egy nagyobb projekt tervezésével vagy kivitelezésével foglalkozik, kérjük, hívjon minket! Szakértőink szívesen segítenek Önöknek.

Kapcsolat a tanácsadáshoz, tervezéshez vagy igényfelméréshez: