Projektek és referenciák

Helgoland – állványok a tengerben

Ilyen projekt nem minden nap adódik a a KAISER+KRAFT életében. Néhány száz doboz és egymásra rakható tárolók, hozzájuk állványok egyedi kivitelben a speciális raktárfelszereléshez. De a helyszín még szokatlanabb! Egy sziget a tengerben – Helgoland.

A projekt

Helgoland szigettől 35 km-re északnyugatra fekszik a 2014-ben az RWE Innogy által újonnan üzembe vett „Nordsee Ost” (Északi-tenger kelet) szélerőműpark. A 48 szélkerék karbantartása a szárazföldi szélkerekekkel szemben nagyobb ráfordítást igényel, és nem mindig tervezhető meg előre.

Habár az egyes szélkerekek átlagban évente kettő-négy alkalommal igényelnek karbantartást, mégis, az időjárás függvényében, naponta ki kell menni a szélerőműparkba. Ahhoz, hogy legalább a további utakat megspórolják a szárazföldi kikötőkhöz (57 km Cuxhavenbe, ill. 115 km Bremerhavenbe), szükség volt egy támaszpontra a tengeren.

RWE Innogy ler
RWE Innogy ler

Ezt a problémát Helgoland közösséggel együtt lehetett megoldani. A sziget felújított déli kikötőjében létrejött egy nagy üzemi épület. A benne kialakított raktár felszerelésére vonatkozó kiírást a KAISER+KRAFT nyerte meg.

A kihívás

Egy ilyen szolgáltató és üzemelési állomás ellátása professzionálisan rendszerezett raktárfelszereléssel, normál körülmények között is nagy feladat, amely a specializálódott szaküzemek támogatása nélkül aligha megoldható. Ez még inkább igaz egy raktárra a „tenger közepén”.

Ebben az esetben még volt egy különlegesség: az állomásnak különböző cégeket egyformán ki kell tudnia kiszolgálnia. Egyfelől az RWE Innogy üzemeltetőjének munkatársait, akik elsősorban az alapzattal foglalkoznak, másfelől a Senvion SE turbinagyártó szakembereit, akik a tulajdonképpeni szélmalmok karbantartásával foglalkoznak.

KAISER+KRAFT vállalta ezt a kihívást. „Ez a megbízás külön öröm volt számunkra, és nem csak a volumene miatt”, mondja Thorsten Oest a KAISER+KRAFT regionális értékesítési vezetője. „A szélenergia témája is illik a tartósságra való törekvésünkhöz. Ezen felül érvényes, hogy minél speciálisabb az ügyfelek igénye és ötlete, annál nagyobb fejlődési és javítási potenciál van benne számunkra is. Mi is profitálunk az ügyfelekkel, beszállítókkal és munkatársakkal folytatott párbeszéd eredményéből.”

A tervezéstől az ügyfél általi átvételig 2014 júniusában a KAISER+KRAFT négy és fél hónapon át foglalkozott a Helgoland témával. Összesen tíz munkatárs dolgozott a szigeten, közöttük a SCHULTE Lagertechnik beszállító szakemberei is, akik különleges szaktudást biztosítottak.

A megvalósítás

A helgolandi szolgáltató és üzemeltetési állomás kétszintes épületének alapfelülete 1200 négyzetméter. Az egyik felén vannak az öltözők és mosdóhelyiségek, irodák, pihenőhelyiségek és tárgyalók, valamint a szélerőműpark vezérlésének irányítóterme. Összesen 50 ember dolgozik a házban.

A másik felében 600 négyzetméteren hozták létre a raktárat. A speciális igények alapján a helyiséget a munkák megkezdésekor a SCHULTE és a KAISER+KRAFT először két külön tárológységre osztotta. Ezeket rácsos falakkal, tolóajtókkal és zárrendszerekkel választották el egymástól. Az adott cég szerelőinek olyan kulcsa van, amellyel a csarnokból a speciális raktárba tudnak bejutni.

A raktárszemélyzet teljes mértékben hozzáfér a raktárhoz, és a szerelőket a speciális kiadó rendszer segítségével nagyon gyorsan és célzottan tudja kiszolgálni. Ehhez tartozik még két átadópult és hét szárnyasajtós szekrény. A gyors komissiózást 200 nagy terjedelmű Euro-egymásra rakható tároló (60 x 40 cm) és kb. 400 nyitott tárolódoboz teszi lehetővé.

A felhasznált, (összedugaszolható) 5 méter magas állványrendszer a MULTIplus 150 rendszer 700 polcából áll (150 kg polcterhelés 25 mm-es peremmagassággal). Ehhez jönnek beállók max. 150 raklaphoz, ill. terjedelmes és különösen nehéz árukhoz. Két acélemelvény segítségével 110 négyzetméter kiegészítő raktárfelületet értünk el. Így az inkább korlátozott raktárfelület optimálisan kihasználható.

Új tapasztalatok

RWE Innogy ler
Az üzemi és alapállomáson a KAISER+KRAFT majdnem teljes választéka megtalálható: a raktározási technikától a közösségi helyiségek felszerelésén és veszélyesanyag-tároláson keresztül a szállítóeszközökig.

Utólag szemlélve ez gyorsan és problémamentesen megvalósított megbízásnak tűnik. De a raktár 2014 júniusában történő sikeres átvételéig a csapatnak azért meg kellett birkóznia néhány nehézséggel. Az érintettek munkája során a legfontosabb tulajdonság a türelem volt. Thorsten Oests kolléga és Marc Kirchhoff Key Account Manager szerint a projekt nem csak az örvendetes mérete és az izgalmas kísérő körülmények miatt fut még mindig. A különleges kihívásokra is jól emlékszik: elsősorban a körülményes és sokkal rosszabbul tervezhető szállításra Helgolandra. „Egyetlen cég létezik, amely Helgolandra árukat szállíthat”, meséli Marc Kirchhoff, „ezenkívül a szállításhoz speciális tengeri szállításhoz alkalmas csomagolások szükségesek. És a szigetre való átjutás – elsősorban időjárástól függően – nem mindig lehetséges.” Egy nyílt tengeri szigetet egyszerűen sokkal nehezebb elérni, mint a szárazföldi vagy partközeli célokat.

Thorsten Oest kiegészíti: „Ilyen körülmények között már a különböző szállítók koordinálása is bonyolult volt. Gyakorlatilag a teljes katalógus képviselve volt: a raktározási technikától a közösségi helyiségek felszerelésén, műhelyberendezés, veszélyesanyag-tároláson keresztül a szállítóeszközökig. Mindennek pontosan és a megbeszélt időre a hajóval történő szállításhoz rendelkezésre kellett állnia.”

Az érintett munkatársak alapvetően egészen könnyen – Cuxhavenből gyors komppal 75 perc alatt – érték el a szigetet. Legalábbis, amikor minden terv szerint haladt. De elsősorban időjárási körülmények gyakran húzták keresztül a számításokat. Rövid ideig nem lehetett áthajózni, és a szerelő csapat nem tudta tartani a határidőt. Újratervezni pedig nem lehetett.

Egyedi hely: Helgoland

Németország egyetlen egyetlen nyílt tengeri szigete – a „Düne” (dűne) nevő kis szigettel – 1,7 négyzetkilométer nagyságú és 48 km-re fekszik a német szárazföldtől az Északi-tengerben. A vámszabad területnek minősülő község közigazgatásilag Pinneberg járáshoz (Schleswig-Holstein) tartozik. 2013 végén 1356 lakosa volt. A világszerte egyedülálló hely az utóbbi évtizedekben elsősorban napi turisták és természetbarátok kedvelt úti célja. A sziget az egyedülálló madárvilágáról is híres. A község a látogatók csökkenő száma miatt is további támogatást teremt a fenntartható villamosenergia-ipar telephelyeként. A sziget felújított déli kikötőjében összesen 10000 négyzetméter terület áll ehhez rendelkezésre. Itt is ügyelnek a környezetvédelemre: a leírt szolgáltató és üzemeltetési állomás épületét például kizárólag fenntartható anyagokkal rendezték be.

RWE Innogy ler

Pozitív mérleg

RWE Innogy ler
Sikeres lezárás: a teljesen berendezett raktárt 2014 júniusában át lehetett adni.

A célhoz vezető úton lévő nagyobb akadályok ellenére vagy éppen miattuk Thorsten Oest és Marc Kirchhoff, valamint a partnerük SCHULTE Lagertechnik cégtől pozitív mérleget maga után. Hiszen végül is egy igen összetett feladatot minden érintett nagy megelégedésére meg tudtak oldani. „Jó, hogy a céges irányvonalakat meg tudtuk valósítani”, mondja Thorsten Oest. „Még egy ilyen fontos projektnél is a tervezéstől a megvalósításig mindent egy kézből tudtunk kínálni. Az egyéni tanácsadás és a helyi szaktudás révén az ügyféllel együtt hatékonyabban és gazdaságosabban értünk célba. És mindezt egy ilyen fenntartható projektben.”

A jövő a szélenergiában van

A megújuló energiaforrásokról szóló törvénnyel (EEG 2014) a szövetségi kormány végre zöld jelzést adott az energiaváltás megvalósítására. A jogbiztonság ezen hátszelével a villamosenergia ágazat egyre többet fog a fenntartható villamosáram-termelésbe fektetni. A zöld áram nagy részét a jövőben nagy teljesítményű szélmalmok a parttól távolabb fogják termelni. 2030-Ig további offshore berendezéseket fognak telepíteni összesen 15000 megawatt összteljesítménnyel.

Kapcsolat

Amennyiben egy nagyobb projekt tervezésével vagy kivitelezésével foglalkozik, kérjük, hívjon minket! Szakértőink szívesen segítenek Önöknek.