Projektek és referenciák

Egy helyen, egy kézből

A Vishay Electronic elektronikus alkatrészekkel foglalkozó logisztikai centrumát Selb városban központosította, a belső kialakítás megtervezését pedig teljes mértékben a KAISER+KRAFT Németország tanácsadására és termékeire bízta.

A Fichtel-hegységben található Selb városkát mindenekelőtt egy dologról ismerik: a porcelánról. A világhírű Rosenthal és Hutschenreuther márkáknak itt van a székhelye. Amint nem túl sokan tudnak: Selbben az elektronikus alkatrészek egyik globális szereplőjének képviselője a Vishay Electronic. Diódákat, áramirányítókat, tranzisztorokat, érzékelőket vagy ellenállásokat milliós darabszámokban gyártanak itt, és Selbből küldik ki őket az egész világba. Mert egyidejűleg itt van a konszern európai központja is, amelyet 1962-ben Amerikában alapítottak, és melynek egyedül Németországban hét telephelye van.

Sőt, a Selbben lévő gyáraknak sokkal régebbi történetük van, és ennek – hogy is lehetne másképp – köze van a porcelánhoz: Phillip Rosenthal az AEG kezdeményezésére már 1900-ban megalapította az „E részleget”, hogy izolátorokat és kerámia alkatrészeket fejlesszenek ki, és gyártsanak elektromos alkalmazásokhoz. A világ villamosítása akkoriban gőzerővel folyt, és ennek megfelelően a termékek keresettek voltak. Így az évek során az I gyár mellé két további gyár is létesült. Mintegy 80 millió alkatrészt gyártottak itt évente, 85 000 megbízást teljesítettek. Az ügyfelek ma az ipari és a fogyasztói elektronika, valamint a számítástechnika, autóipar, gyógyszertechnika vagy a repülés és űrhajózás területéről érkeznek.

„A történelmileg kialakult három gyárból álló struktúránk által éppen a logisztika területén dupla struktúra alakult ki: gyárainkkban az áruátvételhez tartozó nyersanyagraktár is volt. A küldeményezés a III gyárba került”, meséli Fröhlich Mathias, a Vishay beszerzési menedzsere.

Vishay ler

Így hoztuk meg azt a döntést, hogy egy központi raktárat létesítsünk a nyersanyag és a késztermékek számára ehhez tartozó logisztikai központtal. A 2500 négyzetméteres hasznos felülettel rendelkező épület, amelyből 2150 négyzetméter csak a raktáré, a III. gyár közelében létesült. Az építés azonban csak az egyik dolog – a megfelelő és minden követelményhez méltó belső kialakítás a másik. És itt jött a képbe a KAISER+KRAFT. „2013 elején felhívtam Bezold Bélát, hogy mennyire tudnak minket ebben támogatni”, mondja Fröhlich Mathias. Bezold Béla a KAISER+KRAFT müncheni kirendeltségének területi értékesítési vezetője, és speciálisan az ehhez hasonló nagy projektek tervezésével foglalkozik.

Vishay ler

„Végigkísérek néhányat ezekből évente. Nálunk az ügyfél a tervezéstől a kész átadásig mindent egy kézből kap meg”, mondja Bezold Béla. Ő és Fröhlich Mathias már sok éve ismerik és tisztelik egymást, mert a Vishay Electronic a KAISER+KRAFT több éves keretszerződéssel rendelkező ügyfele, tehát megbízik a tanácsadás és a termékek minőségében.

Az első a tervezés: Bezold Béla, a KAISER+KRAFT München területi értékesítési vezetője, részletesen megtervezte a raktár belső kialakítását új állványokkal.

Vishay ler

Nem olyan egyszerű, mint gondolná

„Már használtunk egy állványrendszert a KAISER+KRAFT-tól, amellyel nagyon meg voltunk elégedve”, mondja Fröhlich Mathias. „Az eredeti ötletem az volt, hogy ezt egyszerűen kibővítjük nagy teherbírású állványokká.” Az alaprajzokat, tervezési dokumentumokat és a megfogalmazott követelményeket Bezold Béla rendelkezésére bocsátotta, aki ezután kidolgozta első javaslatát. De az nem tűnt olyan egyszerűnek, mint ahogy gondolta: az új raktár és logisztikai központ követelményei meghaladták a meglévő állványok teherbírását, amelyeket ugyanakkor tovább szerettek volna használni. „Végül mindent az alapoktól újból megterveztünk, olyan közepes teherbírású polcos állványokat használunk, amelynél minden polc 200 kg terhelést bír ki”, mondja Bezold Béla. Összesen 528 folyóméter állvány lett, mintegy 2100 polccal, négy szintre osztva és sorokba rendezve egyenként három, legfeljebb öt mezővel. Aki ezt egyszer teljesen körbejárja, annak olyan, mintha lefutott volna egy stadionban másfél kört.

Egyszerűen bővíthető

Ezek képezik az új raktár „szívét”, itt a kész termékeket gyönyörűen sorba rendezetten tároljuk, mielőtt elküldenénk őket. A lényeg: a létesítményt bővíthetőre terveztük úgy, hogy igény esetén egy olyan második állványszintet lehessen az első fölé installálni, amely a tárhelyet még egyszer megduplázná. Így garantált a biztos jövő.

Vishay ler
Vishay ler

A raktár küldő falain helyeztük el a raklapállványokat, 170 raklapot különféle nyersanyagokkal lehet gond nélkül négy szinten egészen a tetőig elhelyezni, pl. kerámiaszubsztrátok, fémrészek, kontaktáló anyagok vagy gépek és berendezések pótalkatrészei.

Voltak különleges akadályok vagy nehézségek a tervezésnél? „Tulajdonképpen nem. Csak annak az építési vállalatnak a telefonhívására emlékszem, amelyik meg akarta tudni, hogy most akkor melyik betont öntsék ki”, mondja Bezold Béla mosolyogva. Mert a csarnok padlója alá fűtést is tettünk, amely befolyásolja a padló terhelhetőségét. „Ezt aztán egyszerűen megoldottuk az állványokhoz kapcsolható speciális horgonnyal”, mondja. A tervezés alatt az állványokkal szemben támasztott, ismételten megnövekedett terhelési követelményeket is gond nélkül teljesíteni tudta. „A KAISER+KRAFT-nak valóban minden igényre van valami a kínálatában.”

Fröhlich Mathias a Vishay-től nagyon elégedett a lebonyolítással: „Volt egy tervünk, és tudtuk, hogy mit akarunk. Mindent, ami ennek megvalósításához kellett, azt a KAISER+KRAFT szállította.” És azt pontosan az ütemtervnek megfelelően: augusztus 26-án kompletten kiszállították az új állványokat, majd össze is szerelték, és a megállapodásnak megfelelően augusztus 31-én át lehetett adni az új raktárt és logisztikai központot. A régi KAISER+KRAFT állványok, amelyeket tovább szerettünk volna használni, a vállalat egy másik helyén új feladatot kaptak.

Bezold Béla számára a munka ezzel még nem ért véget, mert ő vállalta a létesítmény átvételét és éves ellenőrzését: „Felhatalmazott partnerként elvégezzük a BGR és EN-15635 szerinti éves ellenőrzéseket is. Ezen felül a KAISER+KRAFT azon kevesek egyike, akik képesek a helyszínen javításokat végezni, és a szükséges vizsgálati jelentéseket elkészíteni.”

Vissza a projekt oldalára

Vishay ler

Kapcsolat

Amennyiben egy nagyobb projekt tervezésével vagy kivitelezésével foglalkozik, kérjük, hívjon minket! Szakértőink szívesen segítenek Önöknek.