Projektek és referenciák

Ahol a fekete és a fehér között nem lehet átmenet

Új gyártóüzeme felépítésénél a Zott a KAISER+KRAFT tervezésére és termékeire hagyatkozott: műhelyek, hűtőkamrák és hűtőházak teljesen új berendezésére, valamint a közösségi helyiségek átalakítására került sor.

A Zott vállalat

A Zott egy tejipari óriás, amelynek székhelye a bajorországi Mertingenben található. A 4000 fős település nagyjából félúton van München és Nürnberg között. A családi vállalat 90 éves múltra tekint vissza, és már a harmadik generáció vezeti. A kb. 900 millió eurós árbevételével és a kb. 2150 munkatársával a Zott az európai tejüzemek élvonalába tartozik. Az „élvezeti“ tejtermékeket előállító vállalat Németországban és Lengyelországban több üzemben gyártja joghurt-, desszert- és sajtspecialitásait, és több mint 75 országban értékesíti termékeit. A legismertebb német márkák közé tartozik a Monte, a Zott tejszínes joghurt és a Zottarella.

A Zott 2014-ben a „Monte Snack“ termék bevezetésével a sütési szegmensbe is belépett, és az ehhez szükséges lépésekhez egy újabb üzemre volt szüksége a székhelyen. Az új gyártócsarnok 2017 tavaszán kerül használatba, és kezdetben az új munkahely 60 munkatársat fog foglalkoztatni. Már csak a belső kialakítás hiányzott.

Zott ler
A Zott székhelye Mertingenben

A projekt

Az új épület raktári és üzemi berendezéséhez Rudolf Fischer (indirekt beszerzés, Zott) ezért olyan partnert keresett, aki szakszerűen megtervezi és végrehajtja a projektet – mindezt pedig úgy, hogy megfelel az élelmiszeripar magas higiéniai követelményeinek. A Zott ezért 2015-ben a LogiMAT belső logisztikai vásáron felvette a kapcsolatot a KAISER+KRAFT-tal. A két cég közötti együttműködés a műhelyek, a hűtőkamrák és a hűtőcsarnokok berendezését, valamint a közösségi helyiségek átalakítását foglalta magában.

A közösségi helyiségek berendezése és a buktatók

Zott ler

A közösségi helyiségek berendezésének tervezési fázisa 2015 júliusában kezdődött meg. Először számos helyszíni találkozóra került sor az öltözőszekrények konfigurációjához, valamint a megbízott építészeti céggel és a Zott üzemi tanáccsal folytatott megbeszélésekhez. Ezután 2016 májusában először két emeleten, összesen 240 000 euró értékben kaptunk megbízást a közösségi helyiségek berendezésére. Nem utolsósorban azért, mert a KAISER+KRAFT nyújtotta a legjobb tervezési koncepciót a versenytársakkal szemben.

Ennél a projektnél a legnagyobb kihívást a rendkívül szigorú higiéniai előírások, valamint az ügyfél speciális igényei jelentették, például egyes öltözőszekrény-rekeszeknél át kellett helyeznünk a kényszerszellőzést. Utóbbit az öltözőszekrényeken belül manuális beállítású szelepekkel tudtuk megoldani. A por és a szennyeződések ellen a komplett ülőpadokhoz HPL- (high pressure laminate) lapokat választottunk, a szabadon álló szekrények pedig ferde tetőt kaptak. Ez kiegészítőleg megakadályozza, hogy az öltözőszekrények tetejét tárolóhelynek használják. Falcsatlakozásokkal és a padlószinten lezárásokkal oldottuk meg, hogy egyetlen éles sarok és durva él sem legyen.

A fehér és a fekete elválasztása a Zottnál

Az élelmiszeripari gyártók, mint a Zott számára kötelező a közösségi helyiségeket a higiéniai követelményeknek megfelelően berendezni, valamint higiéniai zsiliprendszert és a terület fekete és fehér részekre való felosztását megvalósítani. Ez azt jelenti, hogy az utcai ruházatot (fekete) szigorúan el kell különíteni a tiszta munkaruházattól (fehér) – következésképpen nemcsak az útvonalakat kell okosan megtervezni, hanem munkatársanként meg kell tervezni és felállítani egy feketeruhás szekrényt, egy sterilruhás szekrényt és egy felszerelésszekrényt.

A projekt egyik különleges fénypontja volt, hogy az öltözőszekrények egy része felosztja a helyiségeket, és hozzájárul az „irányított haladás“ (a munkatársak haladásának kötelező iránya) megvalósításához, tehát a munkatársakat egyidejűleg a megfelelő sorrendben tereli a higiéniai zsiliprendszeren keresztül. Egy ilyen szigorúan irányított higiéniai zsiliprendszernél a gyártóhelyiségekhez csak azok a munkatársak férhetnek hozzá, akik minden szükséges higiéniai intézkedést megtettek.

Ezenkívül „fekete folyosókat“ is berendeztünk. Ezek szigorúan elkülönülnek a higiéniailag ellenőrzött területektől, és azokat a munkatársakat – és természetesen a tiszta ruhák szállítóit – érintik, akikre nem vonatkoznak higiéniai feltételek. Mégis hogyan jutnak hozzá a munkatársak a tiszta munkaruházathoz a higiéniailag ellenőrzött területen – anélkül, hogy be kelljen lépniük a fekete területre? Az öltözőszekrényeken keresztül!

Feketéből a pirosba

Kezdjük azonban az elejéről. A közösségi helyiségek különböző higiéniai szintekre vannak osztva, amelyeket színek jelölnek. A munkakezdéskor a munkatársak a fekete területen (tulajdonképpen a 0. higiéniai szint) kezdenek, majd innen a zöld zónába (1. higiéniai szint) mennek át. Itt lerakják az utcai ruházatuk egy részét, a cipőjüket pedig a cipőszárító berendezésre helyezhetik, amely egyébként szintén a KAISER+KRAFT-tól származik.

Zott ler

A falak úgy néznek ki, mintha a munkatársak előtt fali beépített acélszekrények lennének, ám az öltözőszekrényekben egy a folyosóra néző nyílás található a falon: a kalaptartó részben a steril ruházatot rejtő szekrények hátoldalába egy kisméretű ajtót építettünk, és a munkatársak ezen keresztül kapják meg minden nap a munkaruházatot. A tiszta ruházatot szállítóknak tehát nem kell belépniük a higiéniai területre, hanem a munkaruházatot a fekete folyosóról behelyezhetik. Ugyanezt az elvet alkalmazta a KAISER+KRAFT egyébként a szennyesgyűjtő szekrényekhez is. A következő, narancssárga és piros területeken helyezik el a munkatársak többek között a munkaruházatukat és a személyes tárgyaikat. A munkanap végén tulajdonképpen fordított sorrendben történik a fenti folyamat. A KAISER+KRAFT 2016 szeptemberében szállította le az öltözőszekrényeket a közösségi helyiségekhez, decemberben történt a felállítás és 2017 januárjában az átvétel.

Zott ler

A következő lépés: a hűtőkamrák és a műhely

Zott ler

A Zott ezt követő megbízása során a KAISER+KRAFT elvállalta a hűtőkamrák teljes állványozását és a teljes műhelyberendezést. A hűtőkamráknál a projektcsapat egészen más kihívásokkal szembesült, mint a közösségi helyiségek esetében. Itt a hangsúly a statikai tervezésen volt, amelyet a KAISER+KRAFT az állványvizsgálóival szoros együttműködésben végzett el az ügyfél igényeinek megfelelően. A megoldást az jelentette, hogy már az építési fázisban az IPE-profilt (acéltartó I-profillal) teherelosztóként a padlóba öntöttük. Annak érdekében, hogy a raklapállványok később szerelhetők legyenek, már előre menetes rudakat hegesztettünk. Az acélállványok esetében a szerelő munkatársaknak 2,5 mm-es pontossággal kellett dolgozniuk.

Természetesen a KAISER+KRAFT a statikát is „leszállította“ az ügyfélnek a dokumentáció és a berendezés első vizsgálata mellett. Minden nagy teherbírású állvány tűzihorganyzott kivitelben készült. A műhelyberendezéseket és a hozzátartozó kétszintes állványrendszert 2017 áprilisában szállítottuk le és építettük fel.

A KAISER+KRAFT munkatársa, Béla Bezold projektvezető így nyilatkozott a projektről: „Az élelmiszeripari gyártókra, mint a Zottra vonatkozó szigorú higiéniai előírások nem hagynak teret a kompromisszumoknak. Néha a szokványos termékek sem felelnek meg. Ez a projekt a speciális követelmények részletes és pontos teljesítése révén érdekes és kihívást jelentő feladatnak bizonyult.“

Vissza a projekt oldalára

Zott ler
Rudolf Fischer és Béla Bezold az átadásnál

Kapcsolat a tanácsadáshoz, tervezéshez vagy igényfelméréshez

Amennyiben egy nagyobb projekt tervezésével vagy kivitelezésével foglalkozik, kérjük, hívjon minket! Szakértőink szívesen segítenek Önöknek.