Vissza
Környezeti terméktanácsadó

A nagynyomású tisztítás alapjai

A nagynyomású tisztítás alapjai – milyen tisztítás való a különböző szennyeződésekhez.

Hogyan tapad a szennyeződés?

A szennyeződés három különböző módon tud a tárgyak felszínén megmaradni:

1. Elektrosztatikus vonzás:
Ha egy felszínnek a szennyeződéstől eltérő töltése van, akkor a kölcsönös vonzás miatt ragad meg rajta a szennyeződés.

A nagynyomású tisztítás alapjai 076

2. Kémiai anyagátalakulás:
A felszín kémiai anyagátalakulás következtében megváltozik, és szennyezettnek hat.

A nagynyomású tisztítás alapjai 075

3. Térbeli összekapcsolódás:
Durva felületen a szennyeződés megakad, majd ráragad.

A nagynyomású tisztítás alapjai 074

Hogyan hasznosítható a szennyeződés megtapadásáról szerzett tudás a tisztításnál?

A tisztítás célja, hogy a szennyeződés és a felszín közötti kapcsolódásokat felszámoljuk. A nagynyomású tisztításnál ehhez mechanikus, termikus és vegyi tényezőket használunk.

Mechanikus

A nagynyomású tisztító hatását négy tényező befolyásolja: a szállított mennyiség, a szivattyúnyomás, a spriccelés távolsága és szöge.

Fontos itt az ütközéskor kifejtett nyomás, azaz a vízsugár ereje az egyes tisztítandó felületegység viszonylatában. Ez függ a következőktől:

  • A spriccelés távolsága: Ajánlott a 10-30 cm távolság, mert nagyobb távolságnál a nyomás gyorsan csökken.
  • A spriccelés szöge: A szöget a szennyeződés mértéke szerint válasszuk meg. Makacs szennyeződések esetén 0-25°-os szög szükséges, közepesnél 25-50°, enyhe szennyeződéseknél 50-80°-os szög.
  • A fúvóka nyomása: A vízmennyiség és a fúvóka keresztmetszete függvényében magasabb fúvókanyomás az ütközéskor kifejtett nyomást csak kis mértékben növeli.
  • Vízmennyiség: A vízmennyiség növelésével az ütközéskor kifejtett nyomás gyorsan növelhető. Ez a szennyeződés elszállítását is megkönnyíti, hiszen nagyobb távolságról is kisebb lesz a szétszóródás.

Termikus

Meleg hozzáadásával felgyorsulnak a vegyi folyamatok, pl. zsírokat és olajokat így könnyebben le lehet oldani. Ha a tisztítandó tárgy meleg, akkor a száradási idő is csökken. Ezáltal akár 40%-kal rövidebb szárítási idő is elérhető. Ugyanakkor a spriccelési távolság növelése a hőmérséklet csökkenését okozza.

Vegyi

Amennyiben az ütközési nyomás vagy a hőmérséklet növelése nem vezet kielégítő eredményekhez, akkor vegyi tisztítószerek használata szükséges. Ezek pozitívan hatnak a nedvesítő-képességre, az emulgeálásra vagy a szennyeződés-részecskékkel való közvetlen vegyi reakciókra.

A tisztítószer alkalmassága pH-értékéről és a kezelendő felülettől függ. Így 0-6 pH értékű savas termékeket mészlerakódásokhoz, húgykőhöz, rozsdához vagy egyéb oxidokhoz használják, a 8,5-től 14-ig terjedő pH értékűeket ellenben olajokhoz, zsírokhoz, kátrányhoz és koromhoz. Enyhe olaj- vagy zsírszennyezett érzékeny felületekhez semleges tisztítószer a helyes választás. Rendkívül savas vagy alkáli értékek ugyanakkor károsíthatják a nagynyomású tisztítót vagy az adott tárgyat, vagy akár a szennyvizekre vonatkozó törvényt is megsérthetik. Túl hosszú hatóidő esetén is károkat okozhatnak a vegyi tisztítószerek. Általánosan érvényes, hogy a hatóidő növelése egy bizonyos mértékig ésszerű, mivel a tisztítás intenzitása az idővel egyenesen arányban közelít meg egy bizonyos határértéket. A tisztítási időre pozitívan hat, ha a durva szennyeződés-rétegeket előzetesen vízbe áztatjuk, mivel így a nagynyomású tisztítás idejének akár 50%-át is megspórolhatjuk.

Tudnivalók a nyomás MPa-ban (MegaPascal) való feltüntetéséről
Az IEC 60335/2/79 szabványra való átállás következtében a nyomásegységeket a jövőben nem bar-ban, hanem MPa-ban adjuk meg. Az átváltás: 10 bar = 1 MPa.