Vissza
Üzemi terméktanácsadó

A világítástechnika kislexikonja

Megvilágításba helyezve

Mi az a LED? Mi az a Candela? Ebben a kislexikonban megtalálja a fénytechnikai szakkifejezések rövid magyarázatát.

Lámpák & világítóeszközök

Halogénlámpák

A halogénlámpa égőjének kis mérete és az izzószál miatt lehetséges a fény precíz irányítása és elkerülhető a szórt fény. A kisméretű, sokféle változatban kapható lámpákat mindenütt használják az iparban és a kisiparban, ahol koncentrált fényre van szükség egy bizonyos pontban.

Csuklós halogénlámpa
active green hidegfényű komfort lámpa

Hidegfényű lámpák

Az ipari gyártás sok területén kiterjedt felületeket kell egyenletesen megvilágítani. Erre fénycsövekkel szerelt hidegfényű lámpák alkalmasak. Szerelő- és géplámpaként bel- és külföldön is szinte csak ezt a lámpatípust használják.

LED

Fénydióda (angolul: light-emitting diode). Fénykibocsátó félvezető alkatrész. A mai LED-ek energiahatékonysága mára jelentősen meghaladta a kompakt fénycsövekét (energiatakarékos lámpákét).

TAMETO LED-es rendszerlámpa
Lámpa nagymezős nagyítóval

Fénycsövek

A fénycsövek kisnyomású, higanygőz-kisülésen alapuló lámpák. A teljes mesterséges fényigény kb. 70%-át képesek lefedni, ennek során azonban csak a világításhoz szükséges energia 50%-át használják. Egy egyenes és egy ívelt kisülési csőből állnak, melynek belső oldala fényporral van bevonva, a két végére pedig két wolfrámizzószál-elektróda van beleolvasztva.

Kisfeszültségű halogénizzós lámpák

A kisfeszültségű halogén izzólámpák kis fénypont miatt pontos fókuszálást és a fény optimális irányítását teszik lehetővé. Különösen alkalmasak nagyon kis fényforrások beépítése esetén, melyek feladata az erős fénypontokkal történő kiemelés. A kisfeszültségű halogénizzós lámpák hagyományos (mágneses) vagy elektromos transzformátorral működnek. Megkülönböztetik az ipari-professzionális, valamint a magánszféra részére készült típussorozatokat.

Kisfeszültségű világítás a vitrinbe

Fogalmak

Termékek

Ez is érdekelheti Önt

Világítási lexikon wt$

A megfelelő világítás kiválasztása: az „Alapvető tudnivalók a munkahelyi világításról“ útmutató fényt hoz a sötétségbe.