Vissza
Üzemi terméktanácsadó

ESD: védelem a súlyos következményekkel járó kisülések ellen

Csak megérinti az autó ajtaját, és bumm. Ha valakit a hétköznapokban megráz valami, annak legtöbbször az elektrosztatikus kisülés, röviden ESD az oka, amely az angol „electrostatic discharge”, azaz az elektrosztatikus kisülés rövidítése. Tulajdonképpen nem nagy ügy, kivéve akkor, ha a közelben elektromos alkatrész van. Abban az esetben egy ilyen kisülés drámai következményekkel járhat, még akkor is, ha először nem is veszi észre.

Most megvizsgáljuk közelebbről, hogyan és hol fordul elő elektrosztatikus kisülés, és milyen veszélyek kapcsolódnak hozzá. Ezenkívül megtudhatja, melyik termékekkel védheti az érzékeny alkatrészeket a munkahelyén és a szállítások során ESD ellen.

Mit jelent az ESD, és hogyan működik?

Mint már mondtuk: az ESD elektrosztatikus kisülést jelent. De hogyan is jön létre?

A jelenség a legegyszerűbben egy olyan példán keresztül magyarázható el, amelyet a mindennapokból is ismer:

  • cipővel végigmegy a szőnyegen.
  • Az ennek során keletkezett súrlódás által először a cipő, majd a teste töltődik fel negatív töltésű elektronokkal.
  • Ha ezt követően megérint egy vezetőképes tárgyat, például az autó ajtajának kilincsét, a töltés átkerül a tárgyra.


Pontosan ugyanez történik, ha két tárgy egymáshoz dörzsölődik, és a töltés átkerül az egyikről a másikra – például a műanyag dobozok talajon való tolásakor vagy szállítószalagok mozgatásakor.

ESD: védelem a súlyos következményekkel járó kisülések ellen 187

Veszélyes az ESD?

A tömör válasz az, hogy személyekre nem, legalábbis nem közvetlenül. Az elektromos áramütést az emberek körülbelül 3 500 V feletti feltöltődésnél érzik meg, az egészségüket azonban az ennél még sokkal nagyobb feltöltődés sem károsítja.

Nem megfelelő pillanatokban azonban hirtelen megijedhet, és ennek következtében előfordulhat baleset és/vagy sérülés. Némely környezetben annak a veszélye is fennáll, hogy a szikra robbanáshoz vezet.

Az elektrosztatikus kisülés azonban elsősorban az elektromos alkatrészekre veszélyes.

Milyen károkat okozhat az ESD?

Az ESD súlyosan károsíthatja az elektromos alkatrészeket – már olyan kismértékű töltetcsere esetén is, amelyet az ember észre sem vesz. Maga a kár is gyakran észrevétlen marad.

Következmények gyártóüzemek esetén:

  • Az elektromos egységeken részleges vagy teljes meghibásodás fordul elő, néha csak bizonyos idő elteltével.
  • A hibás alkatrész megtalálása költséges.
  • Fennáll a reklamációk és az imázsvesztés, valamint a javítások és a költséges cserék miatti pénzügyi veszteségek kockázata.

Az ESD ilyen következményeinek veszélye nő, mivel egyre több üzem használ elektronikus alkatrészeket, például az autóiparban.

Szerencsére van mód a megelőzésre.

Jó tudni: mikrochipek esetén már az 5 V-os kisülés is súlyos károkat okozhat.

Így védheti az alkatrészeket ESD ellen

Az érzékeny alkatrészek ESD károsodástól való védelmének legjobb módszere, ha megelőzi a feltöltődést, és gondoskodik arról, hogy a tárgyak vagy a személyek ne vezethessék el a feltöltődést a padlóba.

Ehhez a cégek kialakíthatnak egy EPA (electrostatic protected area = elektrosztatikusan védett) területet, illetve ESD-védőzónát, amelyben az összes anyag vezetőképes. Ehhez irányadó az IEC (DIN EN) 61340-5-1 ESD-szabvány.

ESD: védelem a súlyos következményekkel járó kisülések ellen -02

Padlóburkolatok

Az ESD elleni védelem a padlónál kezdődik. Az ESD-szőnyegek és egyéb padlóburkolatok elvezetik a feszültséget. Ez az irodák területén is fontos lehet, hiszen az irodai székek gurulása során magas feszültségek jöhetnek létre. A fáradásgátló ESD-szőnyegek különösen praktikusak álló munkaállomások esetén.

ESD: védelem a súlyos következményekkel járó kisülések ellen -01

Tárolás

Az elektronikus alkatrészek raktározáshoz és tároláshoz használjon ESD-bevonattal ellátott polcokat. Fontos, hogy a polcok elektrosztatikusan védett területen álljanak vagy földelve legyenek. Ha ez nem biztosított, tárolhatja ezeket ESD-tárolókban, például speciális rakásolható tárolókban és nyitott tárolódobozokban is.

ESD: védelem a súlyos következményekkel járó kisülések ellen 895

ESD-munkahely

Az ESD-asztalok, székek, zsámolyok és álláskönnyítők megakadályozzák a veszélyes kisülések kialakulását a munkahelyeken.

ESD: védelem a súlyos következményekkel járó kisülések ellen 334

Szerszámok

Az érzékeny elektronikus alkatrészeken végzett munkához kizárólag vezetőképes szerszámokat használjon, például ESD-csavarhúzót.

ESD: védelem a súlyos következményekkel járó kisülések ellen 616

Elektronikus alkatrészek biztonságos szállítása

Az egyik helyiségből a másikba való szállítás során is fontos szerepet játszik az ESD elleni védelem. Ez az ESD-görgőkkel ellátott, elektromosan vezetőképes szállítókocsiknál kezdődik. A zárt ESD-műanyag dobozok megbízhatóan megvédik az érzékeny komponenseket a szállítás során keletkező károktól.

ESD: védelem a súlyos következményekkel járó kisülések ellen 673

ESD-ruházat

Az elektrosztatikusan védett területeken nélkülözhetetlenek az ESD-cipők. Az EN 61340-5-1 szabvány szerint a cipők ellenállásának 7,5 × 105 és 3,5 × 107 ohm között kell lennie. Az ESD-csukló- vagy sarokpántok tökéletes kiegészítők. A kézre vagy a lábra kell felhelyezni, és földelőkábellel kell összekötni. Így az adott személy folyamatosan földelve van.

Utolsó tipp: gondoljon a megfelelő páratartalomra

Az alacsony páratartalom nagyobb töltéseket eredményez, és fordítva. Hiszen megfelelően nedves levegő esetén vékony nedvességréteg keletkezik a felületen, amely vezetővé teszi azt.
Azonban a túl magas páratartalom sem ideális érzékeny komponensek esetén és a munkatársak egészsége szempontjából sem. A legjobb, ha a páratartalmat állandóan 40% és 60% között tartja.

Top termékeink ebből az útmutatóból
Relevancia szerint
Modell száma: 165
Top kategóriáink ebből az útmutatóból