Vissza
Környezeti terméktanácsadó

Tudnivalók a porszívók kiválasztásáról és a porosztályokról

Miért válasszon nedves-/száraz vagy magas teljesítményű ipari porszívót?

A por és szennyeződés mindenhol jelen van. Egy porszívó segítség a mindennapos takarításban és a gyártásban. A munkakörülmények javításának elengedhetetlen feltétele, mely a minőségi standardok biztosítását szolgálja. Feldolgozó üzemekben szükségszerűen keletkezik por és szennyeződés. A durva porok könnyen megtelepszenek, a finom porok sokáig keringenek a belélegzett levegőben, a tüdő mélyére jutnak a lélegzettel és ott elraktározódnak. A por idővel rontja az egészséget és/vagy a gyártási eredmény minőségét.

A készülékek megkülönböztető jegyei

  • Készülékek felépítése: Lehet egy blokkból álló - mobil vagy helyhez kötött - vagy több modulra felosztott.
  • Szűrőegység: Multizacskós szűrő, patronos szűrő, lapszűrő stb.
  • Porosztály: Veszélyes anyagok / egészségre veszélyes porok M, H porosztályainál is (részleteket lásd a dokumentum végén)
  • Robbanásvédelem: 1-es építési mód szerinti porszívó (B1)
  • Motorteljesítmény: Jól konstruált aggregátorok 1,5 kW-tól 13,0 kW-ig. Ezekkel a porszívókkal a kis központi porszívó berendezéseket éppúgy lehet kezelni, mint nagy, akár 300 m hosszú csővezetékes rendszereket.
  • Előválasztás: Az előválasztók a filtervédelemről gondoskodnak. A ráhelyezett szűrőket megkímélik és azok nem kerülnek érintkezésbe forró anyagokkal vagy folyadékokkal. Továbbá megkönnyítik a nagy mennyiségek eltávolítását
  • Mobil szennytartály emelési mechanikával, billenő aljú tartályokkal, BigBaggel, billenőtartállyal stb. vagy ezek nélkül.
  • Bekapcsolási időtartam: 2-3 óra: váltakozó áramú berendezések / max. 24 óráig: forgóáramú berendezések

Használati területek

(Példák a teljesség igénye nélkül. Veszélyes anyagoknál az egyedi esetet kell megvizsgálni)

Ügyeljen a veszélyforrásokra!
Alapvetően érvényes: Ha egy adott veszélyforrást (pl. oldószerek, vegyi anyagok, azbeszt, alumínium, fapor stb. felszívása) felismerünk vagy ismerünk, akkor ezt mindenképp vegyük figyelembe a megfelelő ipari porszívó kiválasztásánál. Az erre szakosodott szervezet ebben tud segíteni és megfelelő információkkal szolgálni.

Főleg finom por felszívása:

Olyan porszívót válasszon, melynek teljesítménye nem túl nagy, ám szűrőfelülete nagy (kivéve, ha a pornak nagy specifikus saját súlya van, pl. fémpor). Figyelem: A tömlőhosszat vegye figyelembe. A szűrő leválasztási teljesítményét figyelembe kell venni, hogy a porszívó felvegye a port és ne engedje vissza nagy mértékben a környezetbe. Veszélyes a por az egészségre? Ha igen, akkor egy maradéktalan abszolútszűrőt válasszon. Robbanásveszélyes a por? Ha igen, akkor B1 porszívót válasszon.

Finom por és nagy szemű részecskék vegyületeinek felszívása:

Mint a finom port felszívásánál, de ebben az esetben válasszon mechanikus előválasztót (ciklon rendszerű) a szűrő károsodásainak elkerülésére. Válasszon nagy teljesítményű, nagy szűrőfelületű porszívót. A nagy szűrőfelület ahhoz szükséges, hogy megakadályozza a szűrő idő előtti megtelését és ezáltal fenntartsa a porszívó nagy teljesítményét. Itt is vegye figyelembe az M, H és B1 porosztályok irányelveit.

Főleg nagy részecskék felszívása:

Válasszon nagy teljesítményű, nagy befogadó képességű porszívót.
Itt a szűrő leválasztási teljesítménye nem játszik olyan nagy szerepet. A készülék teljesítményét a tömlő átmérőjével, hosszával és a szennyeződés anyagával hangolja össze. Általában itt elég egy alap készülék. Ha a készülék robbanásveszélyes környezetben van, akkor ügyeljen a B1 (ATEX) előírásaira is.

Vegyi anyagokat tartalmazó folyadékok (gyengébb tisztítószerek) felszívása:

A legtöbb esetben ajánlatos nemesacél tartályú készüléket venni. Agresszív közegeknél pontosan elemezni kell az anyag viselkedését, és ennek megfelelően a készülékkel szembeni követelményeket.

Szilárd elemeket tartalmazó olaj vagy olajtartalmú folyadékok felszívása:

Porszívók beépített szilánk-emulzió szétválasztó rendszerrel, a gyártásban használt gépek számára (szilánkok / szilárd anyagok, emulziók).
Normális nedves-/száraz porszívók ezeket az anyagokat nem tudják felszívni, mivel a folyadékok szóródása ebben az esetben más, mint általában folyadékoknál, pl. víznél. A szilánkos anyagokra kifejlesztett porszívók az anyag szóródását jobban kontrollálják.

Szövetek porszívózása gázok és gőzök okozta robbanásveszélyeskörnyezetben:

Biztonsági okokból a legtöbb esetben sűrített levegős porszívó ajánlott (ATEX szerinti kivitelben).

De mindig az egyedi esetet vegye figyelembe. A fenti példák csak támpontokkal szolgálnak!

Továbbá léteznek problémás porok, melyeket még GS-vizsgával rendelkező porszívókkal is csak fenntartásokkal szabad eltávolítani: pl. nagyon finom alumínium- és magnéziumporok, benzin stb.

Fontos megjegyzések:

Fontos tudni, hogy a nagy teljesítmény nem csak a magas Watt-számokon múlik. Döntő jelentőségű a légteljesítmény és az alulnyomás helyes viszonya.

A magas légteljesítmény a szennyeződés nagy sebességét jelenti.

Nagy alulnyomás a nehéz szennyeződésekhez vagy a mélyben (pl. gödörben) való porszívózáshoz szükséges.

A tömlő átmérője ezenkívül döntő hatással van a légteljesítmény és a porszívó alulnyomásának a viszonyára. Az alapkivitelben szállított tömlők méretei a középső, átlagos tartományban helyezkednek el, melyek garantálják a porszívó jó teljesítményét, és ezeknél normális esetben nem jelent problémát a szennyeződés átmérője.

A porszívó állandó teljesítményének fenntartásához jól dimenzionált főszűrőre van szükség. A főszűrőket előválasztók tehermentesíthetik. Ahhoz, hogy az elszívott levegő a lehető legtisztább maradjon, egy jó lehetőség az abszolút szűrő (H porosztály) hozzáadása.

Porosztályok

1997-ig (2002. 06-ig tartó átmeneti idővel) a német Környezetvédelmi Központ ZH 1/487 irányelve volt a mérvadó nemzeti irányelv a porosztályok besorolása terén, és egyben ez szolgált alapul az anyagok és porok biztonságos eltávolításához. Ezt váltotta le az EN 60335-2-69 EU-szabvány. Ez az előírás egész Európában érvényes.

Az egészségre való veszélyesség és a por-robbanékonyság határozzák meg a szükséges alkalmazási kategóriát:

A továbbiakban az AGW értéket vizsgáljuk: Az AGW-érték a maximális munkahelyi határértéket jelöli. Minél alacsonyabb az AGW-érték, annál veszélyesebb az adott por. (Megjegyzés: Az AGW jelölés a korábbi MAK jelölést helyettesíti, mely a német "maximális munkahelyi koncentráció" kifejezésből származott).

További részletes információt a különféle anyagokról és porokról, valamint a poreltávolító gépek osztályozásáról a Német Törvényi Balesetbiztosítás Munkavédelmi Intézetétőlkaphat

Porosztályok EN 60335-2-69 szerint

Porok max. munkahelyi határértéke (AGW) > 1 mg/m³ = L porosztály

Porok max. munkahelyi határértéke (AGW) ≥ 0,1 mg/m³, fűrészporok = M porosztály

Porok max. 0,1 mg/m³ munkahelyi határértékkel (AGW), rákkeltő porok, kórokozókat tartalmazó porok = H porosztály

Top termékeink ebből az útmutatóból
Relevancia szerint
Modell száma: 39