A rend az élet fele

Minden a maga helyén

2019/01/14

Ha kisiparosként saját vállalkozás indításán gondolkozik, bizonyára szüksége lesz egy csipetnyi kreativitásra. A műhely berendezésénél azonban a rendetlenségnek nincs helye: végül is az egész arról szól, hogy hatékonyan dolgozzunk egy olyan környezetben, amely lehetővé teszi ezt – a funkcionalitás és az ergonómia itt a legfontosabb. Ez nemcsak a rendet segíti elő, hanem a napi munkát is élvezetesebbé teszi, mert az gyorsabban elvégezhetővé válik. Természetesen egy autószerelő műhely igényei különböznek egy asztalosétól, utóbbi pedig egy szaniter- és fűtésszolgáltató cég igényeitől.

Milyen eszközökre van szükség minden nap? Hol lehet tárolóhelyet találni? Mit kell ott tárolni? Vannak olyan dolgok, amelyekre csak hetente egyszer – vagy akár évente egyszer – van szükség? Kell-e kezelni a vegyi anyagokat és más veszélyes anyagokat? Fontos eszköz – és a műhelyben minden tevékenység központja – a legtöbb esetben a munkapad. Még a választás előtt is sok kérdés merül fel: Mennyi helyet kell biztosítania a munkapadnak a munkavégzéshez? Mennyi tárolóhelyre van szükség a pad alatt – és minek a tárolására? Elegendőek a polcok, vagy jobb lenne, ha fiókok lennének? Mit kell megmunkálni – és milyen súlyt kell elbírnia a munkapadnak? Elsősorban ülő vagy álló munkára fogják használni – vagy mindkettőre? Az ezekre a kérdésekre adott válaszok segítenek megtalálni a megfelelő helyet mindennek.

Mobil használat

Sok szakma velejárója, hogy nem mindig lehet olyan munkapadnál dolgozni, ahol minden készen áll és vár. Ezekre az esetekre alkalmasak például a mobil szerszám- és műhelykocsik, amelyekben a leggyakrabban használt szerszámok és egyéb segédeszközök rendezetten tárolhatók, és bármikor könnyen a felhasználás helyére szállíthatók. Ha az anyagot is mozgatni kell, erre a célra alkalmasak a mobil anyagkocsik vagy mobil munkaállomások, amelyek polcokkal, fiókokkal vagy perforált lemezekkel bármilyen használatra átalakíthatók.

Még ha a mobilitásra csak időnként van is szükség, a mobil megoldások jövőbiztos befektetésnek számítanak: természetesen ugyanúgy alkalmasak a rend fenntartására egyhelyben történő használat esetén is. A mobil megoldások a már meglévő munkafolyamatok optimalizálásában is segítenek, amelyekre a szakmai szervezetek által ajánlott, bevált és kipróbált modell a japán Taiichi Õno (1912–1990) „5S“ módszere. Õno az 1950-es években a sikeres Toyota termelési rendszer egyik alapítója volt. Az „5S“ lényege, hogy a munkahelyet tisztán kell tartani, és csak a mindenkor szükséges eszközöket és használati tárgyakat kell kint hagyni, ideális esetben úgy, hogy azok egy kézzel is elérhetők legyenek.

Az optimális állapot megtalálása után Õno az egész műveletre kiterjedő standardizálást, de ugyanakkor folyamatos felülvizsgálatot és további optimalizálást javasol. Például így lehet egy ismétlődő munkafolyamathoz egy ideálisan felszerelt anyag- vagy szerszámkocsit meghatározni, amelyet mindig pontosan ugyanúgy használnak. Végeredményben a jutalom a jelentősen nagyobb rend és tisztaság a munkahelyen, és végső soron a teljes termelés nagyobb hatékonysága.

Ezekre az esetekre például azok a mobil szerszám- és műhelykocsik alkalmasak, amelyekben a leggyakrabban használt szerszámok és egyéb segédeszközök rendezetten tárolhatók, és bármikor könnyen a felhasználás helyére szállíthatók. Ha az anyagot is mozgatni kell, erre a célra alkalmasak a mobil anyagkocsik vagy mobil munkaállomások, amelyek polcokkal, fiókokkal vagy perforált lemezekkel bármilyen célra átalakíthatók.

Szerelőkocsi

Optimális tárolás

Tárolás

Sok szakma velejárója, hogy nem mindig lehet olyan munkapadnál dolgozni, ahol minden készen áll és vár. Ezekre az esetekre alkalmasak például a mobil szerszám- és műhelykocsik, amelyekben a leggyakrabban használt szerszámok és egyéb segédeszközök rendezetten tárolhatók, és bármikor könnyen a felhasználás helyére szállíthatók. Ha az anyagot is mozgatni kell, erre a célra alkalmasak a mobil anyagkocsik vagy mobil munkaállomások, amelyek polcokkal, fiókokkal vagy perforált lemezekkel bármilyen használatra átalakíthatók.

A fiókos szekrények kis alapterületen sok tárolóhelyet kínálnak. A különböző magasságú fiókok lehetővé teszik a nagyméretű szerszámok és a kis alkatrészek tárolását. A praktikus fiókelválasztók, mint például az elválasztó lemezek, műanyag dobozok, műanyag rekeszek stb. segítenek abban, hogy a fiók mindig áttekinthető legyen. Az egyszerűen a falra vagy munkapadokra szerelhető perforált lemezek segítségével a szerszámokat is rendezetten tárolhatja.

Itt is fontos a megfelelő előzetes tervezés: Mi az, aminek mindig gyorsan elérhetőnek kell lennie? Mire nincs szükség olyan gyakran? Mekkora a tárolandó alkatrészek súlya? Fennáll-e a tárolt anyagok szivárgásának veszélye? A kisméretű tartályokban lévő veszélyes anyagok számára speciális, veszélyesanyag-tároló állványok állnak rendelkezésre, rácsrostély polcokkal és a legalsó szinten lévő felfogótálcákkal.

Ha a veszélyes anyagok különösen tűzveszélyesek, vagy azokat zárva kell tartani, célszerű tűzálló és zárható veszélyesanyag-tároló szekrényeket beszerezni, amelyek a folyadékok szivárgására felfogótálcákkal vannak felszerelve. Egyébként: a tisztítószerek, festékek és kenőanyagok általában szintén vízre veszélyesek, ezért megfelelő szekrényekben kell tárolni őket.

A következő termékek még egyszerűbbé teszik a tárolást:

Ergonomikus munkavégzés

Miután a műhely alapfelszerelései a helyükre kerültek, eljött a részletes tervezés ideje: Mindenhol lehet áramot csatlakoztatni? Milyen tevékenységhez milyen ülőhelyekre van szükség? És minden munkahely világítása olyan, hogy lehetséges a fáradtságmentes munkavégzés? Rugalmas hálózati csatlakozás a műhelyben mindenhol megvalósítható, például egy kábeltekercs segítségével – az áram pontosan ott áll rendelkezésre, ahol szükség van rá, és a munka végeztével a kábel biztonságosan elpakolható, anélkül, hogy botlásveszélyt okozna.

Ami az ülést illeti, a gázliftes magasságállítás opcióval ellátott mobil munkahelyi zsámolyok és forgószékek kellő rugalmasságot és ergonómiát biztosítanak – sokféle munkára alkalmasak, és könnyen változtatható a felhasználási helyük is. A világítást úgy kell felszerelni, hogy minden egyes munkaállomás jól megvilágított legyen (legalább 500 lux), ugyanakkor a vakításmentes munkavégzés lehetővé váljon, és az árnyékok elkerülhetők legyenek. Ezt a közvetlen és a közvetett mennyezeti világítás kombinációjával lehet elérni. A lehetőleg többféleképpen szabályozható és állítható fényerejű munkahelyi lámpatestek azt is biztosítják, hogy a munkaállomáson mindig az adott feladatnak megfelelő fény álljon rendelkezésre.
Ergonomikus munkavégzés

Itt megtalálja a jobb látási viszonyokat biztosító termékeket:

Az 5S szabály

„Szelektálás“ (japánul: Seirii): Mindent, amire a munkahelyen jelenleg nincs szükség, kiválogatnak.

„Elrendezés“ (Seiton) / Látható rend létrehozása: Minden, amire ténylegesen szükség van, ésszerű helyen van elhelyezve. A szerszámok stb. hiánya így gyorsan felismerhetővé válik.

„Takarítás“ (Seiso): A munkahelyet kitakarítják. Emellett ebben a lépésben készülnek el a munkafolyamatok szükséges magyarázatai is.

„Standardizálás“ (Seiketsu): A munkahelyek kialakításának normáit analóg módon határozzák meg és hajtják végre.

„Folyamatos fejlődés“ (Shitsuke): Minden munkavállaló köteles röviden, de lehetőleg naponta ellenőrizni, megkérdőjelezni és optimalizálni az előírások betartását.

Műhelyberendezés mg$

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

További kérdés esetén díjmentesen állunk rendelkezésére.