+36 (23) 513 823 
  Oldal nyomtatása

Nagyobb tér a minőség számára

Az Egon Grosshaus GmbH & Co. KG a minőségbiztosítás érdekében egy csarnokot tesztlaborral együtt irodai területté változtatott – az épületállomány megváltoztatása nélkül.

Dél-Vesztfália kellős közepén, az Ebbe és a Rothaar-hegység között fekszik Lennestadt. Dél-Vesztfáliában nem szokatlan, de nagyvárosi emberek számára lenyűgöző az itt található sötétzöld fenyőrengeteg. Maga Lennestadt 60 százaléka is erdővel borított. Dombvidékek és tiszta zöld, amíg a szem ellát.

Ebben az idillben található az Egon Grosshaus GmbH & Co. KG székhelye, egy közepes méretű vállalkozás, melynek fő tevékenységei a préselő, finompréselő és lemezsajtoló-hajlító technika. Ez a cég több, mint 75 éve áll fenn. Mindig családi kézben volt, Patrick Grosshaus vezeti a harmadik generációból, és 500 munkatársat foglalkoztat. A régió számára rendkívül nagy gazdasági jelentőséggel bír a vállalat – világszerte hírnevet szerzett magának az autóipar fémfeldolgozó beszállítói körében.

Jens Rarbach, a Grosshaus GmbH & Co. KG minőségirányítási osztályának vezetője KAISER + KRAFT tér a térben megoldásának köszönhetően a csapatával új helyiségekbe költözik.

Apróságok nagyban

A Grosshaus termékeinek nagy része az autóipar számára készül. Az egyik legsikeresebb az övtároló foglalat, amelyet autóipari ágazatban az utasok védelmére használnak. Itt a precizitás még szükségesebb, mint más ágazatokban – hiszen emberi életekről van szó.

Dr. Christof Arens a belső tesztlabor vezetője elmagyarázza, hogy milyen pontossággal mérik be az alkatrészeket a Grosshausnál: „Azok a mérőműszerek, amiket használunk, mikrométer pontossággal mérnek – ez egy ezred milliméter. Összehasonlításképp: Egy hajszál körülbelül 25 mikrométer vastag.” A szerkezeti elemnek mérettartónak kell lennie, mielőtt a minőségellenőrzésből az ügyfélhez kerül.

Annak érdekében, hogy a minőségbiztosításnak és a tesztlabornak a legjobb térbeli feltételeket tudják nyújtani közel a gyártási részleghez, úgy döntöttek, hogy átköltöztetik a gyártás felett lévő emeletre. A kihívás: Az eddigi csarnokban egy, labornak megfelelő térbeli szerkezetet kell kialakítani irodákkal együtt, anélkül, hogy az épületet magát szerkezetileg megváltoztatnák.

 

Thorsten Oest (balra), a KAISER+KRAFT regionális értékesítési vezetője, Christof Arens-szel (középen), a tesztlabor vezetőjével intenzíven áttanulmányozzák a projekttervezetet.

 

 

Ezen felül – ahogy az épület többi részében is – az ajtó- és ablakkereteket a cég saját színeire kell festeni. Ezért kért Grosshaus tanácsot a KAISER+KRAFT-tól.

A projektet Thorsten Oest, a haani KAISER+KRAFT regionális értékesítési vezetője tervezte, és követte intenzíven. Állítása szerint: „Mivel a tervezett helyiségeknek a meglévő iparcsarnokba kellett illeszkedniük, a rugalmas válaszfalrendszer mellett döntöttünk. Ezt helyben fixen beszerelik, később pedig igazításokat lehet végezni, például fali csatlakozásokat.”

Rendkívül nagy előny, amelyet Grosshaus többször is alkalmazott.

Egyedi térmegoldás

A Grosshaus és a KAISER + KRAFT több mint 15 éve működik együtt. Az első közös projekt mi más is lehetett volna, mint egy térrendszer. Ez az évek folyamán fokozatosan bővült. Amíg idén meg nem alkották a legrugalmasabb megoldást.

 

Dr. Christof Arens az idei tervezés kezdeteire emlékezik vissza: „Természetesen számos részletet előre figyelembe kell venni. Amikor a térelemek állnak, akkor már túl késő. Ezért gyakran töprengve ültünk a tervek előtt.”

Mindenekelőtt a mérőlabor különböző plafonmagasságát kellett számításba venni. Mivel a gépeknek van egy bizonyos karbantartási magasságuk, a plafon egy részét 30 centiméterrel meg kellett emelni. További kihívás volt a padlóburkolat. Míg az irodák padlóját a 2,4 milliméteres felületkezelt PVC padlóval burkoltuk, a laborban öntött betonpadló van, hogy bírja a mérőgépek pontterhelését, és ezzel egyidejűleg a rezgésátvitel is minimálisra csökkenjen.

Mivel a helyiségekbe irodákat is beillesztettünk, 25 munkaterületet kellett létrehozni. Jens Rarbach, a minőségi osztály vezetője a tér a térben megoldásának köszönhetően saját irodát kaphatott.

Az átvétel napja: Thorsten Oest ellenőrzi, hogy a forgó- és billenőablakos elem kifogástalanul működik-e.

 

A forgó- és billenőablakok gondoskodnak friss levegőről és napfényről. Ott, ahol támasztószerkezet volt, méretpontos kihagyásokat készítettek.

 

„De egy bizonyos fesztávtól statikai okokból is további támasztóelemeket kell beépíteni. Ezt helyben tartóoszlopok segítségével mennyezetalátámasztással oldottuk meg”, magyarázza Thorsten Oest. „Pont a rugalmas térmegoldásokkal tudunk az ügyfeleinknek a legapróbb részletig egyedi tanácsokat adni. Szolgáltatásaink a padlócsatlakozásktól kezdve a kábelcsatornákon át a világítási elemekig terjednek.”

KAPCSOLAT

Amennyiben egy nagyobb projekt tervezésével vagy kivitelezésével foglalkozik, kérjük, hívjon minket!
Szakértőink szívesen segítenek Önöknek.

Kapcsolat a tanácsadáshoz, tervezéshez vagy igényfelméréshez:

Tel.: +36 (23) 513 823
E-Mail: kaiserkraft@kaiserkraft.hu

MOBILRA OPTIMALIZÁLT NÉZETET SZERETNE?

A KAISER+KRAFT webáruháza mostantól új mobil változatban is elérhető, amelynek továbbfejlesztésén folyamatosan dolgozunk.
Mobil nézet tesztelése
Termék-összehasonlítás